divendres, 17 de novembre del 2017

PASTA, Carlo Enrico (1817-1898) - Atahualpa (1875)

Luis Montero - The Funerals of Inca Atahualpa (1867)
Obra de Luis Montero (1826-1869), pintor peruà (1)


- Recordatori de Carlo Enrico Pasta -
En el dia de la celebració del seu 200è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Luis Montero (Piura, 7 d'octubre de 1826 - Callao, 22 de març de 1869) va ser un pintor peruà. De ben petit va mostrar interès per la pintura si bé la seva formació no la va iniciar fins l'any 1837 sota la direcció del pintor francès Robert Tiller. El 1843 va entrar breument a l'Acadèmia de Dibuix i Pintura de Lima sota la direcció d'Ignacio Merino. El 1847, i després de la realització amb èxit d'un retrat del president Ramón Castilla, va rebre una beca per estudiar a Itàlia. Allà va entrar a l'Acadèmia de Belles Arts de Florència on va ser alumne, durant tres anys, de Giuseppe Bezzuoli i de Benedetto Servolini. Al seu retorn a Lima, va presentar les seves primeres obres formals realitzades a Itàlia, entre elles l'obra "Venus dormida" la qual va ser probablement el primer nu al Perú i a Sud-Amèrica. El 1853 va rebre una nova beca amb la qual va tornar a viatjar a Florència on va seguir exposant els seus treballs. No obstant, la caiguda del govern d'Echenique va provocar la cancel·lació de la seva ajuda havent de retornar al Perú si bé va fer parada a Cuba on va entrar al Liceo Artístico de La Habana i on es va casar amb Juana López. Entre els anys 1859 i 1861 va realitzar visites al Perú per a realitzar retrats i el 1862 va tornar a Florència on va realitzar "Los funerales de Atahualpa", la seva gran obra mestra. El 1868 va tornar a Lima si bé, i només un any més tard, va morir de febre groga a la ciutat de Callao.



Parlem de Música...

Carlo Enrico Pasta (Milano, 17 de novembre de 1817 - Milano, 31 d'agost de 1898) va ser un compositor italià. Nebot de la famosa soprano Giuditta Pasta, es va formar al conservatori de Milà i posteriorment al de París amb Hippolyte Colet. A partir d'aleshores es va especialitzar en la composició teatral estrenat la seva primera obra a Torí el 1851, ciutat on també va publicar algunes partitures instrumentals. El 1855 es va traslladar al Perú on el 1857 es va unir a la fraternitat de Santa Cecilia de Lima. Allà va estrenar amb gran èxit la zarzuela La cola del diablo en el Teatro Principal. El 1867 va estrenar la seva segona zarzuela Rafael Sanzio amb llibret de Juan Cossio (1833-1881) i el 1871 va representar l'òpera La Fronda, la primera òpera escrita després de la Independència del Perú. El 1873 va tornar a Itàlia on va compondre Atahualpa, la seva obra més famosa. El 1876 va tornar a Lima per a representar-hi aquesta gran producció la qual fou molt ben rebuda. Tot i la bona acollida que va rebre al Perú, els darrers anys va decidir tornar a Europa per provar fortuna amb l'òpera però no ho va aconseguir. Finalment, va tornar a Milà on va morir en la pobresa l'agost de 1898.

John Tallis - Peru & Bolivia (1851)
John Tallis (1817-1876) - Peru & Bolivia (1851) (2)

OBRA:

Vocal secular:

one-act zarzuelas sung in Spanish at the Teatro Principal, Lima, unless otherwise stated
I tredici (4, G. Giachetti), Turin, Sutera, 14 Jan 1851
El loco de la guardilla, 13 Feb 1863
La cola del diablo, Lima, 3 Oct 1865
Rafael Sanzio (J. Cossio), 11 Apr 1867, US-Wc
Placeres y dolores (Cossio), 1867
El pobre indio (Cossio and J. Vicente Camacho), 8 March 1868
Por un inglés, 5 May 1870
La Fronda (4), 5 Sept 1871
Una taza de thé, 4 Sept 1872
Atahualpa (4, A. Ghislanzoni), Genoa, Paganini, 23 Nov 1875, vs BE



Informació addicional... 

INTERPRETS: Orquesta Sinfónica y Coro Nacional del PerúManuel López-Gómez
AMAZON: PASTA, C.E. - Atahualpa
CPDL: No disponible
SPOTIFY: PASTA, C.E. - Atahualpa



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Dear Pau...I am so happy about this discovery! This is outstanding, from vocal lines to orchestration. Full of new ideas and melodies.For me this is the best and most exciting discovery of this whole year! THANK YOU SO MUCH!!!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan,

      I'm so glad you enjoyed as far as you saying!
      Odd example from Italian/Peruvian romantics! Huge treasure for me too!

      Thanks Jan!!
      Pau

      Elimina
  2. Pero mira tu esta entrada tan interesante: Un pintor peruano va a perfeccionar su arte a Italia, un musico italiano va a Perú a presentar el propio. Arianna Ballotta, Ivan Magrì, italianos, Coro y orquesta del Perú. El drama pictorico y lirico de Atahualpa han sorprendido mis sentdos y sensibilidad.

    Es muy agradable visitarle pues siempre sera promesa y garantia de un grato momento.


    Muchas gracias.

    Magua,
    Colombia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Querida Magua,

      Si bien creo que la relación que de ambos autores se establece debe ser puramente casual, por temática y cronología, es ideal establecerla.
      En realidad, es una singularidad encontrar compositores italianos en Perú ya que de hecho los que hicieron "las Americas" se fueron principalmente a la Argentina. En Perú, y de forma comprensible, podemos encontrar músicos españoles especialmente durante los siglos XVII y XVIII. No obstante, y hasta donde llega mi conocimiento, el romanticismo peruano es todavía muy desconocido. Tocará seguir explorando para encontrar tesoros como estos!

      Gracias!
      Saludos,
      Pau

      Elimina