dimecres, 14 de febrer del 2018

MARIN, José (1618-1699) - Tonos Humanos

Hishikawa Moronobu - Scenes from the Nakamura Kabuki Theater
Obra d'Hishikawa Moronobu (1618-1694), pintor japonès (1)


- Recordatori de José Marín -
En el marc de la celebració del seu 400è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Hishikawa Moronobu [菱川師宣] (鋸南町, 1618 - 江戸 (ara 東京), 25 de juliol de 1694) va ser un pintor i xilografista japonès. Fill d'un tintorer i artesà del plata, es va formar inicialment amb el seu pare. Poc després es va traslladar a Edo on va rebre nocions de pintura a les escoles de Tosa i Kanou. A partir d'aleshores, va començar a aplicar les tècniques apreses en la decoració de la fusta i en la impressió de fulles decoratives. Aquesta tècnica, coneguda amb el nom de ukiyo-e la va desenvolupar amb el seu mestre Kanbun. A partir del 1672 va realitzar les seves primeres il·lustracions oficials amb les quals va assolir un ressò extraordinari arreu del país. La seva temàtica fou diversa però va realitzar desenes d'il·lustracions de naturalesa eròtica que van rebre el nom de shunga. En general i tot i ser considerat com un dels principals exponents del ukiyo-e, no se'l considera el fundador d'aquest estil sinó més aviat un desenvolupador i reformista aportant noves idees i elements propis de la vida quotidiana japonesa. Hishikawa Moronobu va morir a Edo el juliol de 1694.



Parlem de Música...

José [Josef, Joseph, Juseppe] Marín (Madrid, 1618 - Madrid, 8 de març 1699) va ser un cantant i compositor espanyol. Es desconeix la seva vida formativa sent la primera referència de 1644, any en què constava com a cantant tenor a la capella reial de Felip IV i en un càrrec que va preservar fins el juny de 1649. Aquell any va viatjar a Roma tornant a Espanya a l'entorn del 1654, època en la qual es va veure involucrat en "activitats criminals" veient-se obligat a fugir del país. No obstant, al seu retorn fou empresonat i segons documentació de l'època torturat en companyia de Juan Bautista Diamante. Altres fonts el van situar, un cop alliberat, com a cantant al Convento de la Encarnación al servei del qual es creu hi va romandre un mínim de catorze anys i on es creu va compondre una seixantena de tonos humanos, molts dels quals representatius de la seva vida erràtica i criminal. José Marín va morir a Madrid el març de 1699.

Gabriel Bodenehr - IV Unterschiedene Prospect von Madrid (c.1700)
Gabriel Bodenehr (1664-1758) - IV Unterschiedene Prospect von Madrid (c.1700) (2)

OBRA:

Vocal:

At least 60 tonos, 1v, gui/bc;
2 tonos, 2vv, bc;
2 sacred tonos, 1v, bc



Informació addicional... 

INTERPRETS: Montserrat Figueras (1942-2011, soprano); Rolf Lislevand; Arianna Savall; Pedro Estevan; Adela-González-Campa
AMAZON: MARIN, J. - Tonos Humanos
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: MARIN, J. - Tonos Humanos



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: