dimecres, 9 de maig del 2012

LINLEY, Thomas Jr. (1756-1778) - Music for the Tempest (1777)

Naufragi en un mar tempestuós (1777), obra de Claude Joseph Vernet, pintor francès coetani de T. Linley Jr.





Thomas Linley Jr. (1756-1778) compositor, violinista i cantant anglès nascut a Green Abbey. Linley va ser a Anglaterra, allò que Arriaga va ser a Espanya, un geni de la música malaguanyat per la desgràcia. D'enorme talent, fou ràpidament etiquetat amb el sobrenom del "Mozart anglès" pel seu geni i per la seva intuïció musical. L'any 1763 i amb només set anys, començaria els seus estudis de violí amb William Boyce. Aquest mateix any sorprendria a la incrèdula audiència amb el seu primer concert de violí com a solista. Posteriorment, viatjaria a Itàlia per a continuar els seus estudis amb Pietro Nardini. Seria a Itàlia on coincidiria amb Mozart amb el qual compartiria edat i afició, la música. L'amistat i l'admiració mútua entre ells fou immediata. De fet, una de les anècdotes musicals per a la història parla que el pare de Mozart, Leopold, es va quedar meravellat de com el seu fill i el petit Tommasino (així coneixien a Linley a Itàlia) es passaven la tarda tocant, conjuntament, el piano i el violí com a divertimento i amb absoluta creativitat... només tenien 12 anys. L'anècdota també explica la tristesa i l'enorme disgust del petit Linley tant bon punt el seu jove i estimat amic va haver de marxar amb el seu pare. Intercanviarien correus però malauradament per ells, ja no es tornarien a veure, si més no, en aquesta vida. Ambdós, tot i la distància, seguirien camins paral·lels lligats a la música. L'any 1771 Linley, potser cansat del país de la pasta i la pizza, retornaria a Anglaterra per a reiniciar els seus estudis amb el seu amic i professor Boyce. El retorn definitiu al seu país de naixement el va consolidar, encara més, com a violinista, instrument amb el qual era sol·licitat arreu del país i pel qual va compondre una vintena de concerts. L'any 1778, la violència d'una tempesta i un mar desbocat va ofegar a un joveníssim Linley de talent immens i de només 22 anys. Un geni amb tot un futur musical per explotar i del qual només podem recuperar-ne algunes reminiscències. Com la d'avui en una clara referència, inconscient per part de l'autor, al mar i la furia tempestuosa, va escriure l'any 1777 una obra coral, solista i orquestral amb el nom de Music for the Tempest, potser intuint el seu final. Certament, és una de les cantates seculars més brillants del segle XVIII europeu i que dóna fe de l'enorme talent d'un jove anglès a qui donar-lo a conèixer no és una possibilitat, sinó una obligació!

Ens la interpreta la soprano Julia Gooding, amb el cor i orquestra de la The Parley of Instruments Baroque Orchestra sota l'esplèndida batuta de Paul Nicholson.

De propina, l'obertura de la òpera The Duenna, escrita per Thomas Linley pare i fill l'any 1775 i amb un estil galant propi del seu col·lega musical J.C. Bach. Interpretada per la The Parley of Instruments Baroque Orchestra sota la conducció de Paul Nicholson.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Thomas Linley (Bath, Somerset, 7 de maig de 1756 - Grimsthorpe, Lincolnshire, 15 d'agost de 1778)
HYPERION: Thomas Linley (1756-1778) - Cantatas & Theatre Music
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible

Thomas Linley (1756-1778) - Cantatas & Theatre Music

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. I have this beautiful typical English music cd in 192 kbps. Do you have a better version?
    Thanks in advance, with greetings, Sasja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yes Sasja, I have the whole CD in 320. I'll send you the link on FB!
      I really love this English young composer. I hope Hyperion release more works by him!!

      Greetings!
      Pau

      Elimina
  2. Hi Pau, I was away for a few days. Did you send the Linley-link to FB? I don't see it.
    Or did not receive it. WOuld you please try again? Thanks a lot!
    Greetings, Sasja.

    ResponElimina
  3. Buscando y rebuscando, encontrando. Muchas gracias y si tienes mas del Thomas , pues eso, muy agradecido

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ferre,

      Creo tener algo más de Linley. Intentaré compartirlo pronto!

      Gracias!
      Saludos.
      Pau

      Elimina