dilluns, 2 d’abril del 2012

HEROLD, Ferdinand (1791-1833) - Concerto pour piano No. 3 (1813)

Madame Manet al piano, obra d'Edouard Manet, pintor francès del XIX




Ferdinand Herold (1791-1833) compositor francès nascut a París. Seguint en la labor de recuperació d'autors poc coneguts, sobretot al nostre esplèndid però fiscalment pobre país, rebusquem en el baül dels tresors per a trobar-hi, de nou, aquest artista francès que tots coneixem, qui més qui menys, en relació a la seva brillant música del ballet La Fille mal gardée la música del qual és molt més popular del què pensem. D'herència musical de família, va viure en un context eminentment musical fins al punt que amb set anys ja era capaç de tocar el piano amb solvència. Conscient del talent innat que fluïa per les venes del jove Herold, es va matricular al Conservatori de París amb mestres de primer ordre dins l'acadèmica escola francesa. Mehul, Kreutzer o el mateix Adolph Adam es van encarregar de la formació i desenvolupament d'Herold. Tal era el talent amb el piano que va guanyar el prestigiós premi Prix de Rome l'any 1812 amb una partitura composta per ell mateix cosa que no havia passat mai abans. Tot i que es va especialitzar en el gènere líric amb resultats, podríem dir-ne, desiguals, mai va abandonar del tot el seu estimat instrument, el piano, amb el qual havia meravellat uns anys abans els incrèduls mestres del Conservatori. Autor de diverses obres instrumentals, entre elles dues simfonies, va escriure tres concerts de piano dels quals en recuperarem el número 3 en aquest primer dilluns de Setmana Santa. Retrospectivament, havia parlat d'Herold fa uns mesos i en relació amb el seu preciós concert de piano número 4 en Mi menor. Avui recuperarem el concert de piano en La major número 3 escrit l'any 1813, de reminiscències mozartianes i molt relacionat amb els seus contemporanis J.N. Hummel i J.B. Cramer. I a l'espera de trobar en la immensitat de l'inexplorat i extraordinari panorama musical les seves dues simfonies, escoltarem aquesta preciosa obra que de ben segur no deixarà a ningú indiferent!

Interpretat magistralment per Jean-Frédéric Neuburger al piano amb l'acompanyament indispensable de la Sinfonia Varsovia amb Hervé Niquet a la direcció.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Moltes grasies per compartir estes meravilloses obres de musica. Intentare buscarte les dues sinfonies. Una salutació afectuosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Miguel!

      I respecte les simfonies, les tinc localitzades... ara bé, amb tanta retallada, hauré d'esperar uns mesos a tenir-les... :P

      Salutacions!
      Pau

      Elimina
  2. Tienes el Concierto No 1 para Piano y Orquesta?

    Antonin

    ResponElimina
    Respostes
    1. No lo tengo aún... lo buscaré a ver si en la inmensidad de Internet aparece.

      Saludos,
      Pau

      Elimina