diumenge, 28 de maig del 2017

BOCCHERINI, Luigi (1743-1805) - Missa

Neapolitan School, 18th Century - The Madonna
Obra d'autor anònim de l'Escola d'Art Napolitana.


- Recordatori de Luigi Boccherini -
En el dia de la commemoració del seu 212è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

---

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: No disponible



Parlem de Música...

Luigi Boccherini (Lucca, 19 de febrer de 1743 - Madrid, 28 de maig de 1805) va ser un violoncel·lista i compositor italià. Va iniciar els seus estudis amb l'abat Vanucci al seminari de la seva ciutat natal i els va continuar a Roma, dedicant-se al mateix temps al violoncel i a la composició. Havent tornat a Lucca, va conrear amistat amb el violinista Filippo Manfredi, amb qui va emprendre una gira artística que va durar diversos anys. El 1768 va arribar a París, on va rebre una bona acollida i on va publicar les seves primeres obres de cambra. El 1769, sempre amb Manfredi, es va traslladar a Madrid, convidat per l'ambaixador d'Espanya a París. Allà va obtenir el qualificatiu de "compositor i virtuós de cambra" de l'infant Lluís Antoni, germà del rei, en un càrrec que va preservar fins a la mort del seu protector el 1785. A partir d'aleshores, va treballar al servei de Frederic Guillem de Prússia, qui l'hi havia conferit el títol de compositor de cambra amb una pensió anual. La mort de Frederic Guillem el 1797 va precipitar un ràpid deteriorament econòmic de Boccherini si bé a partir del 1799 va poder recuperar certa estabilitat gràcies a la protecció que va rebre de Luciano Bonaparte, a qui en agraïment va dedicar nombroses obres. No obstant, la fugida de l'ambaixador francès de Madrid va provocar la pèrdua del seu darrer suport econòmic per la qual cosa Boccherini va viure els darrers anys en l'extrema pobresa. Com a compositor, tot i la fama que va assolir gràcies especialment a la seva obra de cambra i simfonies, va viure a l'ombra dels grans autors neoclàssics i la seva obra, després de la seva mort, va caure en l'oblit. Va morir a Madrid el maig de 1805.

Matthaus Seutter - Madritum sive Mantua Carpetanorum celeberrima Castiliae Nova Civitas et Monarcharum Hispanicorum magnificentissima Regia seds sumtib, et cura (c.1730)
Matthaus Seutter (1678-1757) - Madritum sive Mantua Carpetanorum celeberrima Castiliae Nova Civitas et Monarcharum Hispanicorum magnificentissima Regia seds sumtib, et cura (c.1730) (2)

Font: En català: Luigi Boccherini (1743-1805) En castellano: Luigi Boccherini (1743-1805) In english: Luigi Boccherini (1743-1805) - Altres: Luigi Boccherini (1743-1805)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Svetla Krasteva (soprano); Fernanda Piccini (contralto); Manuel Beltrand Gil (tenor); Duccio Dal Monte (bass); Capella 'S. Cecilia'; Orchestra da Camera del Teatro del Giglio di Lucca; Gianfranco Cosmi
RECICLASSICAT: BOCCHERINI, Luigi (1743-1805)
AMAZON: Boccherini - Missa & Symphony
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Boccherini - Missa & Symphony



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: