Obra de Jean Baptiste de Champaigne (1631-1681) & Nicolas de Plattemontagne (1631-1706), pintors flamencs (1)
Parlem de Pintura...
Jean Baptiste de Champaigne (Brussels, 10 de desembre de 1631 - Paris, 27 d'octubre de 1681) va ser un pintor flamenc. Nebot de Philippe de Champaigne, es va formar amb el seu oncle a París. A partir del 1658 va viatjar per Itàlia, on va conèixer i copiar obres de Rafael i Ticià. Al seu retorn a França, va ser acceptat com a membre del Gremi de Sant Lluc i a partir del 1671 com a professor de l'Académie de peinture et de sculpture de París, ciutat on va col·laborar estretament amb el pintor Nicolas de Plattemontagne. Com a pintor, va ser autor principalment d'obra religiosa, molta d'ella en retaules, i de nombroses decoracions, entre elles, la d'algunes sales del Palau de Versalles. Jean Baptiste de Champaigne va morir a París l'octubre de 1681.
---
Nicolas de Plattemontagne (Paris, 19 de novembre de 1631 - Paris, 25 de desembre de 1706) va ser un gravador i pintor flamenc. Fill del també pintor Mathieu Van Plattenberg i nebot del gravador Jean Morin, es va formar amb el seu pare i oncle abans d'estudiar amb Philippe de Champaigne. Ben aviat, va entrar com a col·laborador de Jean Baptiste de Champaigne en el taller del mateix Philippe de Champaigne. En aquest sentit, la seva col·laboració va ser tant estreta i constant, que la majoria de les seves obres es van atribuir erròniament a Jean-Baptiste de Champaigne. El 1663 va entrar com a membre de l'Académie de peinture et de sculpture de París en la qual, i anys després, hi va treballar com a professor. També aquells anys i fins el final de la seva carrera, va realitzar nombroses decoracions moltes de les quals, també, en col·laboració amb Jean-Baptiste de Champaigne. Nicolas de Plattemontagne va morir a París el desembre de 1706.
Parlem de Música...
Ignazio Albertini [Albertino] (Milano?, c.1644 - Wien, 22 de setembre de 1685) va ser un compositor italià. Es desconeix la seva vida i formació inicial sent la primera referència del 6 de setembre de 1671 en una carta de l'arquebisbe d'Olomuc Karl Liechtenstein-Kastelkorn a Johann Heinrich Schmelzer en què documentava un suposat mal comportament d'Albertini. Es creu que en aquell temps ja treballava al servei de l'emperadriu Eleonora Gonzaga a Viena en un càrrec que va preservar la resta de la seva vida. També allà va preparar la seva col·lecció de XII Sonate dedicades a Leopold I les quals, no obstant, no es van publicar fins el 1692, és a dir, set anys després de la seva mort. En aquest sentit i per causes desconegudes, va morir assassinat a Viena el setembre de 1685.
OBRA:
Sonatinae XII [XII sonate], vn, bc (Vienna and Frankfurt, 1692)
Intrada, allemanda, courante, gavotte, sarabande, gigue e finale, a 4, 1683; lost, formerly A-Wn
Sonata hyllaris ex C, a 10, cited in 1699 inventory of the Palace Tovačov (see Racek)
OBRA:
Sonatinae XII [XII sonate], vn, bc (Vienna and Frankfurt, 1692)
Intrada, allemanda, courante, gavotte, sarabande, gigue e finale, a 4, 1683; lost, formerly A-Wn
Sonata hyllaris ex C, a 10, cited in 1699 inventory of the Palace Tovačov (see Racek)
Informació addicional...
AMAZON: ALBERTINI - Sonates pour violon & basse continue
CPDL: No disponible
SPOTIFY: ALBERTINI - Sonates pour violon & basse continue
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!