dimecres, 31 de maig del 2017

HAYDN, Franz Joseph (1732-1809) - Haydn a l'anglaise

Francis Cotes - Portrait of Joseph Gulston and His Brother John Gulston (1754)
Obra de Francis Cotes (1726-1770), pintor anglès (1)


- Recordatori de Franz Joseph Haydn -
En el dia de la commemoració del seu 208è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Francis Cotes (London, 20 de maig de 1726 - Richmond, 16 de juliol de 1770) va ser un pintor anglès. Des de ben jove es va formar al taller de George Knapton on es especialitzar en pintura de retrats, primer a l'oli i posteriorment al pastel. En la seva primera etapa va mostrar una clara influència de l'estil de la pintora veneciana Rosalba Carriera. A partir del 1753, any de l'arribada del famós pintor suís Jean-Étienne Liotard a Anglaterra, va abandonar l'estil decoratiu i va mostrar un esperit més realista. Va ser aleshores quan va rivalitzar amb els seus col·legues Thomas Gainsborough i Joshua Reynolds assolint la plenitud de la seva carrera a l'entorn de la dècada del 1760. Va ser també en aquell període que va exposar a la Societat d'Artistes, entre altres, i va aconseguir el mecenatge de Jordi III del Regne Unit. El 1768 va ser un dels membres fundadors de la Royal Academy of Arts de Londres. Finalment, va morir a Richmond el juliol de 1770.

Font: En català: No disponible En castellano: Francis Cotes (1726-1770) In english: Francis Cotes (1726-1770) - Altres: Francis Cotes (1726-1770)



Parlem de Música...

Franz Joseph Haydn (Rohrau, 31 de març de 1732 - Wien, 31 de maig de 1809) va ser un compositor austríac, i una de les figures més influents en el desenvolupament de la música del classicisme. D'origen humil, va néixer a Rohrau an der Keitha, prop de Viena. Va ser el més gran dels dos músics fills d'un fabricant de rodes. Amb 8 anys va entrar a l'escola coral de la Catedral de Sant Esteve, a Viena, on va rebre la seva única formació acadèmica. Als 17 anys va abandonar el cor i va passar diversos anys treballant com a músic independent. Va estudiar els tractats de contrapunt i va rebre algunes lliçons del prestigiós mestre de cant i compositor italià Nicola Porpora. El 1755 va treballar pel baró Karl Josef von Fürnberg, època en què va compondre els seus primers quartets de corda. El 1759 va ser nomenat director musical del comte Ferran Maximilian von Morzin. L'any 1760 va contreure matrimoni amb Maria Anna Keller, unió que va fracassar i de la qual no hi va haver descendència. La sort d'Haydn va canviar el 1761, any en què va ser nomenat director musical adjunt del príncep Pál Antal Esterházy, i el 1762 mestre de capella. Va treballar per a tres prínceps de la família Esterházy. El segon d'ells, el príncep Miklós József Esterházy, va ser un gran amant de la música. A Esterházy, el seu lloc d'estiueig, Miklós tenia una fundació musical important, que va ser dirigida per Haydn. A més de les simfonies, òperes, operetes de titelles, misses, obres de cambra i música de dansa que el príncep li encarregava, també va fer que assagés i dirigís les seves pròpies obres, així com les d'altres compositors. Havia d'ensenyar als cantants, mantenir la col·lecció d'instruments i la llibreria musical, treballar com a organista, violista i violinista quan fos necessari i solucionar les disputes dels músics que estaven al seu càrrec.

Encara que amb freqüència es va queixar del pes del seu treball i de l'aïllament que sentia a Esterházy, la seva posició era envejable pels músics del segle XVIII. Un aspecte important del seu contracte després del 1779 va ser la llibertat de vendre la seva música als editors i d'acceptar comissions per això. Com a resultat, durant la dècada del 1780 la seva obra va començar a conèixer-se més enllà dels límits d'Esterházy i la seva fama es va estendre considerablement. Després de la mort del príncep Miklós el 1790, el seu fill, el príncep Antal, va reduir les ajudes per a la fundació d'Esterházy. El violinista i empresari britànic Johann Peter Salomon el va contractar pels seus concerts a Londres. Els dos viatges que va fer a la capital britànica per assistir a aquests concerts (1791-1792 i 1794-1795), van ser les ocasions perfectes per a l'èxit de les seves últimes simfonies. Conegudes com les Simfonies Salomon o Simfonies de Londres, inclouen algunes de les seves obres més famoses. Durant els seus últims anys a Viena, Haydn va començar a compondre misses i grans oratoris com La creació (1798) i Les estacions (1801, basat en el poema del mateix nom de l'escocès James Thomson). També d'aquest període és L'himne de l'emperador (1797), que més tard es va convertir en l'himne nacional d'Alemanya. Després d'aconseguir fama i riquesa, va morir a Viena el 31 de maig de 1809. Haydn va explorar pràcticament tots els gèneres: vocals, instrumentals, religiosos i seculars. Moltes de les seves obres no es coneixien fora d'Esterházy, especialment els 125 trios i altres peces compostes per a viola baríton, instrument híbrid de corda que el príncep Miklós tocava. La majoria de les seves 19 òperes i operetes de titelles les va compondre segons el gust i les directrius del príncep. Haydn va admetre la superioritat de les òperes del seu jove amic Wolfgang Amadeus Mozart.

No obstant això, en altres gèneres, les seves obres van tenir bona acollida i la seva influència va ser molt important. Les 107 simfonies (104 és el nombre tradicional, altres tres s'han inclòs posteriorment) i els 83 quartets per a corda, que van revolucionar la música, són proves fefaents de la seva original aproximació a nous materials temàtics i formes musicals, així com del seu mestratge en la instrumentació. Les seves 62 sonates i 43 trios per a piano mostren un ampli ventall, des d'aquells compostos per aficionats fins els destinats a virtuosos del teclat, aquests últims pertanyents a les seves obres de maduresa. La influència que va exercir en el desenvolupament de la sonata va ser decisiva. Aquesta era la forma predominant del classicisme, que van utilitzar els compositors fins al segle XX per a crear estructures musicals cada vegada més extenses. Haydn la va utilitzar de dues maneres diferents: en primer lloc, va desenvolupar el que fins llavors havia estat una simple exposició de temes en diferents tonalitats i va crear una sofisticada interacció entre diferents grups temàtics, les diferents tonalitats definien l'extensa estructura dels moviments; en segon lloc, va economitzar el material temàtic de manera que només les tonalitats diferenciaven les diferents parts. Aquesta tendència cap a l'austeritat temàtica es pot apreciar en les últimes simfonies de Jean Sibelius, cent vint anys més tard. La productivitat d'Haydn es va veure reforçada per la seva inextingible originalitat. La forma innovadora en què transformava una simple melodia o motiu en complexos desenvolupaments va fascinar als seus contemporanis. Són característics del seu estil els canvis sobtats de moments dramàtics a efectes humorístics així com la seva inclinació per les melodies de tipus folklòric. Un escriptor de la seva època va descriure la seva música com "art popular", i, de fet, el seu equilibri entre la música directa i els experiments innovadors van transformar l'expressió instrumental del segle XVIII. Joseph Haydn va morir a Viena el maig de 1809.

OBRA:

Veure catàleg d'obres de la DEUTSCHEN NATIONALBIBLIOTHEK

Font: En català: Joseph Haydn (1732-1809) En castellano: Joseph Haydn (1732-1809) In english: Joseph Haydn (1732-1809) Altres: Joseph Haydn (1732-1809) 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Emma Kirkby (soprano); Rogers Covey-Crump (tenor); Jenny Thomas (transverse flute); Ian Gammie (guitar); Alastair Ross (square piano)
RECICLASSICAT: HAYDN, Joseph (1732-1809)
AMAZON: HAYDN, J. - Haydn a l'anglaise
SPOTIFY: HAYDN, J. - Haydn a l'anglaise



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dimarts, 30 de maig del 2017

HURLSTONE, William Yeates (1876-1906) - Piano Concerto (1895)

Mikhail Vasilyevich Nesterov - Silence (1903)


- Recordatori de William Yeates Hurlstone -
En el dia de la commemoració del seu 111è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Mijaíl Vasílievich Nésterov [Михаил Васильевич Нестеров] (Ufá, 31 de maig de 1862 - Moscou, 18 d'octubre de 1942) va ser un pintor rus. Va rebre classes de Pável Chistiakov a l'Acadèmia Imperial de les Arts de Sant Petersburg i més tard es va unir al grup de pintors realistes russos autodenominats "Peredvízhniki". La seva obra La visió del jove Bartolomé (1890-91), on va representar la conversió de Sergi de Rádonezh, va ser considerada com la precursora del simbolisme rus. Com a pintor, i a banda de les seves obres religioses i simbòliques, va ser un expert en l'art del retrat, especialment a partir de la dècada del 1900, sent autor de nombrosos retrats de personalitats russes del seu temps. Entre el 1890 i el 1910, va viure a Kíev i a Sant Petersburg, ciutats en les quals va pintar frescs a la Catedral de Sant Vladímir i a l'Església del Salvador de la Sang Vessada. El 1910 es va establir a Moscou, on va passar la resta de la seva vida treballant per al Convent de Marta i María. Fidel devot de l'Església Ortodoxa russa, no va recolzar ni va simpatitzar amb la Revolució d'Octubre (1917), però va romandre a la Unió Soviètica fins a la seva mort, esdevinguda a Moscou l'octubre de 1942.




Parlem de Música...

William Yates Hurlstone (London, 7 de gener de 1876 - London, 30 de maig de 1906) va ser un pianista i compositor anglès. Amb gran talent per la música des de ben petit, es va formar amb el seu pare abans de publicar la seva primera obra quan tenia 9 anys. Més tard, va entrar al Royal College of Music on va estudiar composició amb Stanford i piano amb Ashton i Dannreuther. A partir d'aleshores es va dedicar de ple a la composició publicant tres grans obres orquestrals en el període comprès entre el 1895 i el 1896. També va col·laborar el 1895 amb Fritz Hart en la producció de dues òperes breus les quals no es van arribar a representar. El 1898 va abandonar el Royal College of Music i es va dedicar a compondre música de cambra sota la tutela del seu antic mestre Stanford. Com a compositor, Hurlstone es va centrar en música instrumental si bé també va publicar nombroses cançons. A partir del 1905, i tot i l'èxit que va assolir com a compositor, es va veure obligat a realitzar altres feines com la de professor de contrapunt del Royal College of Music. Finalment, va morir a Londres el maig de 1906.

OBRA:
(selective list)

Vocal secular: 

Alfred the Great (cant., F. Attenborough), 4vv, orch, 1901;
14 partsongs;
32 songs

Instrumental:

Orch.:
Pf Conc., D, 1895;
The Magic Mirror, suite (1896);
Fantasie-Variations on a Swedish Air (1904)

---

Chbr.:
Sonata, vn, pf, F (1897);
Pf qt, e, 1898 (1906);
Phantasie Str Qt (1906);
Sonata, vc, pf, D (1909)

Pf works, incl.
Sonata, f, 1894;
Capriccio, b;
2 sets of variations

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: William Yeates Hurlstone (1876-1906) - Altres: William Yeates Hurlstone (1876-1906)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Eric Parkin (piano); London Philharmonic Orchestra; Nicholas Braithwaite (conductor)
AMAZON: HURLSTONE - Piano Concerto & Chamber Music
CPDL: No disponible
SPOTIFY: HURLSTONE - Piano Concerto & Chamber Music



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dilluns, 29 de maig del 2017

FOERSTER, Josef Bohuslav (1859-1951) - Cyrano de Bergerac (1903)

George W. Lambert - The squatter's daughter (1923)
Obra de George Washington Thomas Lambert (1873-1930), pintor australià (1)


- Recordatori de Josef Bohuslav Foerster -
En el dia de la commemoració del seu 66è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

George Washington Lambert (Sant Petersburg [Санкт-Петербург], 13 de setembre de 1873 - Camden, 29 de maig de 1930) va ser un pintor rus de família australiana. El 1887 va emigrar, en companyia de la seva mare, a Austràlia on va estudiar amb Julian Ashton a l'Academie Julian de Sydney. El 1900 es va traslladar a París on va estudiar a l'Académie Colarossi i al taller de Delecluse. El 1902 va viatjar a Londres on va exhibir algunes de les seves primeres obres a la Royal Academy of Arts. El 1917 va ser nomenat pintor oficial de conflictes bèl·lics d'Austràlia fet que va motivar una extensa gira per diferents països europeus i de l'Orient Mitjà. Va ser en aquell període que la seva carrera va rebre un impuls definitiu, tant pel que fa als seus dibuixos com pel que fa a les seves pintures, moltes d'elles paisatges i retrats. El 1921 va tornar definitivament a Austràlia, on va continuar pintant i exhibint obres fins el 1930, l'any de la seva mort.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: George Washington Thomas Lambert (1873-1930) - Altres: George Washington Thomas Lambert (1873-1930)



Parlem de Música...

Josef Bohuslav Foerster (Praha, 30 de desembre de 1859 - Vestec, 29 de maig de 1951) va ser un compositor, escriptor i professor bohemi. De família musical, el seu pare Josef Foerster va ser organista i mestre coral a Praga i el seu oncle Antonín Foerster (1837-1926) va ser també organista i director, es va formar amb el seu pare abans d'entrar, el 1879, a l'Escola d'Orgue de Praga. El 1882 va accedir al seu primer càrrec com a organista successor de Dvořák a St Vojtěch. Més tard, va ser nomenat mestre del cor de Panna Marie Sněžná, en un temps en què també va treballar com a professor de cant a Praga. El 1888 es va casar amb la soprano Berta Lautererová, amb qui es va traslladar el 1893 a Hamburg on ella va ser nomenada cantant del Stadttheater. Allà, Foerster va treballar com a crític musical de les publicacions Neue Hamburger Zeitung, Hamburger freie Presse i Hamburger Nachrichten. També a Hamburg va ser nomenat, el 1901, professor de piano en el conservatori en una ciutat en què va fer amistat amb Mahler. El 1903 es va traslladar a Viena on va assolir el càrrec de professor de composició del conservatori i on va treballar com a crític de la publicació Die Zeit. El 1918 va tornar a Praga on va assolir el càrrec de professor de composició en el conservatori i posteriorment a la Universitat de Praga. El 1931 va ser nomenat president de l'Acadèmia Txeca de Ciències i Arts. Els darrers anys va viure a Vestec, població on va morir el maig de 1951.

OBRA:

Vocal secular:

Opera:
Debora (3, Mosenthal, J. Kvapil (i), after S.H. Mosenthal), 1890–91, 27 Jan 1893
Eva (3, Foerster, after G. Pressová: Gadzina roba [The Farm Mistress]), 1895–7, 1 Jan 1899
Jessika (3, J. Vrchlický, after W. Shakespeare: The Merchant of Venice), 1902–4, 16 April 1905, with addl court scene, 1906
Nepřemožení [The Invincible Ones] (4, Foerster), 1906–17, 19 Dec 1918
Srdce [The Heart] (prol., 2, epilogue, 2, Foerster), 1921–2, 15 Nov 1923
Bloud [The Simpleton] (7 scenes, Foerster, after L.N. Tolstoy), 1935–6, 28 Feb 1936

Melodramas:
3 jezdci [3 riders] (Vrchlický), op.21, 1889;
Amarus (Vrchlický), op.30a, 1897;
Carçamon (H.A. Beers, trans. Sládek), op.149a, 1942–3;
Romance štědrovečerní [A Christmas Eve Romance] (J. Neruda), 1934;
Kejklíř [The Juggler] (O. Fischer), op.176a, 1934, orchd 1949

Songs:
Frühlings- und Herbstlieder (F. Gilm and others), op.11, 1896–8;
3 Lieder (folk text, K. Stieler, Vrchlický), op.24, 1890–95;
Láska [Love] (G. Falke, trans. J. Theurer, K. Burian), op.46, 1899–1900;
Démon láska [The Devil Love] (Vrchlický), op.81, 1909;
Písně na slova Karla Hynka Máchy [Songs to the Words of Mácha], op.85, 1910;
Milostné písně [Love-Songs] (Tagore), op.96, 1v, pf/orch, 1914;
Čisté jitro [Pure Morning] (O. Březina, A. Sova, F.X. Šalda), op.107, 1v, orch, 1914–18;
2 motivy z Jana Nerudy, op.109a, 1911;
3 modlitby [3 Prayers] (M. Maeterlinck, P. Flemming, M. Lermontov), op.109b, 1897–1912;
Kvetoucí magnolie [Flowering Magnolia] (V. Hálek), op.132, 1924;
6 písní [6 Songs] (A.S. Pushkin, trans. P. Křička), op.161, 1937;
6 písní (Sládek, J. Kvapil, Vrchlický), op.165a, 1941–2;
U bran štěstí [At the Gates of Happiness] (Sládek), op.186, 1945;
Písně červnových dnů [Songs of June Days] (Foerster, Shakespeare, Sládek), op.189, 1948

Vocal religiosa:

Stabat mater, op.56, chorus, orch, org, 1891–2;
Glagolská mše [Glagolitic Mass], op.123, chorus, org, 1923;
Missa in honorem S. Francisci Assisiensis, op.131, chorus, org, 1925–6;
Missa in honorem Santissimae Trinitatis, op.170, chorus, org, 1940;
Missa in honorem S. Adalberti, op.188, chorus, org, 1947

Cantatas:
Hymnus andělů [Hymn of the Angels] (S. Čech), op.13, chorus, orch, 1889;
Mrtvým bratřím [To the Dead Brothers] (Bible, Gehrok, J. Vrchlický, R. Tagore), op.108, solo vv, chorus, orch, 1918;
 bohatýři [4 Heroes] (J.V. Sládek), op.117, 1913, orchd 1921;
Svatý Václav [St Václav] (cant., A. Klášterský), op.140, solo vv, chorus, orch, org, 1928;
Máj [May] (K.H. Mácha), op.159, Bar, spkr, male chorus, orch, 1936;
Píseň bratra slunce [Song of Brother Sun] (St Francis, A. Vyskočil), op.173, Bar, male chorus, orch, 1944;
Kantáta 1945 (M. Rafojová, B. Mathesius), S, Bar, male chorus, orch, 1943–5

Mixed choruses:
Česká píseň [Czech Song] (J. Kvapil), op.30, 1890;
Modlitba na moři [Prayer to the Sea] (M. von Strachwitz, V. Hornof), op.71, 1901;
Skon [Passing] (H. Heine, trans. V.J. Novotný), op.77/1, chorus, pf, 1898;
Gethsemane (16th century), op.121/4, 1900;
Oblačný pták [Cloud Bird] (R. Krupička), op.134, 1927–8;
Srdci mému [To my Heart] (K.H. Mácha), op.151b, chorus, pf/orch, 1936;
6 sborů [6 Choruses] (T. Shevchenko, J. Hora, R. Krupička, E. Stoklas), op.175, 1933–40

Female choruses:
2 ženské čtverozpěvy [2 Female Quartets] (J.V. Sládek), op.74, 1913;
Posvěcení noci [Blessing of the Night] (F. Hebbel), op.87/1, chorus, pf/orch, 1910;
Most vzdechů [Bridge of Sighs] (T. Hood, trans. Sládek), op.87/2, chorus, orch, 1911

Male choruses:
3 selské písně [3 Village Songs] (Sládek), op.19, 1889;
9 sborů [9 Choruses] (Sládek), op.37, 1894–7;
Hymnus (Sládek), op.63/3, double chorus, 1907;
Svatý Václave! [O St Václav!] (Sládek), op.86, 1910;
[7] Mužské sbory [Male-Voice Choruses] (Sládek, Vrchlický), op.102, 1920–21;
12 sborů (Sládek), op.171, 1925–44

Instrumental:

Orch.:
V horách [In the Mountains], suite, op.7, small orch, 1884;
Sym. no.1, d, op.9, 1887–8, unpubd;
Sym. no.2, F, op.29, 1892–3;
Sym. no.3 ‘Život’ [Life], D, op.36, 1894;
Mé mládí [My Youth], sym. poem, op.44, 1900;
Sym. no.4 ‘Veliká noc’ [Easter], c, op.54, 1905;
Cyrano de Bergerac, suite, op.55, 1903;
Ze Shakespeara [From Shakespeare], suite, op.76, 1908–9;
Legenda o štěstí [Legend of Happiness], op.83, 1909;
Vn Conc. no.1, c, op.88, 1910–11;
Jaro a touha [Spring and Longing], sym. poem, op.93, 1912;
Vn Conc. no.2, d, op.104, 1925–6;
Jičínská suita [Jičín Suite], op.124, 1923;
Sym. no.5, d, op.141, 1924–9;
Vc Conc., 1930;
Capriccio, fl, small orch, op.183b, 1945–6

---

Chbr.:
For 5–9 insts:
Str Qnt, op.3, 1886;
Wind Qnt, op.95, 1909;
Pf Qnt, op.138, 1928;
Nonet, op.147, 1931

Str qts:
no.1, E, op.15, 1888;
no.2, D, op.39, 1893;
no.3, C, op.61, 1907–13;
no.4, F, op.182, 1944;
no.5 ‘Vestecký’ [Vestec], F, 1951

Pf trios:
no.1, f, op.8, 1883;
no.2, B, op.38, 1894;
no.3, a, op.105, 1919–21

Inst pieces for str:
Sonata, b, op.10, vn, pf, 1889;
Sonata no.1, op.45, vc, pf, 1898;
Fantasie, op.128, vn, pf, 1925;
Sonata no.2, op.130, vc, pf, 1926;
Zbirožská suita [Zbiroh Suite], op.167, va, 1940;
Sonata quasi fantasia, op.177, vn, 1943

Pf:
Snění [Dreaming], op.47, 1898;
Imprese, op.73, 1908–9;
Erotovy masky [Erotic Masks], op.98, variations, 1912;
Črty uhlem [Charcoal Sketches], op.136, 1926–8

Org:
Fantasie, C, op.14, 1896;
Impromptu, op.135, 1927

Literatura:

Edvard Hagerup Grieg (Prague, 1890)
ed. J. Květ: Stůl života [The table of life] (Prague, 1920) [selected articles]
J.B. Foerster o Smetanovi (Prague, 1929) [selected reviews from Národní listy]
Poutník [The pilgrim]: i (Prague, 1929); ii: Poutníkovy cesty [The pilgrim’s journeys] (Prague, 1932); in one vol. (Prague, 1942; Ger. trans., 1955)
Zápisník hudebníkův [A musician’s notebook] (Prague, 1929) [selected articles from Dalibor]
Poutník v Hamburku [The pilgrim in Hamburg] (Prague, 1938, 2/1939)
Co život dal [What life gave] (Prague, 1942) [essays on art and music]
Dvě kapitoly pro zpěváky [Two chapters for singers] (Prague, 1945)
Poutník v cizině [The pilgrim abroad] (Prague, 1947)

Font: En català: Josef Bohuslav Foerster (1859-1951) En castellano: No disponible In english: Josef Bohuslav Foerster (1859-1951) - Altres: Josef Bohuslav Foerster (1859-1951)



Informació addicional... 

diumenge, 28 de maig del 2017

BOCCHERINI, Luigi (1743-1805) - Missa

Neapolitan School, 18th Century - The Madonna
Obra d'autor anònim de l'Escola d'Art Napolitana.


- Recordatori de Luigi Boccherini -
En el dia de la commemoració del seu 212è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

---

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: No disponible



Parlem de Música...

Luigi Boccherini (Lucca, 19 de febrer de 1743 - Madrid, 28 de maig de 1805) va ser un violoncel·lista i compositor italià. Va iniciar els seus estudis amb l'abat Vanucci al seminari de la seva ciutat natal i els va continuar a Roma, dedicant-se al mateix temps al violoncel i a la composició. Havent tornat a Lucca, va conrear amistat amb el violinista Filippo Manfredi, amb qui va emprendre una gira artística que va durar diversos anys. El 1768 va arribar a París, on va rebre una bona acollida i on va publicar les seves primeres obres de cambra. El 1769, sempre amb Manfredi, es va traslladar a Madrid, convidat per l'ambaixador d'Espanya a París. Allà va obtenir el qualificatiu de "compositor i virtuós de cambra" de l'infant Lluís Antoni, germà del rei, en un càrrec que va preservar fins a la mort del seu protector el 1785. A partir d'aleshores, va treballar al servei de Frederic Guillem de Prússia, qui l'hi havia conferit el títol de compositor de cambra amb una pensió anual. La mort de Frederic Guillem el 1797 va precipitar un ràpid deteriorament econòmic de Boccherini si bé a partir del 1799 va poder recuperar certa estabilitat gràcies a la protecció que va rebre de Luciano Bonaparte, a qui en agraïment va dedicar nombroses obres. No obstant, la fugida de l'ambaixador francès de Madrid va provocar la pèrdua del seu darrer suport econòmic per la qual cosa Boccherini va viure els darrers anys en l'extrema pobresa. Com a compositor, tot i la fama que va assolir gràcies especialment a la seva obra de cambra i simfonies, va viure a l'ombra dels grans autors neoclàssics i la seva obra, després de la seva mort, va caure en l'oblit. Va morir a Madrid el maig de 1805.

Matthaus Seutter - Madritum sive Mantua Carpetanorum celeberrima Castiliae Nova Civitas et Monarcharum Hispanicorum magnificentissima Regia seds sumtib, et cura (c.1730)
Matthaus Seutter (1678-1757) - Madritum sive Mantua Carpetanorum celeberrima Castiliae Nova Civitas et Monarcharum Hispanicorum magnificentissima Regia seds sumtib, et cura (c.1730) (2)

Font: En català: Luigi Boccherini (1743-1805) En castellano: Luigi Boccherini (1743-1805) In english: Luigi Boccherini (1743-1805) - Altres: Luigi Boccherini (1743-1805)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Svetla Krasteva (soprano); Fernanda Piccini (contralto); Manuel Beltrand Gil (tenor); Duccio Dal Monte (bass); Capella 'S. Cecilia'; Orchestra da Camera del Teatro del Giglio di Lucca; Gianfranco Cosmi
RECICLASSICAT: BOCCHERINI, Luigi (1743-1805)
AMAZON: Boccherini - Missa & Symphony
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Boccherini - Missa & Symphony



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dissabte, 27 de maig del 2017

BON DI VENEZIA, Anna (1738-1767) - Sonate per il Cembalo (1757)

Giovanni Battista Cimaroli - La celebrazione delle nozze del Delfino di Francia presso la Infanta Maria Teresa di Spagna, presso l'Ambasciata di Francia a Venezia, 1745
Obra de Giovanni Battista Cimaroli (1687-1771), pintor italià (1)


- Recordatori d'Anna Bon di Venezia -
En el marc de la commemoració del seu 250è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Giovanni Battista Cimaroli (Salò, bap. 12 de desembre de 1687 - Venezia, 1771) va ser un pintor italià. Es va formar amb Antonio Aureggio i més tard a Bolonya amb Antonio Calza. Finalitzada aquesta primera etapa formativa, el 1713 es va traslladar a Venècia on va entrar en contacte amb els nombrosos pintors de vedutes de la ciutat. Allà, i a partir del 1722, va col·laborar, entre altres, amb Canaletto autor que el va influenciar decisivament al llarg de la seva carrera com a pintor. El seu estil va ser el propi de l'època fins el punt que algunes de les seves obres van ser erròniament atribuies a Canaletto. Com a pintor, va tenir notable èxit especialment entre l'aristocràcia anglesa. Cimaroli va viure principalment a Venècia, ciutat on va morir el 1771.

Font: En català: No disponible En castellano: Giovanni Battista Cimaroli (1687-1771) In english: Giovanni Battista Cimaroli (1687-1771) - Altres: Giovanni Battista Cimaroli (1687-1771)



Parlem de Música...

Anna Bon di Venezia (Bologna, 10 d'agost de 1738 - Hildburghausen?, 1767) va ser una cantant i compositora italiana. Filla de l'escenògraf i llibretista Girolamo Bon i de la cantant Rosa Ruvinetti Bon, es va formar musicalment a l'Ospedale della Pietà de Venècia. Des d'allà es probable que viatgés amb els seus pares en les visites que aquests van realitzar, entre els anys 1743 i 1754, a Rússia i Alemanya. A partir del 1755 va començar a treballar al servei del marcgravi Friedrich de Brandenburg i de la seva dona Wilhelmine, germana de Frederic el Gran. Allà i van romandre fins a la dissolució del capella musical el 1758. Un any més tard, va participar en diverses òperes com a cantant fet que va motivar la posterior contractació per part de la família Esterházy, amb qui hi va treballar fins l'abril del 1765. Com a compositora va escriure una vintena d'obres instrumentals. A partir del 1767 va viure a Hildburghausen, on es va casar amb el cantant Mongeri i on la seva pista es va perdre definitivament.

OBRA:

6 sonate da camera, fl, bc, op.1 (Nuremberg, 1756), ed. B.G. Jackson (Fayetteville, AR, 1989);
6 sonate per il cembalo, op.2 (Nuremberg, 1757), ed. J.S. Hettrick (Bryn Mawr, PA, 1997);
6 divertimenti, 2 fl, bc, op.3 (Nuremberg, 1759), ed. S.Fortino (Bryn Mawr, PA, 1993)

Font: En català: Anna Bon di Venezia (1738-1767) En castellano: Anna Bon di Venezia (1738-1767) In english: Anna Bon di Venezia (1738-1767) - Altres: Anna Bon di Venezia (1738-1767)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Fernando de Luca (harpsichord)
IMSLP: Anna Bon di Venezia (1738-1767)
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

divendres, 26 de maig del 2017

SCARLATTI, Alessandro (1660-1725) - Vespro della Beata Vergine

Workshop of Carlo Dolci - The Virgin Annunciate
Obra de Carlo Dolci (1616-1686), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Carlo Dolci (Firenze, 25 de maig de 1616 - Firenze, 17 de gener de 1686) va ser un pintor italià. Va ser un artista precoç que als 15 anys ja havia realitzat la seva primera obra, el retrat de Stefano della Bella, conservat al Palazzo Pitti de Florència, i considerat una obra de referència fonamental. El 1625 va entrar al taller de Jacopo Vignali i el 1632 el seu nom apareix en el cens de Florència com a pintor independent. El seu estil va combinar l'expressivitat heretada de Vignali amb el disseny elegant i els colors vius característics de l'escola florentina. Una de les principals característiques de la seva pintura va ser l'acabat fi que va impregnar les seves obres, especialment les religioses. Segons Filippo Baldinucci, els seus primers patrons van ser Piero de 'Medici', el músic Antonio Landini, i el cardenal Leopoldo de Medici, gaudint des dels seus inicis d'un èxit que va mantenir al llarg de tota la seva carrera. Durant els seus anys de joventut es va dedicar a copiar obres dels grans mestres del segle XV i XVI, entre els quals van destacar Fra AngelicoGhirlandaioMiquel Àngel i Correggio. També va conèixer i estudiar, a través de la col·lecció Medici, els pintors holandesos contemporanis, especialment a Willem van der Aelst. Si bé va treballar el retrat i el bodegó, es va especialitzar en temes piadosos als quals va inculcar un caràcter didàctic. Entre els seus olis més importants cal citar a Sant Andreu pregant abans del martiri (Birmingham, City of Birmingham Museum and Art Gallery), La visió de Sant Lluís de Tolosa (Florència, Palazzo Pitti), L'àngel de la guarda (Prato, Museu Prato Duomo) i El sopar a la casa del fariseu (Wiltshire, Corsham Court). Va tenir nombrosos seguidors i imitadors, entre els quals va destacar la seva pròpia filla, Agnese Dolci, qui es va dedicar a fer rèpliques i còpies de les obres del seu pare. La seva pintura va ser, des del segle XVII, especialment apreciada a Anglaterra. Va morir a Florència el gener de 1686.

Font: En català: Carlo Dolci (1616-1686) En castellano: Carlo Dolci (1616-1686) In english: Carlo Dolci (1616-1686) - Altres: Carlo Dolci (1616-1686) 



Parlem de Música...

Alessandro Scarlatti (Palermo, 2 de maig de 1660 - Napoli, 22 d'octubre de 1725) va ser un compositor italià i el més cèlebre representant de l'Escola Napolitana. Va estudiar música a Roma, probablement amb el compositor Giacomo Carissimi. A la capital italiana va arribar a estrenar amb gran èxit la seva primera òpera, Gli equivoci nel sembiante (1679), que li va valdre el nomenat com a mestre de capella de la reina Cristina de Suècia. Després va ocupar el mateix lloc a San Gerolamo della Carità (1683). El 1684 va viatjar a Nàpols, on va dirigir la companyia del teatre San Bartolomeo i va ser nomenat mestre de la Capella Reial d'aquesta ciutat, en un càrrec que va ocupar fins el 1703. Des d'allà va intentar guanyar-se el favor del príncep Ferdinando de Medici de Florència per obtenir una feina, però en fracassar en aquest intent es va traslladar a Roma, on va tenir com a patrons al príncep Ruspoli i als membres del clergat Pietro Ottoboni i Benedetto Pamphili. A la capital italiana va escriure sobretot cantates i serenates, degut que en aquell temps l'òpera era un gènere poc considerat pel Vaticà. El 1707 va compondre dues òperes que van ser estrenades a Venècia, Il trionfo della Libertà i Mitridate Eupatore. Scarlatti va tractar de sorprendre el públic d'aquesta ciutat, que era el centre operístic més important d'Itàlia, però no ho va aconseguir. Aquest mateix any va tornar a Roma i va acceptar el lloc de mestre de capella a l'església de Santa Maria la Major. A finals del 1708 va decidir tornar a Nàpols per tornar-se a fer càrrec de la Capella Real i el 1715 va ser nomenat cavaller pel pontífex Climent XI. El 1717 va estrenar amb gran èxit la seva òpera Il trionfo dell'onore, que va ser representada diverses vegades a Nàpols. A principis de la dècada del 1720 va escriure una de les seves grans misses, la Missa de Santa Cecília, per a solistes, cor i cordes. La seva última òpera, titulada La Griselda, va ser estrenada a Roma el 1721. A partir d'aquesta data es va dedicar a la composició d'obres instrumentals algunes d'elles dedicades al flautista i compositor J.J. Quantz, que el va visitar a 1724. i a l'ensenyament. Entre els seus deixebles van destacar seu propi fill, Domenico Scarlatti, i l'alemany Johann A. Hasse. Va morir a Nàpols l'octubre de 1725.

OBRA:

Veure aquí.

Font: En català: Alessandro Scarlatti (1660-1725) En castellano: Alessandro Scarlatti (1660-1725) In english: Alessandro Scarlatti (1660-1725) - Altres: Alessandro Scarlatti (1660-1725) 



Informació addicional...