dilluns, 24 d’abril del 2017

SILVA, Patápio (1880-1907) - Music for piccolo and piano

Martin Johnson Heade - Hummingbird Perched on the Orchid Plant (1901)
Obra de Martin Johnson Heade (1819-1904), pintor nord-americà (1)


- Recordatori de Patápio Silva -
En el dia de la commemoració del seu 110è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Martin Johnson Heade (Lumberville, 11 d'agost de 1819 - St. Augustine, 4 de setembre de 1904) va ser un pintor nord-americà. En els seus anys de formació va viatjar per Europa. Aquest primer Grand Tour va marcar l'inici d'una vida ambulant que va mantenir la resta de la seva vida. Entre els anys 1840 i 1859 va viure a Filadèlfia, Nova York, San Luis, Chicago, Trenton i Providence. El segon viatge a Europa, a finals de la dècada del 1840, va motivar un canvi en el seu estil, que va derivar vers una pintura de gènere més sofisticada. A partir del 1859 es va instal·lar a Nova York on va contactar amb alguns paisatgistes com Frederic Edwin Church, amb qui va compartir profunda amistat, i va començar a pintar paisatges. Tot i que va exposar en diverses ocasions a la National Academy of Design, mai en va arribar a ser membre, i tampoc va participar de forma especial en el món artístic novaiorquès. El seu estil madur, de gran precisió i lluminositat, influït per l'obra de Fitz Henry Lane a qui possiblement va conèixer, va ser batejat posteriorment amb el nom de luminisme. Els nombrosos paisatges de calma i esplendor de l'atmosfera de les maresmes són les composicions que més ressò li van proporcionar. A Heade, aquests camps pantanosos li brindaven l'oportunitat de plasmar els canvis climàtics i lumínics. Animat, potser pel seu amic Church, entre el 1860 i el 1870 va viatjar en tres ocasions a l'Amèrica Central i del Sud. En aquests viatges, a més de paisatges, va pintar flors i ocells exòtics. De la combinació d'aquests motius, van sortir les seves originals natures mortes d'orquídies i colibrís sobre fons de paisatges tropicals que han estat reconegudes com la part més emblemàtica de la seva obra. El 1883, amb 64 anys, es va casar i es va traslladar a Saint Augustine, a Florida, on va seguir pintant les flors tropicals de la zona. Va ser allà on va morir, totalment oblidat, el setembre de 1904. 

Font: En català: No disponible En castellano: Martin Johnson Heade (1819-1904) In english: Martin Johnson Heade (1819-1904) - Altres: Martin Johnson Heade (1819-1904)



Parlem de Música...

Patápio Silva (Itaocara, 22 d'octubre de 1880 - Florianópolis, 24 d'abril de 1907) va ser un flautista i compositor brasiler. Fill d'un barber aficionat a la música, es va formar inicialment amb el seu pare negoci de qui es va iniciar com a flautista tot entretenint a la clientela. A partir del 1896 va entrar a la banda musical de Cataguases. Allà va coincidir amb el músic cubà Francisco Lucas Duchesne qui el va instruir formalment. El 1899 es va traslladar a Palma (Minas Gerais) on va participar activament en les celebracions musicals de Setmana Santa. Un any després es va traslladar a Rio de Janeiro, on va treballar com a tipògraf, i on va aprendre francès. També en aquell any va participar en un concurs musical on va rebre l'aprovació del professor Paulo Augusto Duc Estrada Meyer qui es va oferir a donar-li classes. A partir del 1901 es va inscriure a l'Instituto Nacional de Música on va iniciar la seva carrera professional, tant com a intèrpret com a compositor. Des d'allà va realitzar una extensa gira per Brasil assolint un gran èxit, fins i tot a Sao Paulo, ciutat on va decidir viure-hi a partir del 1906. El març de 1907 va realitzar una gira pel sud de Brasil amb intenció de recaptar fons per viatjar a Europa, no obstant, va emmalaltir sobtadament i va morir a Florianópolis l'abril del mateix any.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Patápio Silva (1880-1907)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Jean-Louis Beaumadier (piccolo); María josé Carrasqueira (piano)
AMAZON: SILVA, P. - Bresil 1900
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: SILVA, P. - Bresil 1900



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada