diumenge, 31 de maig del 2015

HAYDN, Franz Joseph (1732-1809) - Missa Solemnis

Nicolas Bernard Lepicie - La Conversión de San Pablo (1797)
Obra de Nicolas Bernard Lepicie (1735-1784), pintor francès (1)



- Recordatori de Franz Joseph Haydn -
En el dia de la commemoració del seu 206è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Nicolas Bernard Lépicié (París, 16 de juny de 1735 - París, 15 de setembre de 1784) va ser un pintor francès. Fill dels gravadors François-Bernard i Renee-Elisabeth, va rebre la primera formació a càrrec dels seus pares. Més tard va estudiar amb artistes de renom del seu temps com Carle Vanloo. El 1769 va ser acceptat a l'Acadèmia Reial de Pintura i Escultura de París. El 1772 es va convertir en professor assistent i, el 1777, en professor de ple dret. Allà va tenir nombrosos alumnes com  Carle Vernet, Jean-Frederic Schall, Jean-Antoine-Théodore Giroust, Jean-Joseph Taillasson, Henri-Pierre Danloux, Jean-Baptiste Regnault i Nicolas-Antoine Taunay. L'obra de Lépicié va rebre la influència del pintor Chardin, bon amic del seu pare. Va realitzar, en proporcions similars, retrats, escenes històriques i religioses i obres de gènere. Va morir a París el setembre de 1784.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Nicolas Bernard Lepicie (1735-1784) - Altres: Nicolas Bernard Lepicie (1735-1784)



Parlem de Música...

Franz Joseph Haydn (Rohrau, 31 de març de 1732 - Viena, 31 de maig de 1809) va ser un compositor austríac, una de les figures més influents en el desenvolupament de la música del classicisme. D'origen humil, va a Rohrau an der Keitha, prop de Viena. Va ser el més gran dels dos músics fills d'un fabricant de rodes. Alguns suposen que era descendent de croats. Amb 8 anys va entrar a l'escola coral de la Catedral de Sant Esteve, a Viena, on va rebre la seva única formació acadèmica. Als 17 anys va abandonar el cor i va passar diversos anys treballant com a músic independent. Va estudiar els tractats de contrapunt i va rebre algunes lliçons del prestigiós mestre de cant i compositor italià Nicola Porpora. El 1755 va treballar pel baró Karl Josef von Fürnberg, època en què va compondre els seus primers quartets de corda. El 1759 va ser nomenat director musical del comte Ferran Maximilian von Morzin. L'any 1760 va contreure matrimoni amb Maria Anna Keller, unió que va fracassar i de la qual no hi va haver descendència.

La sort d'Haydn va canviar el 1761, any en què va ser nomenat director musical adjunt del príncep Pál Antal Esterházy, i el 1762 mestre de capella. Va treballar per a tres prínceps de la família Esterházy. El segon d'ells, el príncep Miklós József Esterházy, va ser un gran amant de la música. A Esterházy (Hongria), el seu lloc d'estiueig, Miklós tenia una fundació musical important, que va ser dirigida per Haydn. A més de les simfonies, òperes, operetes de titelles, misses, obres de cambra i música de dansa que el príncep li encarregava, també va fer que assagés i dirigís les seves pròpies obres, així com les d'altres compositors. Havia d'ensenyar als cantants, mantenir la col·lecció d'instruments i la llibreria musical, treballar com a organista, violista i violinista quan fos necessari i solucionar les disputes dels músics que estaven al seu càrrec. Encara que amb freqüència es va queixar del pes del seu treball i de l'aïllament que sentia a Esterházy, la seva posició era envejable pels músics del segle XVIII. Un aspecte important del seu contracte després del 1779 va ser la llibertat de vendre la seva música als editors i d'acceptar comissions per això.

Com a resultat, durant la dècada del 1780 la seva obra va començar a conèixer-se més enllà dels límits d'Esterházy i la seva fama es va estendre considerablement. Després de la mort del príncep Miklós el 1790, el seu fill, el príncep Antal, va reduir les ajudes per a la fundació d'Esterházy. El violinista i empresari britànic Johann Peter Salomon el va contractar pels seus concerts a Londres. Els dos viatges que va fer a la capital britànica per assistir a aquests concerts (1791-1792 i 1794-1795), van ser les ocasions perfectes per a l'èxit de les seves últimes simfonies. Conegudes com les Simfonies Salomon o Simfonies de Londres, inclouen algunes de les seves obres més famoses. Durant els seus últims anys a Viena, Haydn va començar a compondre misses i grans oratoris com La creació (1798) i Les estacions (1801, basat en el poema del mateix nom de l'escocès James Thomson). També d'aquest període és L'himne de l'emperador (1797), que més tard es va convertir en l'himne nacional d'Alemanya. Després d'aconseguir fama i riquesa, va morir a Viena el 31 de maig de 1809.

Haydn va abastar pràcticament tots els gèneres: vocals, instrumentals, religiosos i seculars. Moltes de les seves obres no es coneixien fora d'Esterházy, especialment els 125 trios i altres peces compostes per a viola baríton, instrument híbrid de corda que el príncep Miklós tocava. La majoria de les seves 19 òperes i operetes de titelles les va compondre segons el gust i les directrius del príncep. Haydn va admetre la superioritat de les òperes del seu jove amic Wolfgang Amadeus Mozart. No obstant això, en altres gèneres, les seves obres van tenir bona acollida i la seva influència va ser molt important. Les 107 simfonies (104 és el nombre tradicional, altres tres s'han inclòs posteriorment) i els 83 quartets per a corda, que van revolucionar la música, són proves fefaents de la seva original aproximació a nous materials temàtics i formes musicals, així com del seu mestratge en la instrumentació. Les seves 62 sonates i 43 trios per a piano mostren un ampli ventall, des d'aquells compostos per aficionats fins els destinats a virtuosos del teclat, aquests últims pertanyents a les seves obres de maduresa.

La influència que va exercir en el desenvolupament de la sonata va ser decisiva. Aquesta era la forma predominant del classicisme, que van utilitzar els compositors fins al segle XX per a crear estructures musicals cada vegada més extenses. Haydn la va utilitzar de dues maneres diferents: en primer lloc, va desenvolupar el que fins llavors havia estat una simple exposició de temes en diferents tonalitats i va crear una sofisticada interacció entre diferents grups temàtics, les diferents tonalitats definien l'extensa estructura dels moviments; en segon lloc, va economitzar el material temàtic de manera que només les tonalitats diferenciaven les diferents parts. Aquesta tendència cap a l'austeritat temàtica es pot apreciar en les últimes simfonies de Jean Sibelius, cent vint anys més tard. La productivitat d'Haydn es va veure reforçada per la seva inextingible originalitat. La forma innovadora en què transformava una simple melodia o motiu en complexos desenvolupaments va fascinar als seus contemporanis. Són característics del seu estil els canvis sobtats de moments dramàtics a efectes humorístics així com la seva inclinació per les melodies de tipus folklòric. Un escriptor de la seva època va descriure la seva música com "art popular", i, de fet, el seu equilibri entre la música directa i els experiments innovadors van transformar l'expressió instrumental del segle XVIII.

OBRA:

Veure catàleg d'obres de la DEUTSCHEN NATIONALBIBLIOTHEK

Font: En català: Joseph Haydn (1732-1809) En castellano: Joseph Haydn (1732-1809) In english: Joseph Haydn (1732-1809) Altres: Joseph Haydn (1732-1809)



Parlem amb veu pròpia... (vacances)

A new Mass from „Haiden"?

It is well known, that when Haydn's house in Eisenstadt burned down, manuscripts to many of his early compositions were lost, not least of which, was the great „Cäcilienmesse“.
But whom is this „Haydn“ who signed his name with an „ai“? Conductor Mario Schwarz says that the composer of the present Missa Solemnis is noneother than „Papa“ Haydn himself. He cites as evidence Haydn's Great-Grandfather, Casper Haiden, who favored the alternate spelling of the family name inscribed on the manuscript by a later copyist.

Together with choir-master Friedrich Hägele, Mario Schwarz has collaborted on several music projects, including the present recording. The work was first discovered by Hägele at the library of the cloister Ottobeuren, where he was researching the early choral music of Franz Joseph Haydn. The music had survived on as a set of parts and Hägele assembled a first draft of the score and presented his findings to Maestro Schwarz.

Whoever „Jos. Haiden“ really was remains a mystery and many suggestions as to the work's actual composer have been hypothesized: even Mozart has been proposed as a likely candidate. What is certain is that the composition falls into the stylistic traits of the Viennese Classical school. One tantalizing detail that really does little to establish definitive authorship of the work, is that the Quoniam of „Haiden's“ mass posseses strong resemblance to the Quoniam of Haydn's „Cäcilienmesse“. Did Haydn later reuse this music, believing it to have been burnt in the Eisenstadt fire, or did another composer „borrow“ this movement to complete his own composition? The number of spurious, early Haydn compositions leaves this final answer elusive. In any event, this is a marvelvous work of scholarship and will be a joy to anyone insterested in the choral music of the Classical era.

Missa Solemnis & Perfice gressus meos (Haenssler-classic)

---

Is it or isn’t it? On the parts found by Friedrich Hägele in 2000 at the Benedictine Abbey in Ottobeuren, Austria, the Missa solemnis given its premiere recording here is attributed—as explained by conductor Mario Schwarz’s booklet notes—to Joseph Haiden, and “Haiden” is a spelling that earlier generations of Haydn’s family used. It’s easy to hear the style of this work as that of Franz Joseph Haydn, though there are some anomalies. One of those, the lack of timpani, was corrected when compared to another set of the same music in the Statni oblasi library in Litomerice, Hungary (there attributed, dubiously, to Mozart), which does include timpani (in Prague, it’s attributed to Vaclav Pichl). As Schwarz points out, the Sanctus is unusually brief compared to other Haydn masses, but that may or may not mean anything. Whoever wrote this 45-minute work, it’s ingratiatingly tuneful and elegantly shaped.

The other work here is also a premiere recording, of a two-movement work by Franz Joseph’s younger brother Johann Michael Haydn. The first movement, “Perfice gressus meos,” is for solo soprano, while the second, “Dominus firmamentum,” is for choir. It’s quite a showcase for the soprano, both in length (the first movement is three times the duration of the second) and virtuoso writing, although ultimately the impression it leaves is more of craft than inspiration.

The choir’s tuning is occasionally a bit imprecise at the top end. Before careful perusal of the booklet, I assumed this could be blamed on boy sopranos, but the photo of the choir shows 15 singers, nine of whom look like women, so perhaps it’s just female sopranos singing with “white” tone, including one who gets the solo in “Qui tollis peccata mundi” instead of featured solo soprano Judith Graf. Graf’s voice sometimes sounds as if it’s about to fly off the tracks in the florid passages of “Quoniam tu solus Sanctus,” but she sounds more comfortable elsewhere and absolutely shines in “Perfice gressus meos.” Alto soloist Ingrid Alexandre is a tad turgid but more than adequate. The male soloists are not given much to sing and handle their parts well enough. The modern-instrument accompaniment is nicely scaled. The recording is from the St. Laurenzenkirche, the choir’s home turf, and the engineering allows the acoustic halo that a reverberant church imparts, but without letting things get too indistinct. Certainly, nothing goes so far amiss in any department as to impede a recommendation of this disc while it’s the only one of this repertoire, which will be of obvious interest to any Haydn connoisseurs and choral music fans.

Steve Holtje, (FANFARE)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...
Haydn J - Missa Solemnis & Perfice Gressus Meos

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dissabte, 30 de maig del 2015

JUNKER, Carl Ludwig (1748-1797) - Piano Concerto in B-Flat Major

Johann Friedrich August Tischbein - Luise von Brandenburg-Schwedt (1794)



- Recordatori de Carl Ludwig Junker -
En el dia de la commemoració del seu 218è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Johann Friedrich August Tischbein, conegut amb el nom de Leipziger-Tischbein (Maastricht, 9 de març de 1750 - Heidelberg, 21 de juny de 1812) va ser un pintor neoclàssic alemany i membre d'una dinastia de pintors procedents d'Essen. Fill del pintor de la cort Johann Valentin Tischbein, es va formar amb ell. Després d'un llarg viatge per França i una estada d'estudis a París, on va ser alumne de Johann Georg Wille (1722), Tischbein va emprendre un viatge més ampli a partir del 1777 a Roma i Nàpols. Allà va conèixer a Jacques Louis David i Anton Raphael Mengs, amb qui va treballar. Va tornar a Alemanya a mitjans dels anys 1780. Aquell mateix any va ser nomenat pintor de cort del príncep Frederic Carles August de Waldeck-Pyrmont a Arolsen i poc després el príncep va nomenar a Tischbein el seu Rat und Kabinettsmaler. En els anys 1781-1782, així com en els anys 1786 i 1788-1789, va emprendre més viatges d'estudis a Holanda. El 1795 Tischbein va entrar a treballar pel príncep Leopold Frederic Francesc III d'Anhalt-Dessau a Dessau, però a l'any següent va marxar a Berlín on va assolir gran èxit. El 1800 va assumir el càrrec de director de l'Acadèmia de Leipzig, succeint a Adam Friedrich Oeser. El 1806 va marxar a Sant Petersburg on hi va romandre al llarg de tres anys, realitzant nombrosos i lucratius encàrrecs de retrats de membres de l'alta aristocràcia russa. Els seus models van ser els anglesos Thomas Gainsborough i George Romney. Va morir a Heidelberg el juny de 1812. El seu oncle Johann Heinrich Tischbein 'el vell' i el seu cosí Johann Heinrich Wilhelm Tischbein van ser també pintors. 




Parlem de Música...

Carl Ludwig Junker (Kirchberg an der Jagst, 3 d'agost de 1748 - Ruppertshofen, 30 de maig de 1797) va ser un escriptor i compositor alemany. Els seus primers anys els va passar a la cort de Hohenlohe-Kirchberg on el seu pare n'era conseller i el seu avi matern, Johann Valentin Tischbein, i el seu cosí Johann Friedrich August Tischbein, pintors. Educat al mateix temps i a la mateix aula que el fill del príncep, va rebre classes de música i art. Més tard va assistir a les escoles de Nuremberg i Giessen abans de matricular-se a la Universitat de Göttingen (abril de 1769) per estudiar Teologia. Després de la seva graduació, va treballar com a professor particular a Alemanya. El 1774 va viatjar a Suïssa, on hi va viure fins el 1777, abans de tornar a Kirchberg en la condició de diaca i a partir del 1779 de capellà de la cort. Va compaginar la litúrgia amb la literatura d'assaigs sobre música i art. Bon intèrpret de piano i flauta, va compondre algunes obres musicals, entre elles, dues òperes i dos concerts de piano. Va morir a Ruppertshofen el maig de 1797.

OBRA:

Vocal secular:

Genoveva im Thurme, melodrama (Speyer, 1790), lost;
Die Nacht von Zachariae, als musikalische Declamation gesetzt, kbd, with vn, b ad lib (Darmstadt, c1794)

Instrumental:

Pf Conc. (Winterthur, 1783), lost;
Hpd Conc., op.2 (Speyer, c1783);
Various works, 1v, kbd, in Bossler's Blumenlese für Klavierliebhaber (Speyer, 1782–3) and Neue Blumenlese (Speyer, 1784)

Literatura:

