dissabte, 9 de juny del 2012

DOBRZYNSKI, Ignacy Feliks (1807-1867) - Piano Concerto Op.2

Joseph William Turner - Ulysses Deriding Polyphemus (1829)
Fantasia a l'entorn de la Odissea d'Homer, obra de Joseph Mallord William Turner, pintor anglès coetani de I.F. Dobrzynski





Ignacy Feliks Dobrzynski (1807-1867) compositor i pianista polonès nascut a Romaniv. Sincerament, esperava amb ganes el dia adequat per a la presentació d'aquesta descomunal obra pianística. Però bé, anem per capítols. Dobrzynski va néixer a Polònia en una ciutat que avui dia forma part d'Ucraïna. Independentment de les fronteres, nacions i banderes, el seu primer contacte amb la música el va fer gràcies al seu pare, violinista, compositor i director d'orquestra. Aquesta prematura formació familiar, en contacte permanent amb l'art del pentagrama el va incentivar definitivament en l'estudi professional. Dit i fet, d'entrada en privat amb el professor Józef Elsner per continuar, posteriorment, en el Conservatori de Varsòvia on coincidiria amb Frederic Chopin, alumne en aquell temps. La seva formació fou ràpida fruit d'unes dots admirables amb el piano cosa que el va permetre actuar en públic per primera vegada un 29 de setembre de 1827 tot presentant el seu concert obertura en Re major obtenint un gran èxit. I si bé hem de considerar el seu repertori de poc prolífic, un centenar d'obres, el cert és que les poques partitures que he tingut el plaer de conèixer i de gaudir són d'una excel·lència i d'una perfecció superlatives. Avui un dels concerts de piano més espectaculars que hagi escoltat mai. Una obra escrita l'any 1824, quan l'autor tenia 17 anys, i el mateix any que Beethoven estava polint i finalitzant la seva sisena simfonia.

El concert de piano en La bemoll major opus 2 està estructurat en els tres moviments característics hereus del classicisme. Un concert que malauradament per Dobrzynski no va poder escoltar mai en vida, una autèntica pena tenint en compte la indiscutible qualitat d'aquesta composició de joventut d'un artista que de ben segur molts de nosaltres no coneixíem i en prou feines podíem imaginar-ne la seva existència. El concert d'avui s'introdueix amb un allegro moderato que comença suau amb els contrabaixos i els clarinets en un diàleg que progressivament ens va introduint a la majestuositat de la orquestra. Aquesta s'expressa de forma eloqüent abans de l'entrada, sobtada, d'un piano que desenvolupa una cadència i unes melodies anestesiants a mesura que flueixen, amablement, amb la potència del treball impecable d'una orquestra que gaudeix d'un explosiu lluïment final. L'andante l'introdueixen les trompes i els clarinets que obren el diàleg amb el piano que manté una conversa tranquil·la però molt expressiva amb la orquestra i que subtilment ens va anticipant l'entrada del rondo vivace final on el piano sembla embogir d'alegria, amb la més variada de les tonalitats tot dibuixant un paisatge equivalent o millor al de la extraordinària pintura de William Turner del dia d'avui!

La interpretació pianística a càrrec de Howard Shelley amb la Sinfonia Varsovia en una gravació en viu i en directe del Festival "Chopin i la seva Europa" a Varsòvia el dia 20 d'agost de 2009.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Hola Pau!
    Me da un poco de apuro hacer tanto comentario pero el concierto de Dobrzynki me ha parecido, como bien dices, espectacular, sencillamente maravilloso y tenía que contarlo.
    Qué injusto que el autor no pudiese escucharlo nunca. Y encima escrito ¡con 17 años!
    Saludos
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. No te preocupes, creo que este concierto lo merece de largo! Además agradezco mucho los comentarios, es uno de los mejores alicientes para continuar dando guerra musical!

      Muchas gracias!
      Saludos!

      Pau

      Elimina
  2. Wonderful concerto, thank you so much!

    Mauro

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina