dimecres, 20 de setembre del 2017

ESPAÑOL, José (c.1700-1758) - Canciones a Lo Divino

Josefa de Ayala e Cabrera - The Penitent Magdalene Comforted by Angels
Obra de Josefa de Óbidos (1630-1684), pintora portuguesa (1)




Parlem de Pintura...

Josefa d'Ayala Figueira 'Josefa d'Óbidos' (Sevilla, bap. 20 de febrer de 1630 - Óbidos, 22 de juliol de 1684) va ser una pintora espanyola que va desenvolupar la seva carrera a Portugal. Es va formar a Sevilla al taller del pintor Francisco de Herrera el Vell. Amb 14 anys es va traslladar a Óbidos on va ingressar al convent de Santa Anna de Coïmbra amb un clar interès vocacional. No obstant, poc temps després va rebre el seu primer encàrrec en forma de gravats els quals van despertar un gran interès pel seu art. El 1653 va abandonar el convent, va retornar al domicili familiar i va decidir dedicar-se a la pintura en un fet absolutament anòmal per una dona del seu temps. Ràpidament, va rebre encàrrecs d'esglésies d'arreu assolint una fama sense precedents a Portugal fins el punt que la mateixa reialesa va sol·licitar els seus serveis en forma de retrats. A partir d'aleshores, va ser notablement productiva realitzant un mínim d'un centenar d'obres de temàtica diversa i en la qual, a banda del seu marcat accent propi, va mostrar un certa influència de Zurbarán. Va viure tota la seva vida a Óbidos, morint en aquesta ciutat el juliol de 1684.



Parlem de Música...

José Español (c.1700 - Haro, 26 d'agost de 1758) va ser un organista i compositor espanyol. Es desconeix la seva vida i formació inicials i es creu va entrar com a organista i mestre de capella de la Parròquia de Sant Tomàs d'Haro el 1731, on va succeir a José Eguía. Va viure la resta de la seva vida a Haro on es va casar amb María Francisca de la Fuente. Com a compositor, va escriure un centenar d'obres principalment religioses (misses, nadales, cantates...) però també va dedicar el seu temps a copiar i difondre l'obra d'altres compositors espanyols del seu temps com Duron o Illiana. José Español va morir al Haro l'agost de 1758.



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ingartze Astuy (mezzosoprano); Neocantes
AMAZON: ESPAÑOL, J. - Canciones a Lo Divino
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: ESPAÑOL, J. - Canciones a Lo Divino



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Estimado Pau, no tenía esta joya!!! Millones de gracias, la escucharé con diligencia antes que llegue el fin del mundo (individual).
    Un abrazo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Escuchala con atención que vale la pena!
      Y solo espero que el fin del mundo, ya sea colectivo o individual, tarde un poco en llegar aunque la corriente baja con más fuerza que nunca...
      Que la música nos purifique el alma antes de caer en el precipicio del sinsentido!
      Abrazo fuerte!!!
      Pau

      Elimina
    2. Sabias palabras amigo, más que amigo, hermano!!!

      Elimina