dissabte, 17 de desembre del 2011

PESCETTI, Giovanni Battista (1704-1766) - Sonata in E major & Sonata in C Minor

Canaletto - La rotonda dels jardins de Ranelagh (c.1754)
La rotonda dels jardins de Ranelagh 1754, obra de Canaletto, pintor venecià coetani de G.B. Pescetti




Giovanni Battista Pescetti (1704-1766) compositor i organista italià nascut a Venècia, ciutat artística per definició. La seva devoció musical la va iniciar amb el clavicèmbal i posteriorment amb l'orgue de la mà d'Antoni Lotti (autor conegut per la seva gran quantitat d'obres sacres) amb qui va estudiar una bona temporada. Compositor d'òperes, es va traslladar a Londres on va exercir el càrrec de director musical de l'Òpera de la Nobiltà, una companyia de teatre operístic molt popular al Londres del XVIII. Tot i els èxits londinencs d'aquest artista venecià, la hostilitat creixent vers els catòlics italians el va fer marxar, definitivament, de Londres per a retornar i establir-se, novament, a la Venècia que l'havia vist néixer. L'any 1745 ocuparia el càrrec de segon organista de la Basílica de Sant Marc, sens dubte, tot amant de l'arquitectura, ja sigui devot o no, hauria de visitar. Doncs bé, G.B. Pescetti també es va dedicar a la docència musical tenint com a alumnes, entre altres, a J. Myslivecek i A. Salieri. Els seus treballs van ser principalment operístics tot i que de les seves òperes no en tenim, de moment, cap edició. Ara bé, també va escriure gran quantitat d'obra instrumental per a orgue i clavicèmbal i és per aquestes obres que se'l coneix i aprecia.

D'aquest compositor italià he recuperat dues de les seves sonates, una en versió per a clavicèmbal, és una sonata en la tonalitat de Mi major, interpretada per Rolf Basten i dividida en tres moviments.

1. Adagio - 4:07
2. Allegro - 3:09
3. Minuet con variazioni - 7:58

L'altra és una sonata en la tonalitat de Do menor i està interpretada a l'orgue per el més que famós organista Andrea Marcon i dividida en tres moviments.

1. Vivace i maestoso - 3:03
2. Allegro - 2:33
3. Minuetto - 3:28

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Mi Estimado amigo observa tu correo una joya para usted.espero que sea de vuestro agrado es una rareza.saludos
    un abrazo

    ResponElimina
  2. Muchas gracias Milton!!!

    Hoy la música americana, gracias a ti!

    Saludos!

    ResponElimina