divendres, 2 de desembre del 2011

MOZART, Leopold (1719-1787) - Two symphonies

Obra de Friedrich Gauermann, pintor austríac del segle XIX.




Leopold Mozart (1719-1787) compositor alemany i pare del geni W.A. Mozart. Del gran Leopold ja n'he parlat anteriorment en relació amb un dels seus esplèndids concerts per a trompa. Fidel a la tradició de Manheim, la seva música és un exemple del classicisme més pur en relació a allò que els musicòlegs en diuen música clàssica. De fet, Leopold al seu temps era molt admirat i respectat per la seva música que, a banda de ser d'una gran excel·lència, va influir inevitablement al seu fill, que no només la va copiar, sinó que la va fer evolucionar extraordinàriament. Doncs bé, poc o molt coneixem la història de Leopold gràcies, principalment, a l'enorme coneixement escrit, oral i musical del seu fill Wolfgang. Col·lateralment, sabem que el pare Leopold va deixar la composició per a dedicar-se de ple a l'educació del seu fill. De marcats valors il·lustrats, Leopold va intentar transmetre el respecte, la moral i la ètica al seu fill, malauradament per ell i favorablement per a nosaltres, no ho va aconseguir. Potser el caràcter indeterminat i imprevisible del petit Mozart ens pot ajudar a entendre l'explosió creativa de la seva música allunyada dels dogmes de l'època que el seu pare, tot i l'alegria i humor de les seves obres, seguia. I com bé diem, la música de Leopold tot i el que pugui semblar no és, ni molt menys, dogmàtica. De fet, està plena de referències humorístiques, festives i tradicionals de l'Àustria del XVIII. Exemples en trobem multitud en les seves composicions. I per celebrar que és divendres, tot i les constants males notícies del nostre entorn, celebrem-ho amb la música i que ens serveixi com a mínim per alegrar, momentàniament, el nostre esperit i el nostre ànim.

Del mestre Leopold he triat dues de les seves simfonies, les dues escrites en la tonalitat de Re que de ben segur ens traslladaran oníricament a l'edat d'or de la música i la Il·lustració!

Simfonia en Re n.18

1. Allegro assai - 2:17
2. Adagio - 1:40
3. Presto - 4:09

Simfonia en Re n.26

1. Allegro molto - 4:41
2. Andante - 4:29
3. Allegro - 3:26

Ens les interpreten la Slovak Chamber Orchestra sota la batuta de Bohdan Warchal.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Hola pau,Felicitaciones tu blog es maravilloso espero que continues adelante tengo una peticion tienes el disco completo donde està el motete de Gretry donde dirige Malgoire lo he buscado durante tiempo.Agradezco tu respuesta.saludos
    un abrazo.Milton

    ResponElimina