dimecres, 10 de maig del 2017

HERNÁNDEZ ILLANA, Francisco (c.1700-1780) - Bárbaro!

Mariano Salvador Maella - El Verano (c.1805)
Obra de Mariano Salvador Maella Pérez (1739-1819), pintor espanyol (1)


- Recordatori de Francisco Hernández Illana -
En el dia de la commemoració del seu 237è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Mariano Salvador Maella Pérez (València, 21 d'agost de 1739 - Madrid, 10 de maig de 1819) va ser un pintor valencià. La seva primera formació artística fou a càrrec del seu pare pintor. Pocs anys més tard va viatjar a Madrid on va entrar en contacte amb la pintura neoclàssica. Allà es va formar amb Felipe de Castro abans d'entrar a la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, on va rebre la formació d'Antonio González Velázquez, amb la filla del qual s'hi casaria anys més tard. Va obtenir alguns premis i va decidir viatjar a Itàlia el 1757. Va romandre a Roma fins el 1765 any que va decidir tornar a Espanya, on va participar, juntament amb Anton Raphael Mengs, en la remodelació del Palau Reial de Madrid. A partir d'aleshores, la seva progressió com a pintor fou ascendent assolint el càrrec de director de l'Acadèmia de San Fernando entre els anys 1795 i 1798. Va realitzar retrats, fruit de la seva condició de pintor de cambra, va pintar al fresc a la Catedral de Toledo i a la Catedral de Burgo de Osma, i va realitzar notables escenes de gènere i composicions religioses. Va morir a Madrid el maig de 1819.




Parlem de Música...

Francisco Hernández Illana (c.1700 - Burgos, 9 de maig de 1780) va ser un compositor espanyol. Es creu va néixer a l'entorn del 1700 i es desconeix la seva vida i formació de joventut. La primera referència va datar del 1723 any que va assolir el càrrec de mestre de capella de la Catedral d'Astorga. Allà hi va romandre fins el 1728, any que va ser nomenat mestre de capella del Col·legi del Corpus Christi de València. No obstant, un any després va ser nomenat mestre de capella de la Catedral de Burgos en un càrrec que va preservar la resta de la seva vida. El 1744 tanmateix va procurar renunciar al seu càrrec de Burgos en favor d'un lloc equivalent a la Catedral de Palència si bé, i fruit de millores en les seves condicions laborals, va decidir continuar en el seu lloc a la catedral de Burgos. Poc després, va intentar novament accedir a un càrrec vacant i molt ben pagat de mestre de capella de la Catedral de Santiago de Compostel·la si bé va quedar eliminat en la segona votació. El 1774, i després de 44 anys de servei a Burgos, va sol·licitar la seva jubilació la qual fou concedida parcialment en data 31 d'octubre d'aquell any amb l'obligació, no obstant, de seguir exercint com a mestre de capella. Com a compositor va ser notablement prolífic especialment en música religiosa. Francisco Hernández Illana va morir a Burgos el maig de 1780.

Nicolas De Fer - La Castille Vieiele et Nouvelle L'Estramadura De Castille et de Leon . . . 1706
Nicolas De Fer (1646-1720) - La Castille Vieiele et Nouvelle L'Estramadura De Castille et de Leon (1706) (2)

Font: En català: No disponible En castellano: Francisco Hernández Illana (c.1700-1780) In english: Francisco Hernández Illana (c.1700-1780) - Altres: Francisco Hernández Illana (c.1700-1780)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Harmonia del ParnàsMarian Rosa Montagut (directora)
LAQUINTADEMAHLER: Barbaro
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Barbaro



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Muchas gracias amigo Pau por esta rareza, cada vez es difícil encontrar nuevos registros de los Maestros de Capilla peninsulares.
    Un fuerte abrazo amigo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cuando lo descubrí aluciné! Es una pasada en todos los sentidos!
      Solo de imaginar la cantidad de música que permanece en la oscuridad se me estremece el corazón! Lamentablemente, tesoros y ediciones como esta son la excepción y no la norma...
      Abrazo fuerte!!
      Pau

      Elimina
  3. Can you please post a new valid link ? Thanks !

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina