dimarts, 11 d’abril del 2017

LICKL, Johann Georg (1769-1843) - Quintetto concertante F-Dur

Adélaïde Labille-Guiard - Mme Louise-Elisabeth with her two year old son
Obra d'Adélaïde Labille-Guiard (1749-1803), pintora francesa (1)


- Recordatori de Johann Georg Lickl -
En el dia de la celebració del seu 248è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Adélaïde Labille-Guiard (Paris, 11 d'abril de 1749 - Paris, 24 d'abril de 1803) va ser una pintora francesa. La petita de vuit germans d'una família pertanyent a la burgesia parisenca, es desconeix la seva formació inicial si bé va rebre instruccions de François-Elie Vincent, i del seu fill François-André Vincent, en l'art de la miniatura i l'oli respectivament. Gràcies a la influència d'aquests, va ser admesa a l'Académie Saint-Luc el 1769, on va exposar les seves primeres obres cinc anys després. Seguidament, va treballar un temps de professora abans de ser admesa a l'Acadèmia Francesa el 1783. Allà va coincidir amb la pintora més famosa del seu temps, Élisabeth Vigée-Lebrun, amb qui ràpidament la van comparar. Anys més tard, ambdues van ser reconegudes en un valor semblant. Labille-Guiard va entrar a treballar per la princesa Maria Adelaida, emparentada amb el rei Lluís XVI. Aquest mecenatge va ser determinant i va motivar nombrosos encàrrecs, sobretot de membres de la família reial. La Revolució Francesa va condicionar la seva vida tot i les seves conviccions republicanes, posant en risc la seva vida. No obstant, el fet d'acceptar encàrrecs dels revolucionaris va permetre-li seguir vivint a París la resta de la seva vida, morint l'abril de 1803.




Parlem de Música...

Johann Georg Lickl (Korneuburg, 11 d'abril de 1769 - Fünfkirchen [ara Pécs], 12 de maig de 1843) va ser un director i compositor austríac. Orfe des de ben petit, es va formar amb Witzig, un organista d'església de Korneuburg. El 1785 va viatjar a Viena on va estudiar amb Albrechtsberger i Joseph Haydn i on va ser nomenat organista de la Karmeliterkirche, església en la que Joseph Eybler n'era el mestre del cor. A partir del 1789 va entrar a formar part de l'equip musical del Theater auf der Wieden on va dedicar gran part del seu temps a finalitzar musicalment partitures de Singspiele com per exemple, Der Zauberpfeil, Das Zigeunermädchen o Die Haushaltung nach der Mode, entre moltes altres. Pel mateix teatre, també va ser autor de nombroses composicions com Der Brigitten-Kirchtag (1802). A partir del 1812 també va treballar al servei del Theater in der Leopoldstadt pel qual va crear la seva òpera còmica Slawina von Pommern. No obstant, i alguns anys abans, el seu interès s'havia focalitzat en la música religiosa gènere pel qual va compondre el 1804 una extensa missa per a l'emperadriu Maria Teresa i una altra pel príncep d'Esterházy. A partir del 1805 va ser nomenat regens chori a la Catedral de Fünfkirchen, en un càrrec que va preservar la resta de la seva vida. Precisament en aquest període va compondre gran quantitat de música religiosa com 24 misses i 2 rèquiems, entre moltes altres obres menors. Els seus fills Karl Georg Lickl i Aegidius Ferdinand Karl Lickl van ser també compositors. Johann Georg Lickl va morir a Fünfkirchen el maig de 1843.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Georg Lickl (1769-1843) - Altres: Johann Georg Lickl (1769-1843)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Augsburger Blaserquintett
RECICLASSICAT: LICKL, Johann Georg (1769-1843)
AMAZON: LICKL, J.G. - Im Schatten Mozart
CPDL: No disponible
SPOTIFY: LICKL, J.G. - Im Schatten Mozart



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada