divendres, 11 de maig del 2012

FISCHER, Johann Caspar Ferdinand (1656-1746) - Concertus de Sancta Cruce

Sant Antoni de Pàdova distribuïnt pa, obra de Willem van Herp the Elder, pintor flamenc contemporani de J.C.F. Fischer





Johann Caspar Ferdinand Fischer (1656-1746) compositor i organista nascut en una coordenada indeterminada de la geografia d'Alemanya. Associat preeminentment al barroc i al seu art contrapuntístic, Fischer va viure en contacte directe amb els seus contemporanis alemanys sobre els quals exerciria una més que notable influència teòrica i pràctica, sobretot en el seu homòleg Johann Sebastian Bach. Aquest, en agraïment, homenatjaria al seu col·lega musical en diverses ocasions. De la biografia vital de Fischer poc en podem dir ja que se'n desconeix la major part d'ella, sobretot la referent a la seva formació. No obstant, la facilitat en l'aprenentatge devia ser la constant en ell ja que l'any 1692 assoliria el càrrec de mestre de capella del marcgravi Ludwig de Baden a Schlakenwerth, Bohèmia, el càrrec més important al que podia aspirar qualsevol compositor barroc. És a partir d'aquests anys que comencem a tenir les primeres notícies de la música de Fischer, sobretot relacionada amb el clavecí i amb una de les seves obres més aplaudides, les àries de ballet "Le Journal du Printemps". Avui no obstant ens centrarem en la seva obra vocal sacra la qual parteix dels principis barrocs quasi renaixentistes on quatre veus s'entrellacen amb les cordes, el baix continu i les trompetes. Tot plegat, un retorn a les arrels barroques que Fischer, elegantment, ens regala en les dues composicions d'avui. La primera d'elles, el seu Lytaniae Lauretanae VI Honori Visitationis B.V. Mariae, escrit l'any 1711 i que no és res més que un himne en honor a Maria, mare de Déu. La segona de les obres del dia, és una cantata també per a quatre veus, cordes, trompeta i baix continu amb el nom de Concertus de Sancta Cruce i escrita en una data desconeguda de principis del XVIII. Com sempre, obres oblidades però recuperades amablement per ciutadans compromesos en la divulgació i la promoció activa de la música. Com sempre, agrair la solidària labor de tantes i tantes persones que vetllen per la recuperació d'aquesta música, gràcies i que parli el pentagrama!

Ens les interpreten els solistes i la orquestra de la Rastatter Hofkapelle sota la direcció de Jürgen Ochs

Gaudiu i compartiu!



Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Paul, it's been a while since I responded to one of your posts, but You keep surprising us with works by sometimes underrated composers.
      It's every day a pleasure to see the wonderful paintings you're sharing with us.
      At this very moment I'm listening at Fischers music. I will try to find some sheet music of these works in order to sing them with one of the choirs I'm singing in.
      Thank You again and again for all of your posts, in Dutch: Hartelijk Bedankt!

      Peter (from Holland)

      Elimina
    2. Hartelijk Bedankt!!

      Your comments help me to find and share more and more music!

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina