divendres, 13 de gener del 2012

DAVIDOV, Karl (1838-1889) - Cello Concerto No.1, Op.5 (1859)

Ivan Shishkin - Rain in an Oak Forest (1891)
Obra d'Iván Shishkin, pintor rus (1)





Karl Davidov (1838-1889) compositor i violoncel·lista rus nascut a Goldingen, ciutat que actualment pertany a Letònia. Tot i que es va iniciar en les matemàtiques, sembla ser que la música el va motivar més de cara al seu futur professional. Dit i fet, va abandonar els estudis de l'abstracció numèrica per a dedicar-se a l'abstracció musical al Conservatori de Leipzig i concretament en l'estudi de l'instrument pel qual se'l coneixeria, el violoncel. Afamat i respectat al seu temps pels seus contemporanis, virtuós en el seu instrument fins el punt de rebre el sobrenom del "tsar del cello", paraules d'un mite en l'art musical, Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Tot i aquestes admirables i ben considerades paraules, K. Davidov és un dels tants compositors oblidats del segle XIX que, més enllà del seu temps, la glòria i benedicció dels escollits hi va passar de llarg. Correspon a nosaltres fer-ne un just homenatge pòstum a les seves obres que de ben segur agradaran. En total una trentena d'obres d'un artista que, tot i rebre la proposta, no es va atrevir amb la òpera, fet important al seu temps ja que tot compositor reputat n'havia d'escriure, si més no, una. Ell no ho va fer. Fidel al seu instrument, va dedicar sang, suor i llàgrimes al cello, entre concerts (com el d'avui), sonates, transcripcions, ballets, etc. Divendres fred però meteorològicament estable, tot i la impaciència dels enamorats de la neu. Traslladem-nos musicalment a la Rússia del XIX, per escoltar una de les virtuoses obres que K. Davidov, i gràcies a la embrionària indigestió per les matemàtiques, ens va delectar amb el violoncel, instrument deliciós i de sonoritat única dins de l'organigrama dels instruments de corda.

Tres moviments il·lustren el concert:

1. Allegro moderato - 8:45
2. Kantilene - 5:08
3. Allegretto - 6:07

Ens l'interpreten la Latvian National Symphony Orchestra, amb Wen-Sinn Yang al cello i dirigits per Terje Mikkelsen.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

10 comentaris:

  1. Segeuixo gaudint dels teus descobriments musicals... i pictórics. Gracies!

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu!

    Davidov l'he descobert recentment, val la pena!

    Salut

    ResponElimina
  3. No conocía este compositor pese a llevar más de treinta años escuchando música. Me ha sorprendido muy gratamente. Gracias

    ResponElimina
  4. Buenas Anónimo,

    La verdad, yo lo descubrí hace muy poco, de hecho no hace mucho que se editaron sus conciertos bajo el sello CPO, en el año 2007 los números 1 y 2 y en 2010 los números 3 y 4.

    Gracias, saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Unicamente comentar que desde ayer que lo descubrí, llevo varias horas en este maravilloso blog escuchando excelente música. Muchas gracias por la generosidad que supone dedicar tiempo para que los demás podamos disfrutar de las obras que aquí se encuentran. A partir de ahora, con tu permiso, aquí tienes un seguidor incondicional.
      Me encantaría expresarme en Catalá (que me parece una hermosa lengua)pero únicamente consigo entenderlo correctamente si lo veo escrito.

      Saludos

      Elimina
    2. Muchas gracias, agradezco mucho tu comentario. La verdad, que tengo tanta música, que me parece muy egoísta no compartirla además, hacerlo mediante este blog, es un placer.
      Si no entiendes algo siempre puedes traducirlo, arriba a la derecha hay incorporado el traductor de google.

      Saludos!

      Elimina
  5. Davidov era el propietario de un cello Stradivarius que al cabo de los años fue a parar a manos de Jacqueline Du Pré y ahora lo tiene en alquiler Yo-Yo Ma.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Wolfgang, ese detalle lo desconocía, ahora cuando escuche a Yo-Yo Ma me acordaré siempre de este cello...

      Gracias!

      Saludos!

      Elimina
  6. Lamentablemente el enlace ya está perdido. No sería usted tan amable de recuperarlo? Muchas gracias.

    ResponElimina