diumenge, 14 de maig del 2017

MALZAT, Johann Michael (1749-1787) - Missa solemnis (c.1780)

Thomas Gainsborough - Landscape with cottage and church (c.1771)
Obra de Thomas Gainsborough (1727-1788), pintor anglès (1)

- Recordatori de Johann Michael Malzat -
En el dia de la commemoració del seu 230è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Thomas Gainsborough (Sudbury, 14 de maig de 1727 - London, 2 d'agost de 1788) va ser un pintor anglès, considerat un dels grans mestres del retrat i del paisatge. Des de ben jove va mostrar habilitats artístiques i als 15 anys va anar a estudiar dibuix i gravat a Londres amb el gravador francès Hubert François Gravelot. Més tard, va estudiar pintura amb Francis Hayman, pintor de temes històrics. A través de Gravelot, que havia estat deixeble del pintor francès Antoine Watteau, va rebre la influència d'aquest últim i, més endavant, també la d'artistes de l'escola flamenca i de la del pintor holandès Anthony van Dyck. Entre els anys 1745 i 1760 va viure i treballar a Ipswich. Entre els anys 1760 i 1774 va viure a Bath, balneari costaner de moda, on va pintar nombrosos retrats i paisatges. El 1768 va ser triat membre de la Royal Academy of Arts i el 1774 el rei Jordi III el va convidar a pintar el seu retrat i el de la reina consort, Carlota Sofia. Aquest mateix any va fixar la seva residència a Londres. Va ser el pintor favorit de l'aristocràcia britànica i va aconseguir una gran fortuna amb els seus retrats. Va realitzar més de 500 obres de les quals més de 200 van ser retrats caracteritzats per la noble i refinada elegància de les figures, l'encant poètic i els colors freds, principalment verds i blaus, de pinzellada solta, prima i llarga en el seu traç. En general, les seves obres van estar imbuïdes de malenconia poètica, efecte aconseguit a través d'una llum molt tènue, clara reminiscència dels paisatges flamencs del segle XVII que tant el van influir. També va realitzar nombrosos dibuixos i gravats a l'aiguafort. Va morir a Londres l'agost de 1788.




Parlem de Música...

Johann Michael Malzat (Wien, 21 d'abril de 1749 - Innsbruck, 13 de maig de 1787) va ser un compositor austríac. Fill de Josef Malzat, es va formar inicialment amb el seu pare abans d'estudiar a l'escola de l'Abadia de Kremsmünster, on també va ser cantant del cor i possiblement violoncel·lista. A partir del 1778 va ser professor a l'Abadia de Stams i el 1781 a l'Abadia de Lambach. Posteriorment, va ser cantant a Bozen, músic a Schwaz i finalment mestre del cor a Innsbruck en un càrrec que va preservar la resta de la seva vida. Com a compositor va ser especialment conegut per les seves obres instrumentals, principalment simfonies, que van assolir notable ressò arreu d'Àustria i particularment a Viena. També va ser notablement prolífic en música religiosa escrivint un rèquiem, misses, un oratori i altres obres menors. El seu germà, Ignace Malzat, va ser compositor i alumne de Michael Haydn. Johann Michael Malzat va morir a Innsbruck el maig de 1787.

Georg Matthäus Vischer - Kloster Lambach (1674)
Georg Matthäus Vischer (1628-1696) - Kloster Lambach (1674) (2)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Michael Malzat (1749-1787) - Altres: Johann Michael Malzat (1749-1787)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ingrid Kertesi (soprano); Markus Brutscher (tenor); Barbara Hölzl (alt); Robert Holzer (bass); Kammerchor Collegium Vocale Innsbruck; Cappella Istropolitana; Bernhard Sieberer (conductor)
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari:

  1. Thanx !

    Rare cds from Tyroler Landesmuseum are always welcome !

    Pulzuzu

    ResponElimina