diumenge, 18 de febrer del 2018

MARCHAND, Louis (1669-1732) - La messe

Francesco Gessi - Saint Cecilia
Obra de Giovanni Francesco Gessi (1588-1649), pintor italià.


- Recordatori de Louis Marchand -
En el dia de la commemoració del seu 286è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Giovanni Francesco Gessi (Bologna, 20 de gener de 1588 - Bologna, 1649) va ser un pintor italià. Es va formar des de ben jove amb el pintor flamenc Denys Calvaert i poc després amb Guido Reni, pintor amb qui va col·laborar en diverses comissions, com la decoració de la capella del sagrament de la Catedral de Ravena o de la capella de San Gennaro de la Catedral de Nàpols. No obstant, desavinences amb el seu mestre van motivar la seva independència iniciant la seva carrera en solitari a Rávena, Mantua i Nàpols si bé en aquesta darrera ciutat no fou ben rebut. De tornada a Bolonya, va iniciar una agressiva campanya vers el seu antic mestre Guido Reni, el pintor dominant en aquell temps a la ciutat. Allà va obrir el seu propi taller de pintura en el qual va realitzar la majoria de les seves obres, la majoria d'elles en un estil característicament bolonyès però també influenciat pel pintor Giovanni Lanfranco. Com a professor va tenir diversos alumnes entre els que van destacar Giovanni Battista Ruggieri, Ercolino Ruggieri, Giacomo Castellini i Giulio Trogli. Giovanni Francesco Gessi va morir a Bolonya el 1649.



Parlem de Música...

Louis Marchand (Lyon, 2 de febrer de 1669 - Paris, 17 de febrer de 1732) va ser un organista i compositor francès. Segons Évrard Titon du Tillet en un document de 1732, va descriure el pare de Marchand com un "organista mediocre". Segons la mateixa font, el fill va ser un nen prodigi que als 14 anys va assolir el càrrec d'organista de la Catedral de Nevers i amb 24 el mateix càrrec a la Catedral d'Auxerre. No obstant, altres fonts situen a Marchand a París abans de celebrar els 20 anys casant-se, el 1689, a la capital francesa amb Marie Angélique Denis, en un temps en què es creu va treballar com a organista en diverses esglésies parisenques. A l'entorn del 1708 va assolir el prestigiós càrrec d'organista de la cort reial assolint gran fama com a intèrpret virtuós. Entre els anys 1713 i 1717 va realitzar una gira de concerts per Alemanya. Al seu retorn a París, va treballar com a organista la resta de la seva vida a l'Église des Cordeliers. També va dedicar temps a la teoria i docència destacant el seu alumne Louis-Claude Daquin. Louis Marchand va morir a París el febrer de 1732.

Jean-Baptiste Nolin - Le Royaume de France avec ses Acquisitions suivant le Traite de Paix de Ryswick 1697
Jean-Baptiste Nolin (c.1657-1708) - Le Royaume de France avec ses Acquisitions suivant le Traite de Paix de Ryswick (1697) (2)

OBRA:

Vocal:

Alcione, cantata, Pn
3 cantiques spirituels, Pn
Pyrame et Thisbé, opera, lost
Airs in anthologies (1706–43)

Instrumental:

Keyboard:
Pièces de clavecin, livres 1–2 (Paris, 1702)
La vénitienne, hpd, in Pièces choisies pour le clavecin (Paris, 1707)
[12] Pièces choisies pour l’orgue (Paris, after 1732)
42 pieces, org, 4 bks, F-V

Literatura:

Règles de la composition (MS, Pn)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Bernard Coudurier (organ); Jean-Paul Fouchécourt (tenor); Ensemble Alternatim;‎ Helmut Schmitt
AMAZON: Marchand - L'oeuvre d'orgue avec plain-chant
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Marchand - L'oeuvre d'orgue avec plain-chant



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: