dilluns, 23 de juliol del 2012

RIES, Ferdinand (1784-1838) - Double Horn Concerto

Jan Both - Landscape with a Draftsman
Obra de Jan Dirksz Both, pintor holandès del segle XVII





Ferdinand Ries (1784-1838) compositor i pianista alemany nascut a Bonn. Alumne i amic de Beethoven, inesperadament me'n adono que no n'havia parlat tot i ser una de les figures més importants del romanticisme alemany. Avui esmenarem aquest greuge i farem honor al seu nom tot parlant de dues de les seves obres. Fill de músics, amb ells aprendria els primers compassos i l'amor per aquesta ciència artística. Sort en tindria, en un viatge a Viena, de trobar-se amb un antic alumne del seu pare, un tal Beethoven, que potser agraït, l'adoptaria per a donar-li classes de piano i l'enviaria a estudiar composició amb un altre dels grans mestres, Johann Georg Albrechtsberger. Amb aquests tutors era més que probable que el seu debut públic fos brillant. Així va ser amb una interpretació del concert de piano número 4 de Beethoven amb crítiques excel·lents. Durant molts anys, Ries treballaria com a copista i secretari del mestre de Bonn. Fruit d'aquesta relació professional en naixeria una bona relació fraternal i de sincera amistat. L'any 1813, independitzat i amb un grau de maduresa professional i creativa suficient, s'instal·laria a Londres. I tot i estar allunyat físicament del seu bon amic Beethoven, seria un dels principals inductors del repertori de l'alemany a terres angleses. Gran intèrpret amb el piano fou també un prolífic compositor tot escrivint unes 200 obres, principalment de caràcter instrumental la majoria d'elles. Simfonies, concerts per a piano i altres instruments, obres de cambra, sonates i fins i tot dos oratoris. Doncs bé, avui el concert per a dos trompes en Mi bemoll major. Una esplèndida partitura d'un romanticisme sorprenent i molt creatiu quasi impropi de principis del segle XIX i escrita en honor als virtuosos trompistes i germans Johann Gottfried i Johann Michael Schuncke, intèrprets de la orquestra de la Cort de Kassel. Bones partitures que evidencien i consoliden la carrera artística d'aquest autor de qui, repeteixo, em sorprèn a mi mateix no haver-ne parlat fins ara ja que el seu repertori és d'una enorme qualitat i amb edicions d'autèntic luxe. Bona música en una jornada trista per tots aquells que estimem el territori i el paisatge de la nostra terra que, malauradament, crema descontrolada en una història que sembla repetir-se cada cert temps. Amb el desig i l'esperança que la meteorologia alleugi la impagable labor dels professionals que lluiten vers aquest infern, dediquem la música a totes les persones que han patit en carn pròpia la desgràcia i la misèria provocada, una vegada més, per la inconsciència d'éssers dits humans. 

El concert interpretat per la Die Kölner Akademie, amb les trompes de Teunis van der Zwart i Erwin Wieringa i la direcció de Michael Alexander Willens.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Hola Pau! Efectivamente, sorprendente que no te hubieras acordado hasta ahora de Ries, ya que como tu mismo dices, su música es de enorme calidad. Sin duda, en su convivencia con el "más grande", se le pegó no poco de su talento. En fin, para mi, un músico con una elegancia exquisita y al que profeso una gran admiración pero del que, a pesar de todo, no conocía el Concierto para dos trompas. De todas formas, no seas muy duro contigo mismo porque te recuerdo que aunque hasta ahora no hubieses hablado de Ries, sí que nos diste, hace algunos meses, la oportunidad de escuchar el maravilloso Octeto op. 128, en el rincón de "Petit tresors amagats".
    Saludos!!!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uy que buena memoria tienes la verdad no me acordaba que había posteado el "Beethoven's friends" del sello CPO... tienes toda la razón aunque ciertamente fue una fugaz visita al planeta Ries.. Necesitaba un satélite en órbita para explorar en detalle la superficie del mismo! Y aún seguirá orbitándolo por muchos años...

      Gracias por tus comentarios son siempre de agradecer!!

      Saludos!
      Pau

      Elimina