divendres, 8 de juny del 2012

CORRETTE, Michel (1707-1795) - Laudate dominum de coelis

Philippe de Champaigne - Annonciation
 L'anunciació (1644), obra de Philippe de Champaigne, pintor francès del segle XVII





Michel Corrette (1707-1795) compositor i organista francès nascut a Rouen. Recuperem una figura important de l'escena musical francesa del XVIII amb una obra sorprenent. I del senyor Corrette fill, el pare el recuperarem més endavant, ja n'havia parlat específicament el dia de Nadal i en relació amb una de les seves obres més admirades, la Messe pour le temps de Noël 1788. Iniciat en la música pel seu pare Gaspard Corrette, organista i compositor, va seguir els seus estudis lluny de la ciutat que el va veure néixer tot guanyant-se la vida com a professor de música, fos amb l'orgue, la flauta, el violí o amb altres instruments menys populars. Ara bé, en una França on el teatre còmic adquiria progressivament més protagonisme, Corrette va veure'n oportunitat de negoci tot escrivint la seva reconeguda sèrie de concerts còmics, de caràcter popular i pensats pels entreactes de les obres teatrals d'ideologia i de caràcter hilarant i jocós. Ara bé, el seu instrument va ser, al llarg de la seva vida, l'orgue i coherent amb ell mateix va decidir optar al càrrec d'organista de l'església de Santa Maria de París, on escriuria fins a tres llibres de composicions per orgue. La revolució francesa trencaria l'idili entre Corrette i les institucions eclesiàstiques per obligació. Perquè hem de recordar que Corrette, a banda de compondre gran quantitat de música instrumental, va escriure molta obra d'església, misses, salms, cantates que, per enèsima vegada hem de dir tot i el disgust que suposa fer-ho, que la major part d'aquesta obra vocal s'ha perdut per sempre. No poques vegades ho afirmem això, i tenint en compte que la història de la música és prolífica en sí mateixa, no m'atreveixo a imaginar com ho seria si cap de les partitures s'hagués perdut, cremat, fumat o ignorat. Doncs bé, parlem de la teca del dia.

Tres obres de Corrette, un autor que va trobar en Antonio Vivaldi la seva font d'inspiració... i de quina manera. A mode d'homenatge pòstum al seu col·lega de professió i contemporani italià, Corrette va il·luminar el món del segle XVIII amb una jugada tant inesperada com brillant. Va agafar la literatura musical de la primavera de les quatre estacions de Vivaldi i en va posar la lletra del Laudate Dominum, el salm 148 de la bíblia. Estupefacció és l'adjectiu immediat a l'escoltar tal anècdota musical de Corrette escrita el mes de novembre de 1765, 24 anys després de la mort de l'artista italià. La conjunció dels grans cors i dels solistes amb l'eco orquestral de la primavera de Vivaldi és impressionant. Una obra mestra d'aquest francès que admirava tant a Vivaldi i en tenia tanta consideració, que no només el Laudate dominum de coelis s'emmiralla literalment en la seva obra, sinó també les dues obres concertants que complementaran la cantata del dia. El seu concert per a clavicèmbal, flauta i cordes en Re menor opus 26 n.6 estructurat en tres moviments i de melodies venecianes. El seu concert per a flauta i cordes en Mi menor també és una clara referència a Vivaldi... avui dia, si no ens diuen l'autor d'aquestes tres obres de ben segur creuríem ingènuament que Vivaldi juga amb sí mateix i amb la seva pròpia música. Corrette, un gran comediant i un juganer musical, ens delecta amb aquesta inesperada i alegre sorpresa!

El salm ens l'interpreta el cor i solistes de la Maîtrise de Bretagne conjuntament amb el cor i orquestra de Le Parlement de Musique tots ells sota la direcció de Martin Gester en una gravació en directe a Ambronay el 16 de setembre de 2008.

El dos concerts interpretats per la Mainz Chamber Orchestra i la batuta de Günter Kehr (1920-1989).

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

11 comentaris:

  1. Estimado amigo muchas gracias por esta joya musical, mañana espera mi correo.
    Un abrazo
    Milton

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Milton!

      Estaré atento a tus joyas musicales!

      Saludos!

      Elimina
  2. Hola!
    ¡Pedazo de sorpresa musical! Como dice Milton, una auténtica joya. Como siempre, muchísimas gracias.

    Saludos
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. La sorpresa que me llevé al escucharla por primera vez no se puede describir en palabras! Otra genialidad de otro artista "semi" desconocido!

      Saludos!
      Pau

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Muchas gracias por volver a publicarlo, Pau.
    ¡Qué gran manera de empezar el día!

    ResponElimina