dilluns, 23 d’abril del 2012

DE SAINT GEORGE, Chevalier (1745-1799) - Sonata No.1 & Harp Sonata

Sant Jordi, obra de Tintoretto, pintor italià del segle XVI




Chevalier de Saint-George (1745-1799) compositor i violinista francès nascut a Guadeloupe. Inexplicablement avui diada de Sant Jordi, de celebració, de llibres i de roses, parlarem del cavaller de Saint George, també conegut amb el nom de Joseph Boulogne. Personatge peculiar i singular que rep el nom, també, del "Mozart negre", és un dels primers compositors de raça negra de la història de la música amb una més que probable influència musical vers artistes de la talla de Mozart o de F.J. Haydn, pel qual va fer de director d'orquestra de les seves simfonies parisenques. El cavaller de Saint George va representar al seu temps una de les fites socials més importants pel paper d'emancipació de la esclavitud en territoris colonials francesos com Guadeloupe, on Boulogne va néixer com a esclau. El renom, la fama i la llibertat que assoliria posteriorment marcaria, inevitablement, una enorme influència sobre el fatal destí de milers d'esclaus del segle XVIII, època en què l'esclavitud era "normal". Decisiva fou la determinació d'un cavaller francès amb residència a París d'adoptar, literalment, a Boulogne per tal de formar-lo en l'art i l'esport. De fet, abans de desenvolupar la seva brillant carrera com a violinista, Boulogne va ser un expert en l'esgrima, esport molt popular en la França del XVIII. 

Ara bé, la fama l'hi vindria amb la música amb la qual assoliria la independència absoluta i l'emancipació final del "drac" de l'esclavitud. Virtuós amb el violí, va convertir en or la orquestra que va dirigir com a director i amb la que va obtenir el més gran dels reconeixements gràcies a la seva varietat d'òperes còmiques que per desgràcia, la majoria d'elles, s'han perdut per sempre. El seu estil va ser d'un classicisme molt depurat tant que, tot i haver-hi certes discrepàncies al respecte, es comenta de la possible i més que evident influència en un artista prou conegut per tots nosaltres, el gran, l'únic i incomparable Wolfgang Amadeus Mozart. La seva sèrie concertant per a violí en forma de concerts o de simfonies per a dos o més instruments solistes il·lustren perfectament l'estil acadèmic i especialitzat de Boulogne. Ara bé, avui recuperaré dues obres menors però delicioses que ens dibuixaran un paisatge ideal per avui dilluns de Sant Jordi. Concretament, la sonata n.1 in Si bemoll major per a violí i clavicèmbal i la seva sonata per arpa i flauta en Mi bemoll major. Dues obres, de gran bellesa i que tenint en compte la facilitat amb què Boulogne, o millor dit, el cavaller de Sant Jordi esgrimia l'espasa i la batuta, doncs probablement fos ell qui amb la música paralitzés al Drac i amb l'espasa el rematés en un combat èpic. Qui ho havia de dir que avui diada de Sant Jordi, de la rosa i de l'espectacle literari, descobriríem en primícia mundial aquell qui va defenestrar, per sempre, el Drac...! 

A la interpretació de la sonata n.1 Brigitte Haudebourg al clavicèmbal i Jean-Jacques Kantorow al violí.

L'altre sonata ens la interpreta Sandrine Chatron a l'arpa i Amelie Michel a la flauta travessera.

Gaudiu i compartiu!




Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

  1. O, now I understand.....it's the birthday of Saint Jordi!!!!! (look at FB).
    You see my Spanish is very bad! Greetings, Sasja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. In my little country Sant Jordi's day is very special!
      No problem with your spanish, my english is bad also.

      Greetings!
      Pau

      Elimina
  2. The Arion CD is out of print. Do you have the other two sonatas from that disc? I was familiar with the violin concertos and symphonies concertantes, so it was a new experience to hear some of his chamber music. Many thanks for this. Ron

    ResponElimina
  3. And I should mention, Amazon downloads are not available in my country. Hope you can help. Greetings, Ron

    ResponElimina
  4. Many thanks Paul. Your blog is an amazing treasure trove, and a pleasure to browse through. The art much appreciated as well.
    I guess you are familiar with the Chevalier de Saint-Georges series produced by the Avenira Foundation? Recommended.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I know Boulogne series produced by the Avenira Foundation.
      Anyway, thanks to you!

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina