dimarts, 11 de febrer del 2014

VON SCHELLENDORFF, Hans Bronsart (1830-1913) - Piano Concerto, Op.10

Honoré Daumier - The Rockets
Obra d'Honoré Daumier (1808-1879), pintor francès (1) 



- Recordatori d'Hans Bronsart von Schellendorff -
En el dia de la celebració del seu 184è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Honoré Daumier (Marsella, 26 de febrer de 1808 - Valmondois, 10 de febrer de 1879) va ser un caricaturista, pintor, dibuixant i escultor francès. Les seves obres, de gran cruesa i dramatisme, tracten la quotidianitat des d'una òptica molt marcada de protesta social. Daumier va néixer a Marsella i de nen es va traslladar amb la seva família a París. Va treballar en un tribunal de justícia i en una llibreria i després va estudiar dibuix i pintura. Va començar la seva carrera artística fent dibuixos per a anuncis publicitaris. Va ser empleat de la revista còmica La Caricature i va adquirir fama per les seves litografies de descarnada sàtira política. Una d'aquestes caricatures, publicada el 1832, mostrava al rei Lluís Felip I d'Orleans, com Gargantua (el gegant llegendari de l'obra de François Rabelais), fet que li va costar a Daumier sis mesos de presó. Més tard va satiritzar la societat burgesa en una sèrie de litografies publicades en el diari Le charivari i va tornar a la sàtira política durant la Revolució de 1848. Les escultures d'escaiola (guix) i bronze que va fer per utilitzar com a models dels seus dibuixos de diferents persones són molt valorades per col·leccionistes i galeries. Daumier va ser un dibuixant de gran talent i molt prolífic ja que va realitzar al voltant de 4000 litografies, 300 dibuixos i 200 pintures. Entre les seves principals obres, no datades, s'inclouen La República (1848), Els lladres i l'ase (Louvre, París) i L'aixecament (1860, Col·lecció Phillips, Washington). Daumier va tenir un gran nombre d'imitadors, però cap d'ells va aconseguir la profunditat i agudesa del seu estil.

Font: En català: Honoré Daumier (1808-1879) En castellano: Honoré Daumier (1808-1879) In english: Honoré Daumier (1808-1879) - Altres: Honoré Daumier (1808-1879)



Parlem de Música...

Hans Bronsart von Schellendorff (Berlín, 11 de febrer de 1830 - Munich, 3 de novembre de 1913) va ser un pianista, compositor i director d'orquestra alemany i alumne de Franz Liszt. Hans Bronsart von Schellendorff va néixer a Berlín en el sí d'una família militar prussiana. Es va educar a la Universitat de Berlín i va estudiar piano amb Adolph Kullack. El 1853 es va traslladar a Weimar, on va conèixer a Franz Liszt i va poder establir una estreta relació amb ell i amb tots els músics del cercle d'amistats del compositor hongarès en aquella època, incloent a Hector Berlioz i Johannes Brahms. Tal va ser la seva estreta relació amb Liszt que va ser Bronsart qui va interpretar la part solista a la primera representació del segon concert per a piano de Liszt a Weimar, sota la direcció del propi compositor. Quan es va publicar el concert, Liszt el va dedicar a Bronsart. Després de diversos anys rebent classes de l'hongarès, va treballar com a director d'orquestra a Leipzig i Berlín i va ocupar el càrrec de director general del teatre real de Hannover entre els anys 1867 i 1887. Va tenir un càrrec semblant a Weimar des del 1887 fins a la seva retirada el 1895. També va ser el president de l'Allgemeiner Deutscher Musikverein entre els anys 1888 i 1898 i va ser membre de la Nova Escola Alemanya. Va conèixer a la seva segona dona, Ingeborg Bronsart von Schellendorf (Ingeborg Lena Starck), també compositora, a Weimar i es van casar el 1861. Bronsart von Schellendorff va morir el 3 de novembre de 1913 a Munich. Les composicions de von Schellendorff, actualment devaluades, inclouen dues simfonies (perdudes), una fantasia orquestral, música de cambra, la òpera Der Corsar, una cantata religiosa, sonates de piano i un concert de piano en Fa sostingut menor, possiblement, una de les poques obres recuperades actualment.

Font: En català: No disponible En castellano: Hans Bronsart von Schellendorff (1830-1913) In english: Hans Bronsart von Schellendorff (1830-1913) - Altres: Hans Bronsart von Schellendorff (1830-1913)



Parlem amb veu pròpia...

Hans Bronsart von Schellendorff, alemany i amb nom de militar o de membre d'alguna cort, va ser un compositor de segona línia que va rebre la més sincera admiració i protecció d'un contemporani substancialment més conegut, l'hongarès Franz Liszt. Aquest, no només el va instruir musicalment sinó que el va promocionar a tots els ambients musicals i artístics possibles. Tot i l'esforç de Liszt el cert és que von Schellendorff no va tenir la fortuna i potser el talent necessaris per convertir-se en una referència musical en un temps en què l'abundància de mestres alemanys era total. En conseqüència, actualment és difícil trobar edicions al seu nom. D'aquestes poques existents, la única que he trobat amb consistència és la que parla del seu concert de piano. De forma efectiva, el Concert en Fa sostingut menor opus 10 per a piano i orquestra, publicat i interpretat l'any 1873, amb dedicació expressa a la seva dona i compositora Ingeborg Bronsart i de tres moviments és, molt probablement, una de les millors produccions del compositor germànic. Un concert que va agradar, especialment, a Hans von Bülow, que el va interpretar en diverses ocasions com a pianista. Estilísticament, les obres de von Schellendorff segueixen les convencions de la nova escola alemanya del seu mestre Liszt però també incorporen diverses tendències musicals de l'època o fins i tot el ressò més clàssic, especialment en el primer moviment allegro maestoso. El conjunt del concert, en una interpretació acadèmicament correcta, especialment en el piano, és brillant. En qualsevol cas i malauradament, es fa difícil poder contextualitzar correctament la obra de von Schellendorff ja que, majoritàriament, segueix sent un autor eminentment desconegut. Resultarà difícil poder parlar-ne de nou, per tant, gaudim de la seva enigmàtica veu i deixem-nos captivar fugaçment pel seu esplèndid art concertant del piano i la orquestra!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...
SPOTIFY: No disponible


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Muchas gracias por su generosidad y también por emplear zippyshare: sencillo y rápido.

    ResponElimina
  3. Hola!
    Bon descobriment aquest concert. Llástima que no es pot tenir accés a altres obres d'aquest autor.
    Moltes gràcies Pau!!!
    Gràcies també pel teu esforç i la teva infinita generositat
    Salut
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Frantisek!

      Realment una pena no tenir més obres d'aquest autor. Un nou descobriment per les nostres abundants discoteques!
      Moltes gràcies!

      Bona setmana!
      Salut!
      Pau

      Elimina