diumenge, 13 de maig del 2012

DIABELLI, Anton (1781-1858) - Pastoralmessen (1830)

L'església de Stockton, obra de Daniel Garber, pintor americà del XX



Anton Diabelli (1781-1858) compositor, pianista i guitarrista austríac nascut a Mattsee, Salzburg. Nova prospecció a l'etern baül dels tresors per a trobar-hi or en estat pur. Reconec que de Diabelli en prou feines n'havia escoltat quatre pinzellades i totes elles relacionades amb les Variaciones Diabelli que un tal Beethoven va compondre en base a la inspiració d'un vals de l'autor que avui presentarem. Inesperadament, buscant litúrgia dominical em vaig topar amb l'extraordinari tresor d'aquest autor perdut per l'extensa geografia musical austríaca i contemporani dels més grans romàntics del XIX. Un dels indicadors que sovint m'ajuden a identificar estils i metodologies musicals dels autors és el període en què aquests van viure la qual cosa em serveix com a primer esbós aproximat del caràcter, la forma i l'estil que podré trobar de l'autor en concret. En el cas de Diabelli, autor nascut al XVIII i que viuria fins a mitjans del XIX podia deduir, més o menys, que es correspondria amb un estil semblant als Hummel i a una evolució natural dels Haydn. Sense pensar-ho, em vaig posar a tastar aquesta nova gastronomia musical tot descobrint una joia en majúscules fruit d'una composició i d'una interpretació excepcionals. De què és tracta, de què parlem doncs... avui diumenge no pot ser d'altra forma que d'una missa. Repeteix-ho, una obra extraordinària de factura austríaca d'un autor que si no fos per Beethoven no s'hauria recuperat mai. I pel que puc llegir, a Àustria, país on la música és una addenda contractual obligada pels seus ciutadans afortunats els quals, sembla ser, coneixen i aprecien bé al seu paisà. Una missa pastoral en Fa major opus 147 inspirada en les obres de joventut de Franz Schubert però amb un tractament i un cromatisme melòdic anestesiant que ens trasllada a una nova dimensió on la música i las veus es coordinen en una conjunció musical quasi perfecta i única. Desconeixia a Diabelli i reconec que la forma d'introduir-me a la seva obra ha estat poc ortodoxa i absolutament inesperada, tant, que he marxat de la ciutat per anar-me'n de recés a recuperar la lucidesa suficient que les convencions socials i professionals requereixen. Independentment d'això, celebrem una vegada més, la impagable, esplèndida i amable dedicació de totes aquelles ànimes humanes, animals i vegetals que han fet possible la recuperació d'aquesta missa d'un guitarrista i pianista que un dia, potser cansat de tanta corda i teclat, va decidir escriure una obra d'art com aquesta!

Ens la interpreten el cor i solistes de la Augsburger Domsingknaben i la Residenz Kammerorchester München dirigits magistralment per Reinhard Kammler.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Anton Diabelli (Mattsee, prop de Salzburg, 6 de setembre de 1781 – Viena, 7 d'abril de 1858)
AMAZON: Karl Kempter, Anton Diabelli: Pastoralmessen
SPOTIFY: No disponible

Karl Kempter, Anton Diabelli: Pastoralmessen

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Thanks, it's a big surprise for me! Greetings from Brazil.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Also for me, it's one the best treasures I found!

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  2. Dear Paul, it's been a while since I've responded to one of your posts, but every day I enjoy the paintings and music you are discovering for us. This Diabelli piece is a real find, so was the music by Fischer. I have to find the sheet music to show it to the conductors af the choirs I sing in.
    It must be a wonderful feeling when you find another hidden treasure.
    Keep on discovering and sharing it with us.
    As we say in Holland: Hartelijk Bedankt (thank You very much)!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I'm really glad you enjoy with the music and paints I share with you. It's a big pleasure for me promote composers (with amazing opus) who are living in shadow. Music history is more than Mozart, Haydn or Beethoven! A lot of composers are awaiting the sunrise bright light!

      Thank you so much! I hope you can sing Fischer or Diabelli as soon as possible! I await your invitation! :P

      Greetings,
      Pau

      Elimina