diumenge, 25 de desembre del 2016

FENGLER, Antoni (1745-1786) - Missa in Nativitate Domini (c.1775)

George Romney - The Gower Family The Children of Granville, 2nd Earl Gower (c.1776)
Obra de George Romney (1734-1802), pintor anglès (1)


- Bon Nadal -



Parlem de Pintura...

George Romney (Dalton-in-Furness, 26 de desembre de 1734 - Kendal, 15 de novembre de 1802) va ser un pintor anglès. Entre els anys 1755 i 1757 es va formar al taller del retratista Christopher Steele. El 1762 es va traslladar a Londres, on va treballar, allunyat de les exposicions i pautes acadèmiques dirigides per Joshua Reynolds, a la Royal Academy of Arts, de la qual i curiosament no en va aspirar a ser-ne membre. Entre els anys 1773 i 1775 va viure a Roma, on va estudiar l'Antiguitat i va realitzar còpies de Miquel Àngel i de Rafael, entre altres. De tornada a Londres, va freqüentar els cercles intel·lectuals i va aprofundir en la literatura clàssica per realitzar les grans composicions de la Shakespeare Gallery de John Boydell, creades a partir del 1786. Les escenes inspirades en Macbeth o en el Paradís perdut de Milton van fascinar pels seus forts contrastos de llums i ombres influïdes, com els seus abundants dibuixos, per l'estètica del sublim i les imatges de Johann Heinrich Füssli. L'elegant classicisme dels seus primers treballs, que apareix fins i tot en una obra de caràcter privat com el retrat dels seus germans Peter i James Romney (1766), va finalment cedir en favor d'un sentimentalisme més delicat, on les referències al món clàssic van ser plenament anecdòtiques. En lloc d'aprofundir en la psicologia dels retratats o buscar-ne la perfecció i el realisme, Romney va preferir ressaltar les qualitats més personals dels seus models. Van ser precisament aquests aspectes del seu treball el que van convertir la seva obra en molt valorada pels col·leccionistes del seu temps. Romney va morir a Kendal el novembre de 1802.

Font: En català: No disponible En castellano: George Romney (1734-1802) In english: George Romney (1734-1802) - Altres: George Romney (1734-1802)



Parlem de Música...

Antoni Fengler [Antonim Fenglerem] (1745 - 1786) va ser un organista i compositor polonès. Es desconeix bona part de la seva vida més enllà de la seva feina com a organista, kantor i compositor de la capella musical d'una esglèsia parroquial de Grodzisk Wielkopolski on va romandre actiu a mitjans del segle XVIII. Del seu repertori, es conserva la Missa in Nativitate Domini en Re major i divesos manuscrits d'obra vocal religiosa. Va morir en una data i ciutat desconegudes.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: No disponible



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Un nou any s'aproxima i abans de finalment arribar-hi la tradició catòlica, si més no en aquest país, s'imposa i el Nadal ja és aquí. Avui, m'aprofitaré egoistament de les circumstàncies per tal de recuperar un nom absolutament inèdit però que sincronitzarà perfectament amb la pertinent i festiva efemèride. Però abans permeteu-me la indiscreció de fer un breu resum del que ha estat musicalment aquest any però especialment els 5 anys de vida d'aquest espai. Temps que ha permès recuperar a l'entorn d'uns 1030 compositors únics, en un fet que representa més o menys un 40% dels autors dels quals en tinc música. Per tant, la feina és encara llarga i sovint extenuant però intentarem no sucumbir en l'intent deixant clar que l'univers de la música va inimaginablement més enllà d'aquests músics aquí presents o en llista d'espera. I en relació a l'any que finalitza, què puc dir-vos, celebrar la vida pròpia i la de les persones que estimo i seguir gaudint de més i més música (i pintures) que poc o molt dignifiquen i ens donen sentit a les nostres vides. I espero que així sigui en nom del desconegudíssim Antonim Fenglerem, un autor polonès de qui en prou feines en tenim referències de vida, obra i esperit sant però que no obstant ens permetrà celebrar el Nadal amb una de les poques obres del seu repertori recuperades fins ara, ni més ni menys, que la Missa in Nativitate Domini en Re major per a solistes, cor i orquestra de "circa" 1775. Tot plegat en una edició esplèndida en totes direccions tant per la qualitat i rigor en la interpretació com per la singular mirada històrica contextualitzant la missa en el sí d'una típica celebració catòlica de Nadal en el segle XVIII polonès. Per tant, i a banda de la missa, hi escoltarem un Introitus inicial, les corresponents epístoles en gregorià, uns curiosos Gradual, Communio i Exitus en forma de Simfonia en Re major del compositor Antoni Haczewski (fl.1770) i un Ofertori de Wojciech Dankowski (c.1760-c.1810). Pel que fa a la missa de Fengler, l'hem d'emmarcar en la tradició musical de J.A. Hasse, autor que ben segur devia conèixer ja que còpies de les seves obres s'han localitzat als mateixos arxius on es troben els manuscrits originals de les poques obres existents de Fengler. En qualsevol cas, la naturalesa de l'eucaristia és la de sempre amb els moviments característics en llatí però que convenientment edulcorats ens permeten gaudir de l'atmosfera nadalenca de Polònia i que a mi personalment em facilita el camí per a desitjar-vos un BON NADAL!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Accademia dell'Arcadia; Bartlomiej Stankowiak
RECART: Missa in Nativitate Domini (1775)
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris: