divendres, 6 de juliol del 2012

SCHUMANN, Robert (1810-1856) - Spanisches Liederspiel Op.74

Carl Blechen - View of Assisi
Vista d'Assisi, obra de Carl Blechen, pintor alemany contemporani de R. Schumann





Robert Schumann (1810-1856) compositor i pianista alemany nascut a Zwickau. Quan dimarts parlàvem de Berwald vaig fer esment, de passada, a un Robert Schumann que guardava certes similituds amb la música pianística de Berwald. Bona excusa per a recuperar, musicalment, el geni alemany. I reconec que la figura de Schumann és d'aquelles que m'agafen a contrapeu degut a la ignorància, que a dia d'avui, encara tinc del conjunt de la seva obra. Poques hores relatives i reals hi he pogut dedicar, un greuge imperdonable per a molts però mínimament comprensible tenint en compte la ingent, monumental, descomunal i quasi inacabable quantitat de música pendent d'escoltar. Conseqüentment, intentaré posar un peu al desenfrenat desconeixement congènit a tal autor amb el seny i la justícia necessària per tal de fer honors a aquest extraordinari pianista del segle XIX. Com bé sabem, Schumann guarda certes similituds musicals amb el seu contemporani alemany Mendelssohn qui, com ell, s'iniciaria a la música ben prematurament amb un instrument que faria veritables "estralls" artístics... parlem del piano. I com prou bé afirmaven el dia que en parlava en relació amb un interessant concert per a quatre trompes i orquestra, la vida de Schumann va estar íntimament relacionada amb les lletres fet important i determinant en la seva carrera musical la qual és pura poesia i literatura aplicada creativament en el llenguatge de les notes. Tot i néixer a principis del XIX i amb compositors de la potència de Hummel, Beethoven o Mendelssohn escrivint música preromàntica i amb clar accent clàssic, el cert és que Schumann es decantaria per la poesia romàntica tot impregnant les seves partitures amb els nous aires renovadors d'aquesta emocionant i emotiva corrent de pensament aplicada a la música. Els exemples d'aquesta afirmació són el conjunt d'obres del dia d'avui que representen una nova tendència allunyada i quasi paral·lela a la dimensió clàssica.

Avui divendres abordaré el Schumann coral. Probablement a Schumann se'l coneix principalment per la seva obra pianística, orquestral i de cambra, tot i que també va escriure una gran quantitat de cançons, obra coral i fins i tot litúrgica. En aquest sentit, m'agradaria destacar-ne, especialment, la seva producció coral a capella o amb acompanyament de piano. En aquest sentit, recuperaré una sèrie de cançons corals de caràcter secular inspirades en obres d'escriptors o poetes com Goethe o Lord Byron autors que coneixia molt bé gràcies a l'apassionada afició pel gènere literari. D'entrada, Spanisches Liederspiel Op. 74 número 5 escrit l'any 1849 d'una sèrie de cançons adaptades de poemes anònims espanyols. De caràcter alegre i festiu és un primer tast del conjunt coral de la seva obra. L'acompanya el Lieder Op. 55 escrit l'any 1846, és una obra coral íntegrament a capella i marcadament contrastada amb l'anterior. Seguidament i de nou, un poema musical breu escrit durant el mes de juliol de 1840, Bei Schenkung eines Flugels WoO 26 amb acompanyament pianístic. Per acabar el conjunt, Beim Abschied zu singen Op. 84 escrit l'any 1847 sobre un poema d'Ernst von Feuchtersleben. La propina del dia un preciós adagio i allegro en La bemoll Op. 70 per a oboè i piano escrit l'any 1849 i que ens servirà d'obertura de la preciosa música coral de Schumann. Potser aquest és un dels repertoris menys coneguts de les seves composicions si bé potser és la que millor representa els principis i els valors en què Schumann creia ja que la seva vida, tot i la distorsió mental que el va acompanyar sempre fou essencialment art, música i lletra i amb això ens quedem nosaltres ja que la vida sense art, música i lletra probablement no seria vida!

La música coral interpretada per l'Orpheus Vokalensemble amb Konrad Elser al piano i sota la direcció vocal de Gary Graden.

L'adagio i allegro interpretats per Heinz Holliger a l'oboè i Alfred Brendel al piano.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris: