divendres, 29 de juny del 2012

PUCCINI, Giacomo (1858-1924) - Mottetto per San Paolino

Eustache Le Sueur - Saint Paul preaching at Ephesus
La predicació de Sant Pau, obra d'Eustache Le Sueur, pintor francès del segle XVII





Giacomo Puccini (1858-1924) compositor italià nascut a Lucca. La òpera, com bé saben els estimats lectors d'aquest espai, és un dels pocs gèneres associats íntimament a la història de la música del quals no n'he parlat més enllà de les referències pròpies de cadascun dels autors i dels seus repertoris. I no per desgana o menyspreu, ans el contrari, crec que parlar d'òpera requereix una atenció més profunda i una dedicació que per desgràcia actualment no tinc. Altres meravellosos espais de música es dediquen amb saviesa al gènere líric amb la constància i amb el respecte que l'escena musical i teatral es mereixen. Per tant, parlar de Puccini, un autor que va dedicar la majoria de la seva producció a la òpera és, si més no, curiós. Però bé, tant curiós serà com les sorpreses musicals d'aquest artista italià universal segons diuen aficionat al teatre des del moment en què va assistir, embadalit, a la representació d'Aida de Giuseppe Verdi. De formació instrumental amb l'orgue, fou amb aquest instrument que assoliria el primer càrrec major de la seva vida a l'església local de la seva ciutat. I seria en aquest primer període, quan l'autor tenia 20 anys, que situarem la principal obra del dia d'avui. El llegat, la transcendència i la magnitud del seu repertori és indiscutible amb independència dels gustos del ciutadà mundà. I en aquest cas, tindrem el privilegi de conèixer algunes de les obres menys conegudes d'un Puccini diferent en alguns aspectes tot sorprenent-nos amb aquesta música, en general, de teoria i pràctica festiva. D'entrada la Scossa elettrica, una breu però tremenda curiositat musical escrita l'any 1896 per a celebrar el centenari de la invenció de la bateria o pila elèctrica per part d'Alessandro Volta.

Acte seguit el Corazzata Sicilia en forma d'arranjament orquestral inspirat en temes de La Boheme. En tercer lloc Inno a Roma escrit l'any 1923 i com bé diu el nom, un himne a la ciutat de Roma que malauradament va tenir el macabre honor de ser adoptat musicalment per Mussolini. Totes elles breus, instrumentals amb l'excepció coral de l'himne de Roma i que ens serviran d'aperitiu per a celebrar, com toca, el dia i el sant d'avui, ni mes ni menys que Sant Pau, el meu patró. I com ho farem, doncs amb una festiva obra de joventut de Puccini pensada i escrita l'any 1877. El motetto di San Paolino és una brillant obra per a baríton, cor i orquestra eminentment operística en la forma i que ens sembla anticipar l'esdevenir gloriós d'un Puccini prou desconegut com per sorprendre'ns gratament i on la dimensió coral i solista se'ns dibuixen en dos apartats ben diferenciats. Un allegro maestoso inicial, emotiu i escrit en la tonalitat de La bemoll major. Es contraposa amb un segon capítol on el baríton i la gravetat i la potència de la seva veu dialoguen en un larghetto i un andante per tornar a retrobar-se, finalment, amb l'explosió coral, orquestral i alegre que tanquen festivament un motet dedicat al patró de Lucca. Tot plegat té certa trampa ja que com bé ens diu i ens informa el nom degudament analitzat, és un motet dedicat a Sant Paolino, que no necessàriament a Sant Pau, però com que la devoció i la santificació pastoral no són el meu fort, ometré voluntàriament aquesta discrepància onomàstica per tal de celebrar en tota la seva dimensió el santoral d'avui, el que homenatja i fa honor a tots els Paus de l'Univers, siguin mundans, vegetals, animals o de característiques indeterminades ja que en el fons, qualsevol excusa és bona a l'hora de promoure una festa!

A la interpretació la Verdi Grand Symphonic Orchestra de Milan amb el cor Verdi de Milan sota la direcció de Riccardo Chailly

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you! Do you have this cd?
      http://www.allmusic.com/album/barcelona-mass-song-of-the-sibyl-mw0001526775

      Elimina
    2. So sorry but I don't have yet...

      Greetings!

      Elimina