diumenge, 29 de juliol del 2012

MIR, Josep (1700-1764) - Missa en Re (1760)

Antoni Viladomat - Birth of Saint Francis
Obra d'Antoni Viladomat, pintor català contemporani de Josep Mir





Josep Mir i Llussà (1700-1764) compositor català nascut, sembla ser, a Solsona. Satisfacció indescriptible em produeix el fet de marxar de vacances parlant d'un artista català i amb l'al·licient d'haver nascut en una de les comarques més belles de Catalunya, el Solsonès. El català Josep Mir, com molts dels seus contemporanis, va fer vida en diverses catedrals del regne espanyol. I si bé desconeixem el període de formació acadèmic dels seus primers anys, és més que probable que la seva primera instrucció fos a Solsona mateix a les ordres del mestre de capella de la seva catedral gòtica. Per tant, situem-nos més enllà de 1730 per a començar a situar espacialment a un Josep Mir a la òrbita d'autors de renom de l'Espanya borbònica com José de Nebra o el també català Jaume Casellas. Des de Catalunya i des de fa relativament poc temps, es considerava que al nostre petit país la realitat musical va ser escassa i allunyada dels principals centres artístics europeus. La realitat comença a desmentir alegrement aquesta distorsió històrica motivada pel profund desconeixement que se'n tenia dels seus artistes. Per sort i ben aviat, gràcies a una autèntica explosió en la recuperació de la memòria musical, s'haurà de reescriure la història artística de Catalunya i d'Espanya amb el nom d'autèntics mestres en la matèria. L'exemple d'avui és prou eloqüent del què diuen els musicòlegs. Josep Mir, de qui se'n conserven una quantitat ingent de partitures repartides arreu de la geografia espanyola i americana continent on la música d'aquest català gaudia d'un reconeixement d'acord amb la seva música, va ser un erudit i professional compositor. A Catalunya han hagut de passar un parell de segles per començar a veure la llum més enllà dels Händel, Mozart, Beethoven o Bach. Si bé el riu principal és font de vida i de civilització, no hem de perdre mai de vista que són els milers d'afluents els que el nodreixen de substància i de contingut. Per tant, la potència de l'afluent Mir quedarà demostrat i evidenciat per tots aquells que en desconeixíem l'existència i de qui, la sobtada irrupció d'una de les tantes obres pendents de recuperar, ens motivarà a descobrir-ne el seu passat.

Dues partitures, en una edició de luxe i d'una qualitat impecable, de caràcter religiós com no podia ser d'altra forma tenint en compte la recurrència en el càrrec de mestre de capella en diverses catedrals espanyoles. D'entrada, un Lauda Jerusalem en La menor, basat en el salm 147 de la Bíblia i recuperat d'un manuscrit trobat al Santuari d'Aranzazu. Doble cor, orquestra i un aparent oboè despistat és el dibuix musical d'aquesta preciositat coral. Obertura de la contundent majestuositat coral i solista del dia, la missa en Re major per a cor, solistes, cordes, oboès i trompes, escrita l'any 1760, conservada en el Monestir de Montserrat i de característiques barroques tardanes, on les trompetes remarquen els paisatges més solemnes i amb un final, en el Dona nobis pacem, extraordinari. Autèntic tresor, indescriptible i sensacional. Aquestes són les paraules que em van venir al cap després d'escoltar el conjunt musical de Josep Mir. Incomprensió em produeix conèixer els noms de tants artistes espanyols, catalans i peninsulars dels segles XVII i XVIII i dels quals, en prou feines, se n'ha recuperat una molt petita part de la seva descomunal obra. Per tant, no podem sinó anhelar un sincer desig vers la progressiva recuperació ja que inevitablement Espanya, tot i ser en aquell temps políticament despòtica i rància, va viure en silenci la modernitat i la revolució musical afavorida, paradoxalment, a l'interior d'un dels estaments més retrògrads de la història, l'església. I amb aquest autor, català i en silenci al nostre petit país fins ara, m'acomiado, a contracor però content, cap a unes merescudes vacances!

A la interpretació impecable el conjunt la Xàntria i el conjunt musical Vespres D'Arnadi.

Gaudiu i compartiu! Bones vacances!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

11 comentaris:

  1. Respostes
    1. Gracias amigo Pau por esta rareza, felicitaciones por las excelentes selecciones musicales
      Un abrazo
      Milton

      Elimina
    2. De nada Milton!! Gracias a ti por la infinidad de tesoros que compartes conmigo!

      Abrazo,

      Pai

      Elimina
  2. Hola Pau.
    Gràcies per tota la música que comparteixes. Fa pocs mesos que et vaig descobrir i setmanalment em vaig descarregant la música i també els teus comentaris. Estic aprenent i descobrint a marxa ràpida. Sóc pare d'un escolà de Montserrat i això fa que visquem intensament tota la música que es canta allà, i junt amb la resta de pares ens anem "formant". Els teus comentaris són d'una valuosa ajuda. No defalleixis. Bones vacances.

    Pep, des de Valls

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pep!

      Moltíssimes gràcies pel teu comentari! Enorme alegria em fa saber que tens un fill escolà de Montserrat, ànims i que no defalleixi, que la música és un dels més grans tresors de la humanitat! Tornaré al setembre amb més i més música! Bones vacances igualment!

      Pau

      Elimina
  3. Dear Paul,
    you keep surprising me with nice music from long forgotten composers.
    It's a feast to check your blog daily and being surprised by you.

    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter,

      Thank you so much for your comment! On september I come back with more music!
      Music is life!

      Pau

      Elimina
  4. Dear Paul,
    what a find! Wonderful music by a completely unknown composer.
    This tastes for more, in archives there must be more to find from Joseph Mir.
    Thank you for bringing this man to our attention.

    Greetings,
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Josep Mir is a catalan composer who lived in 18th century. Like others, he principally worked on sacred music. His music is amazing! Unfortunately, in his huge production this is the only CD that exists by Josep Mir. I hope in future we can enjoy and talk more about Josep Mir's works!

      Thanks you!

      Pau

      Elimina
  5. Hi Pau, thank you a lot for this discovery! I have never heard from him!
    As a collector of Stabat Maters you would make me very happy with the S.M. of Mir (on the same cd?).
    Greetings, Sasja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Sasja,

      As always and as soon as possible, you will get my news on FB!

      Thank you so much!

      Pau

      Elimina