dimecres, 7 de desembre del 2011

ARRIAGA, Juan Crisóstomo (1806-1826) - Stabat Mater Dolorosa & Obertura

Francisco de Goya - La última comunión de san José de Calasanz (c.1819)
La última comunió de San José de Calasanz (1819), obra de Francisco de Goya, pintor espanyol contemporani de J.C. Arriaga (1)




Juan Crisóstomo Arriaga (1806-1826) compositor basc nascut a Bilbao. Cas peculiar en la música espanyola, Arriaga va ser un compositor realment precoç tenint en compte que va morir amb només 19 anys. I peculiar en el sentit que Arriaga va néixer el mateix dia (50 anys després) que W.A. Mozart. I com ell, amb 3 anys ja sabia tocar el violí i amb 13 ja componia la seva primera òpera. Malaguanyada malaltia, la Tuberculosi, que en aquell temps era letal. Bé fos com fos tot i la seva prematura mort, Arriaga tenia talent per a ser un geni i així ho va demostrar. Amb 15 anys i en aquesta inconscient carrera contra el temps, el seu pare l'inscriu al Conservatori de París per tal que estudiés composició i contrapunt amb F.J. Fetis i L. Cherubini (de qui en parlàvem fa uns dies en relació a un Glòria d'una de les seves misses solemnes). Sembla ser que tot ho va fer ràpid, com s'hi pressentís el seu final proper. La seva obra és extensa tenint en compte les circumstàncies si bé, i malauradament per a nosaltres, la majoria d'ella s'ha perdut, sembla ser, que per sempre. En aquest homenatge pòstum al que hagués estat, sens dubte, un dels més grans genis artístics espanyols de tots els temps, voldria recuperar dues de les seves obres. Un Stabat Mater Dolorosa que va escriure amb 16 anys per a dos tenors, baix i orquestra. I la obertura de la seva única òpera (perduda), "Los esclavos felices" escrita, com dèiem, amb només 13 anys.

El Stabat Mater Dolora ens l'interpreta Il Fondamento sota la conducció de Paul Dombrecht.

La obertura de "Los Esclavos Felices" ens la interpreta Le Concert des Nations sota la direcció de Jordi Savall.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):


Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. And again many thanks for this interesting and nice blog. My translationsoftware often makes funny translations of the Catalan language, but in general I understand what you're writing about.

    Please carry on !

    Peter (from the Netherlands)

    ResponElimina
  2. Peter,

    I always prefer funny translations than boring!
    The holidays always are too short... I keep going with blog!

    Greetings (from Catalunya :P)!

    ResponElimina
  3. Buscando (infructuosamente) la cantata "Agar" de Arriaga, he encontrado esta otra obra que no conocía. ¿Podrías, por favor, volver a publicar el enlace?

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina