diumenge, 10 de juny del 2012

HAYDN, Michael (1737-1806) - Te Deum & Missa Sancti Joannis Nepomuceni

Jacques Louis David (1748-1825) - Sappho and Phaon




Michael Haydn (1737-1806) compositor austríac nascut a Rohrau. Novament parlarem del petit dels Haydn. La reiteració en fer-ho podria ser esgotadora per alguns, il·lusionant per altres... la realitat em diu que avui, efemèride en què servidor que us escriu celebra, d'alguna manera, la trentena d'anys o una quantitat considerable de temps consumit, parlant en termes animals, en aquest Univers inexplicable i sent diumenge no penso en altre autor que no sigui, obligadament, el meu preferit Michael. Qualsevol insignificant excusa em serveix com a justificant per a recuperar música i per mi parlar del murri Haydn, el petit a l'ombra del Haydn aristocràtic, és un dels millors regals que se'm pugui fer. I el millor regal ja el tindré a l'estiu quan el passi a Salzburg, en una apassionant integral de música, on podré gaudir i emocionar-me a la ciutat de vida i obra del meu estimat Haydn però també dels estimats Mozart pare i fill. Com dèiem, Michael Haydn va ser un dels compositors més prolífics en música celestial, religiosa, sacre, de capella o de monestir, ja que la nomenclatura no és important sinó les notes que va associar amb les lletres i paraules d'índole sagrada. I probablement la obra del dia d'avui no és de les considerades més brillants ja que en podríem trobar de més elaborades i potser d'acadèmicament més impecables. Només cal pensar en el seu rèquiem de 1771, la obra d'inspiració del posterior rèquiem de Mozart, les misses Hispanica, la de Santa Ursula, la de Sant Francesc... 43 misses, 60 ofertoris, 7 oratoris, 3 rèquiems i més de 200 cantates, salms, etc. El per què recupero dues de les obres menors del seu arxiu és degut a què són partitures molt poc conegudes i molt menys editades. Per sort nostre a Europa el coneixen molt bé i de forma sistemàtica en recuperen i n'editen algunes de les seves composicions. D'entrada un Te Deum MH829 el significat del qual crec que, a aquestes altures, està prou clar. Breu, intens i de contundència coral és característic de l'estil de Michael. El plat fort del dia serà la seva missa Sancti Joannis Nepomuceni MH182 un missa breu escrita l'any 1772 i en un estil clarament clàssic. El cor n'és l'absolut protagonista juntament amb una orquestra on els vents i les timbales acompanyen perfectament la contundència coral. Bé, dia 1 del primer any després del gran "rescat" espanyol, sembla que l'aire i el cel ens il·luminen l'ànima amb una progressiva foscor que s'aproxima. Independentment de Mordor, l'anell únic i el poder de Sauron, la música resultarà sempre un elixir i un amulet vers la inconsistència de la civilització i la seva obsessió en reiterar les constants estupideses que històricament la caracteritzen. Tant de bo aquesta música divina, d'un temps en què també l'esperança era la utopia dels revolucionaris, en puguem extreure l'essència per intentar endevinar un futur més il·lusionant!

Les dues obres interpretades pel cor Cantemus amb la orquestra German Chamber Academy Neuss i la excel·lent direcció de Werner Ehrhardt.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Felicidades Pau!
    Tremenda envidia me das, tan joven y con tan amplio bagaje musical. Te deseo que pases el mejor de los días posible y que disfrutes en Salzburgo este verano.
    Un abrazo.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Frantisek!!!
      La verdad que la música es gran parte de mi vida y le dedico todo el tiempo que puedo! Y realmente el viaje a Salzburgo es uno de mis sueños hechos realidad... espero regresar de allá con la maleta llena, literalmente, de tesoros!

      Un abrazo,
      Pau

      Elimina
  2. Hola, Pau. Ja no és cap sorpresa, però moltes felicitats!. Com ens mostres cada dia amb la teva dedicació i sensibilitat la vida és música i la música és vida, en una interrelació que fa que siguem més feliços. Només dir-te: endavant, sempre endavant! Estarem sempre al teu costat. Mare.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho pots dir, la nostra vida, a banda de difícil com bé saps, ha estat, és i serà música. Tant de bo puguem seguir compartint la resta de la nostra vida aquesta inigualable passió! I ja ho saps, allà estaré per a donar-te a conèixer joies i músiques que mai hagués pogut imaginar si no fos per tu!
      Pau

      Elimina