dilluns, 21 d’octubre del 2013

MICHAEL, David Moritz (1751-1827) - Parthien

Thomas Le Clear - Young America (c.1863)
Obra de Thomas Le Clear (1818-1882), pintor nord-americà. 


- Recordatori de David Moritz Michael -
En el dia de la celebració del seu 262è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Thomas Le Clear (Owego, 17 de març 1818 - Rutherford Park, 26 novembre 1882) va ser un pintor dels Estats Units. Le Clear va vendre els seus primers quadres, còpies d'algunes de les pintures de l'apòstol Sant Mateu, a l'edat de 12 anys. Va començar a pintar professionalment d'una forma autodidacta i lluny de les acadèmies simplement observant amb detall les obres d'altres artistes. Se'n va anar a London, Canadà, amb el seu pare el 1832 i, després de pintar-hi alguns retrats en allà, va marxar cap a Elmira i Rochester, abans de posar el peu a la ciutat de Nova York el 1839, on va estudiar durant diversos anys amb Henry Inman. Des del 1844 fins al 1860, va residir a Buffalo, on va ser un membre fundador de l'Acadèmia de Belles Arts de la ciutat. Va tornar a la ciutat de Nova York durant la dècada de 1860 on va ser escollit membre de l'Acadèmia Nacional el 1863. Entre les seves obres es troben "La reprimenda", "Jugadors de Marbre" i els " Itinerants " (1862). Dels seus nombrosos retrats, un dels millors és el de George Bancroft, del club privat Century Association de Nova York. Altres retrats excel·lents són els de William Cullen Bryant, Bayard Taylor, Millard Fillmore i el d'Edwin Booth. També va ser conegut per les seves escenes de gènere, incloent-hi la seva famosa pintura "Interior amb retrats".

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Thomas Le Clear (1818-1882) - Altres: Thomas Le Clear (1818-1882) 



Parlem de Música...

David Michael Moritz (1751-1827) va ser un compositor alemany que va viure la major part de la seva vida als Estats Units. Nascut i educat a Alemanya, va esdevenir membre de l'Església Morava quan tenia trenta anys. Va dedicar-se a l'ensenyament a l'escola morava de Niesky i el 1795 va emigrar a Pennsylvania. La seva feina oficial a l'església era la de treballador amb els joves de les congregacions moravas de Natzaret i Bethlehem a Pennsylvania i les seves contribucions a la vida musical de les mateixes va ser molt important. A més de les seves composicions per a conjunts de vent, la més famosa de les quals és "Die Wasserfahrt" (el Viatge de l'Aigua), i catorze "Parthien", també va escriure una sèrie d'himnes i àries pels oficis tradicionals de l'església. Michael va tornar a Alemanya el 1815 i va morir a Neuwied el 26 febrer 1827.

Karl Bodmer - Travels in America, View of Bethlehem (c.1832)
Vista de Bethlehem, Pennsylvania, obra de Karl Bodmer (1809-1893), litògraf i dibuixant suís (1)

Com a curiositat, la seva "Die Wasserfahrt" fa referència a una de les festes més importants del calendari moravià: el dilluns de Pentecosta. La congregació festejava en aquest dia l'esplendor de la primavera amb l'organització d'una mena de "romeria" tot baixant el riu en barcasses i amb les bandes de músics amateurs tocaven les seves pròpies composicions. Era una música ja anacrònica per l'època en què es trobaven però de gran bellesa i expressivitat.

Font: En català: No disponible En castellano: David Moritz Michael (1751-1827) In english: David Moritz Michael (1751-1827) Altres: No disponible



Parlem amb veu pròpia...

Avui haurem de focalitzar geogràficament els nostres sentits pel fet que David Moritz Michael va desenvolupar la seva carrera en un àmbit espacialment limitat, el de les ciutats americanes (no confondre amb el topònims que tots coneixem) Bethlehem i Nazareth, a Pennsylvania, i Salem a Carolina del Nord. És de fet en aquestes coordenades on s'han localitzat els manuscrits originals del conjunt de les Parthien del seu repertori i que avui recuperarem. Una altra curiositat a l'entorn de la seva enigmàtica existència fou la relativa a la vida professional com a compositor. Tenint en compte que va viure des dels 44 fins als 64 anys als Estats Units, desconeixem la carrera formativa que va desenvolupar, suposem a Europa, tot i no tenir-ne referències en aquest sentit. Sigui com sigui, la fisonomia de les Partites, té molt a veure amb la filosofia informal dels Divertiments o Serenates del segle XVIII. Escrites en data indeterminada, per a combinació d'instruments de vent (clarinets, fagots, trombes, trompetes i flautes segons la ocasió), consten d'entre tres i cinc moviments i segueixen fidelment l'estructura de les simfonies clàssiques pel que fa als temps dels diferents passatges. Com a membre actiu de l'església Moravia, tan a Alemanya com als Estats Units, fou en el sí d'aquesta congregació religiosa que va desenvolupar la totalitat del seu treball artístic. I si bé el discurs temàtic pot semblar previsible, el seu aire desenfadat, l'aroma festiva i la particularitat de trobar-nos amb un compositor del remot americà del XVIII, ens facilitarà la feina i ens donarà al·licients suficients per a recordar-lo amb alegria!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Pacific Classical Winds (ensemble)
AMAZON: David Moritz Michael: Parthien 6-9
AMAZON: David Moritz Michael: Parthien 10-14
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

11 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Mi modesta sugerencia es que agregues más especificaciones sobre las obras que ofreces, como en este caso, pues no queda claro cuáles Parthien estás presentando. ¿Están completas? Mis saludos y grandes felicitaciones por tu soberbio trabajo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Agradeciendo de antemano tu comentario estoy de acuerdo, en parte, en lo que dices.

      No obstante, y en el caso de Moritz Michael, no he comentado específicamente las Parthien debido a qué todas ellas siguen una pauta metodológica parecida por lo que creo que es una información prescindible. Las de hoy son específicamente las que van del número 6 al 14. Y son dos CDs que podrás descargar mediante el link o escuchar mediante Spotify.

      En cualquier caso, intentaré mejorar en lo que muy bien me comentas. Al ser más un "historiador" y no tanto (por no decir nada) un musicologo a veces incido más en el bosque o árbol que en el propio fruto.

      Muchas gracias por tu comentario, se agradece sinceramente.

      Saludos!!
      Pau

      Elimina
    2. Se le agradece su comedida respuesta. ¿Si mi ignorancia no es extrema debo entender que en algún momento ofrecerá las Parthien 1-5?

      Saludos

      Elimina
    3. Te refieres a:

      David Moritz Michael: Water Journey:
      http://www.amazon.com/David-Moritz-Michael-Water-Journey/dp/B0041A4S62

      David Moritz Michael: By a Spring
      http://www.amazon.com/David-Moritz-Michael-By-Spring/dp/B0046L3KIS

      Con gusto las ofrecería en caso de tenerlas. Desgraciadamente, las he buscado pero no doy con ellas...
      En cualquier caso, las tienes disponibles a Spotify (en Europa y América).
      http://open.spotify.com/album/2QmngBz38wgmgsCd3bU93E
      http://open.spotify.com/album/5KsDLwLwLsjHXwZlAdIN2h

      Gracias!

      Saludos!
      Pau

      Elimina
  3. Dear Pau,

    these partita's remind me of those by Krommer (Kràmar). One could consider the WindBands beiing the CD player for the rich in the 18th and 19th century.
    It is nice to discover another completely unknown composer.
    There is one problem for me listening to these performances, the clarinets are of the Böhm system (French or english) and are therefore somewhat "unclear" in their tones. Has certainly to do with my preferring the German and Austrian Clarinets.

    Anyway Pau, thank you again,

    Your Music friend Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. A pleasure for me to present unknown composers!
      You really know me... I love search new classical musics!

      I think that Krommer is a good example to link with Michael. Both of them explore the partitas correctly despite the geographical differences!

      Thank you Peter!!

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina