divendres, 14 d’octubre del 2011

MOZART, Leopold (1719-1787) - Concerto for horn & string orchestra in D major

Reunió de Napoleó amb els ambaixadors de l'Imperi Austríac l'any 1797, obra del pintor Hippolyte Lecomte, pintor francès del segle XVIII.




Leopold Mozart (1719-1787) compositor, professor, violinista i pare del gran geni de Salzburg. Fill de família d'enquadernadors, va néixer a Augsburg, actualment a Alemanya. El coneixem prou bé per la seva labor com a professor del seu fill W.A. Mozart, pel qual va disminuir considerablement la seva feina compositiva en favor que el seu fill desenvolupés i millorés el talent innat per la música fet que, evidentment, tota la humanitat i un servidor, i sense por a equivocar-me, agraeix. I tenim molta sort, ja que L. Mozart va tenir set fills, dels quals només dos van sobreviure... Ara bé, L. Mozart no només va ser el pare del gran geni, també va ser compositor, un d'aquells compositors representants de la puresa del classicisme. La seva música és de línies tonals harmòniques i sovint expressa joia i alegria com podem escoltar en varies de les seves obres. Prou conegudes són la seva simfonia de la joguina, el viatge musical en trineu o les bodes camperoles. Particularment, la música de L. Mozart em recorda C. Cannabich o J. Stamitz, de fet, compositors tots ells contemporanis entre sí. L'escola de Manheim era prou reconeguda arreu de l'Europa del XVIII com perquè la seva música fos la referència del moment i per a L. Mozart ho va ser, sens dubte! Doncs bé, de L. Mozart he triat un dels molts concerts que va escriure per un instrument, la trompa. És un instrument de vent amb una sonoritat molt peculiar que històricament s'utilitzava com a instrument militar o de caça. Si bé en el Barroc s'utilitzava esporàdicament, no va ser fins ben entrat el segle XVIII que el seu ús es va estendre a la orquestra i als concerts com a instrument solista o d'acompanyament. El concert que he triat forma part del recull de concerts per a aquest instrument que L. Mozart va escriure i el qual té una sonoritat molt alegre, sobretot l'allegro final on la interpretació, tant de l'orquestra com de la trompa és, senzillament, brillant. El concert es divideix de la següent manera:

1. Allegro moderato - 5:35
2. Andante - 3:08
3. Allegro - 2:13

En l'interpreta la Academy of San Martin in the Fields sota la direcció de Sir. Neville Marriner, amb Barry Tuckwell a la trompa i té una durada total de 10:51 minuts.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Johann Georg Leopold Mozart (Augsburg, 14 de novembre de 1719 – Salzburg, 28 de maig de 1787)
CPDL: No disponible
Barry Tuckwell: Horn Concertos

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: