Parlem de Pintura...
Pietro Novelli (Monreale, 2 de març de 1603 - Palermo, 27 d'agost de 1647) va ser un arquitecte i pintor italià. Fill de pintor, la seva primera formació va incloure freqüents viatges a Palerm, on segurament va acudir a l'escola de Vito Carrera i va iniciar contactes amb intel·lectuals i nobles, entre els quals cal destacar el científic Carlo Maria Ventimiglia, autors que el van introduir des de molt jove en l'estudi de les matemàtiques, la perspectiva i l'arquitectura. A partir del 1624, i gràcies a la visita de Van Dyck, la ciutat virreinal es va enriquir artísticament de manera que els inicis artístics de Novelli no van poder deixar de tenir en compte l'obra del mestre d'Anvers. Aquest, a més, va enviar des de Gènova el llenç La Coronació de la Mare de Déu a la Companyia del Rosario, en la qual Novelli va entrar com a confrare el 1630. Entre els anys 1631 i 1632, va poder realitzar un viatge a Nàpols i Roma, encara que no està documentat. Durant el mateix, va adquirir un naturalisme meridional i va tenir contacte amb pintors com Grammatica, Caracciolo, Stanzione o Ribera. Així es va formar una personalitat artística que va dur aparellada la intensitat naturalística riberesca amb la refinada elegància i l'exquisit ús del color de Van Dyck. La seva carrera pictòrica es va desenvolupar paral·lelament a la seva tasca com a arquitecte, arribant a ser 'arquitecte del regne' el 1643. Va morir a Palerm el 1647.
Font: En català: No disponible - En castellano: Pietro Novelli (1603-1647) - In english: Pietro Novelli (1603-1647) - Altres: Pietro Novelli (1603-1647)
Parlem de Música...
Simone Balsamino (Urbino?; fl 1591-6 - Venezia, ?1607) va ser un poeta, inventor d'instruments i compositor italià. Es creu que va néixer a Urbino en una data desconeguda fruit de les dedicatòries de la música que s'ha recuperat a la família noble Della Rovere, residents de la ciutat. La única documentació fiable de la seva vida el situa com a mestre de capella de la Catedral San Pietro di Castello de Venècia entre els anys 1591 i 1596. A partir d'aleshores el seu rastre es perd fins a una necrològica de l'església Santa Maria Formosa referint-se a la seva mort el 1607.
Font: En català: No disponible - En castellano: No disponible - In english: Simone Balsamino (fl.1591-1596) - Altres: Simone Balsamino (fl.1591-1596)
Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...
GROVE MUSIC ONLINE (source/font: aquí)
---
El compacto que hoy reseñamos tiene como denominador común los textos de Torquato Tasso. Los hermosos versos del poeta italiano son una excusa perfecta para conocer obras inéditas del compositor y poeta Simone Balsamino y para disfrutar de una enésima versión del Combattimento di Tancredi e Clorinda de Monteverdi. Habría sido muy deseable que el libreto de este disco dedicado a Tasso incluyera los textos de los versos que han servido como base a estos madrigales (y a ser posible sus traducciones) pero lamentablemente no ha sido así, lo que nos privará de la mitad del posible placer que puede procurarnos este disco. Muy poco (por no decir nada) sabemos de Balsamino, salvo que fue maestro de capilla de la catedral de San Pietro in Castello en Venecia, y que hay evidencias documentales de que trabajó al servicio de la familia ducal Della Rovere de Urbino. Hasta la fecha solamente se han encontrado dos obras suyas: La perla, una tragicomedia escrita en verso libre, que no es una pieza musical; y las Novellette a sei voci, un volumen que contiene un madrigal espiritual, dos madrigales sobre textos de Guarini y Coppetta Beccuti y 17 madrigales basados en textos de la Aminta de Tasso. En la corte de Urbino donde Balsamino trabajó, la intención de los músicos era maravillar cada noche a la audiencia con una composición que aportara algún elemento sorprendente, en aras de una mayor expresividad. Para ello los compositores hacían uso de diversas técnicas con carácter experimental.
De la mano del Ensemble Vanitas y bajo la dirección de Diego Fasolis podremos sumergirnos en la apreciación de algunos de los innovadores recursos de la época, como la alternancia entre monodia y polifonía para enfatizar la declamación del verso, o el uso de un acompañamiento instrumental revolucionario; por ejemplo, el propio Balsamino sugiere en el prefacio de su obra emplear para la interpretación una cetarissima, instrumento de 7 cuerdas creado por él mismo, especie de cruce entre laúd y guitarra, y de sonido al parecer muy dulce (hemos de aclarar que en este disco no se hace uso de semejante artefacto, sino del laúd y el clave). El programa se completa con el Combattimento di Tancredi e Clorinda de Monteverdi, cuyo texto es un episodio de la Gerusalemme liberata, también de Tasso. El narrador no sólo declama el texto sino que interviene activamente en los momentos más dramáticos tomando partido. Diversas técnicas instrumentales y vocales (trémolo, pizzicato, juegos de disonancias, cambios de intensidad) son utilizadas de manera onomatopéyica para realzar la tensión emocional, intentando reproducir imitativamente los sonidos procedentes del fragor de la batalla, como el entrechocar de las armas o el galope de las monturas. De esta manera el texto cantado adquiere una dimensión dramática con características más propias de una obra de teatro que de una pieza meramente musical. Estamos en los albores de un género que brillará con luz propia: la ópera está a punto de nacer.
Rafael del Fresno (source/font: aquí)
Gaudiu i compartiu!
Informació addicional...
LAQUINTADEMAHLER: BALSAMINO, S. - Novellette a 6 voci
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: BALSAMINO, S. - Novellette a 6 voci
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaGracias por estos madrigales!
ResponEliminaSaludos desde Madrid...
Thanks for this music!
ResponEliminaGreetings from Munich,
Barbara