dijous, 19 de juliol del 2012

BÖHNER, Johann Ludwig (1787-1860) - Grosse Sinfonie, Op.130 (1844)

Rudolf von Alt - Ansicht von Dobrota gegen Mula bei Cattaro 1841
Obra de Rudolf von Alt, pintor i paisatgista austríac contemporani de J.L. Böhner





Johann Ludwig Böhner (1787-1860) compositor i pianista alemany nascut a Töttelstädt, ciutat de la regió de Turíngia i del comtat de Gotha. Important aquesta última dada ja que seria en aquest ducat on viuria i treballaria la major part de la seva vida. Aquesta figura de la història musical alemanya és considerablement desconeguda i romandria en la foscor dels arxius si no fos per la recent recuperació que se n'ha fet d'una part important del seu repertori. No obstant, pocs són els detalls biogràfics de la seva existència la qual, pel que sembla, va estar marcada per constants canvis d'estatus i de situació vital amb moments de grandiloqüència i de situacions d'absoluta misèria. Això és degut a què Böhner va gaudir d'una certa fama, durant la primera quinzena del XIX, com a gran intèrpret de piano amb el qual realitzaria, amb prou èxit, gires per diferents geografies europees. Tanmateix, els canvis provocats per una salut delicada i el seu caràcter pecaminós i excèntric el van fer decaure ostensiblement en l'oblit i en una vida erràtica i confusa on alternaria períodes de gran creativitat compositiva amb moments de silenci i d'absència pública. El seu repertori és prou agradable per als musicòlegs ja que engloba diversos gèneres; des de l'òpera, passant pels concerts, simfonies, obres de cambra, sonates... Per tant, durant els períodes de lucidesa, que en devien ser molts Böhner i de qui es diu que el seu referent fou el també compositor i amic Ludwig Spohr, va deixar un bona mostra i grans exemples del seu art. Que el seu trist final, evidenciat en una breu nota en un diari local del comtat de Gotha el 29 de març de 1860, l'endemà de la seva mort i on recitava "Ahir a la nit, va morir Ludwig von Böhner, un dels compositors més aclamats, sense alegria, lamentablement", no estigmatitzi, en absolut, el seu extens i diversificat treball el qual, com podrem comprovar, mereix el més honest dels reconeixements.

Diverses partitures il·lustraran el talent innat del Böhner compositor. D'entrada, una preciosa obra amb el títol d'obertura de concert opus 16 i escrita, a priori, en els anys de joventut de l'autor. De fet, la majoria de la seva música va ser elaborada entre 1810 i 1820. Aquesta obertura concertant és realment una obra curiosa per inclassificable ja que aparentment hi trobarem una amalgama de sabors simfònics i concertants amb un final contundent i explosiu. Pas previ a la preciosíssima fantasia per a fagot en Do major, escrita també en el període abans esmentat i de més que evidents connotacions clàssiques. Creativitat en estat pur on el fagot n'és l'absolut i benaurat protagonista. Per finalitzar, una de les obres de maduresa de l'autor, la grosse sinfonie en Re menor opus 130, escrita l'any 1844 i representant una de les últimes produccions d'aquest peculiar artista. D'estructura clàssica, presenta els quatre moviments característics de les simfonies romàntiques si bé el seu discurs, allunyat de les noves tendències, és un viatge retrospectiu al classicisme vienès. Heterogeneïtat de partitures de l'organigrama Böhner del qual reconec que més enllà de les darreres dues setmanes no n'havia ni tan sols imaginat la seva existència. Conseqüentment, un nou descobriment de l'extensa galàxia musical on cada estrella, sigui gegant vermella, gegant blava, nana marró, nana blanca o de neutrons, és un autèntic sistema solar on les notes són els planetes que ballen alegrement el ritme de la partitura en una emotiva i perpètua mobile!

Totes elles interpretades per la Thüringen Philharmonie Gotha-Suhl, amb el fagot de Klaus Thunemann i la direcció musical d'Hermann Breuer.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Johann Ludwig Böhner (* 8. Januar 1787 in Töttelstädt; † 28. März 1860 in Gotha)
CPDL: No disponible
Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. Meu amic i company, ho sento, no he escrit un comentari anterior! Vostè té un gran blog! Felicitacions! (El "català" és el traductor automàtic!) Odeon

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you so much Odeon!!

      I visit your blog everyday! I really appreciate your comment in my language!

      Saludos!

      Pau

      Elimina
  2. Hola Pau! Otro interesante descubrimiento que sumar a los muchos con los que nos obsequias a diario. Refrescante sinfonía que nos ayuda a sobrellevar el tremendo calor de esta tarde de verano. Además, aunque ya te lo he mencionado en varias ocasiones, quiero sumarme a lo que dice OdeonMusico en el sentido de que tienes un blog maravilloso. Yo, personalmente, me considero en deuda contigo por lo muchísimo que aprendo y disfruto con tu blog.
    Muchiiiisimas gracias, una vez más.
    (Además estoy aprendiendo tanto "Catalá" que lo mismo cualquier día me atrevo a darte una sorpresa)
    Saludos!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ni que lo digas el calor, almenos en Barcelona, es potente y pegajoso...

      Y agradecerte mucho tu comentario, la música es mi vida en muchos sentidos por lo que compartirla es un enorme placer para mi asi que nada de deudas jeje

      De inicio pensé en hacer el blog en inglés peró creo que en catalán es como mejor me expreso. Las sorpresas serán bienvenidas!!

      Gracias Frantisek!!

      Pau

      Elimina
    2. I el català és tan bonic i interessant! Em va encantar quan em va visitar Barcelona l'any passat! (Un cop més el traductor automàtic)
      Odeon

      Elimina
  3. YES! That is just a great discovery! Thank you !!
    Jan

    ResponElimina