Zwanzig Componisten: eine Skizze (Berne, 1776); repr. in Portefeuille für Musikliebhaber (Leipzig, 1792)
Tonkunst (Berne, 1777); repr. in Portefeuille für Musikliebhaber (Leipzig, 1792)
Betrachtungen über Mahlerey, Ton- und Bildhauerkunst (Basle, 1778)
Einige der vornehmsten Pflichten eines Kapellmeisters oder Musikdirectors (Winterthur, 1782)
Musikalischer Almanach auf das Jahr 1782 (Alethinopel [?Berlin], 1781)
Musikalischer und Künstler-Almanach auf das Jahr 1783 (Kosmopolis [?Berlin], 1782)
Musikalischer Almanach (Musikalischer Taschenbuch) auf das Jahr 1784 (Freiburg, 1783)
Über den Werth der Tonkunst (Bayreuth and Leipzig, 1786)
Meine Reise von Carlsruhe nach Stuttgart (Neustadt an der Aisch and Leipzig, 1786)
Various articles and reviews in Litterarisches Correspondenz und Intelligenzblatt (1777–8);

Ephemeriden der Menschheit, i (1777), 14–26;
Miscellaneen artistischen Inhalts, xxv–xxx (1785–6), 100–04;
Museum für Künstler und Kunstliebhaber, i (1787), 20–43, ii (1788), 69–83, iii (1788), 1–15, 15–27, vii (1789), 3–18, xvi (1792), 203–29;
Musikalische Real-Zeitung, i (1788), ii (1789);
Musikalische Korrespondenz der Teutschen Filharmonischen Gesellschaft (1791), 82, 373;
Neue Miscellaneen artistischen Inhalts für Künstler und Kunstliebhaber, ii (1796), 175–207 

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Carl Ludwig Junker (1748-1797) - Altres: No disponible



Parlem amb veu pròpia... (vacances)

Junker wrote an almost equal number of essays on art and music, frequently comparing the two. His writings on music are concerned exclusively with current styles – he was probably the only writer of his generation to so restrict himself – as he considered himself a historian of what he termed a ‘musical revolution’ which he dated from about 1740. Based on ‘sentimentality’ (Empfindsamkeit) as the yardstick of judgment, his criticism covers a range of subjects including observations of the music at leading courts (Mannheim, Stuttgart, Cologne, Ansbach); discussions of tempo, conducting techniques, and the affective properties of instruments; and arguments for music as an ‘expressive’ rather than ‘imitative’ art. Junker also played several instruments (flute, keyboard, cello) and composed symphonies, concertos, a melodrama, songs and keyboard pieces.

Roye E. Wates (Carl Ludwig Junker, New Grove Dictionary of Music & Musicians)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Mark Kroll (piano); Capella Weilburgensis; Doris Hagel (conductor)
AMAZON: Nassauische Hofmusik
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
Nassauische Hofmusik

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

divendres, 29 de maig del 2015

LEGRENZI, Giovanni (1626-1690) - Vesperae, In Laudem Sanctissimi Sacramenti, Op. 1

Giovanni Battista Salvi, called Sassoferrato - Madonna at prayer
Obra de Giovanni Battista Salvi (1609-1685), pintor italià.



- Recordatori de Giovanni Legrenzi -
En la setmana de la commemoració del seu 325è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Giovanni Battista Salvi 'Il Sassoferrato' (Sassoferrato, 25 d'agost de 1609 - Roma, 8 d'agost de 1685) va ser un pintor italià. Segurament va començar la seva formació al costat del seu pare, pintor local a la seva terra natal de les Marques. Després va entrar al taller de Domenichino a Roma, on va desenvolupar la major part de la seva carrera. Aviat va aconseguir un gran èxit, perdurable fins i tot després de la seva mort, amb la realització d'un tipus de quadres devocionals, sobretot de Madonnes, basats en formulacions dels segles XV i XVI, particularment de pintors com Perugino, Rafael o Dürer. L'activitat de Salvi es va centrar en un àmbit privat format sobretot per diferents personatges de la cúria. Que Sassoferrato s'especialitzés en la realització de quadres de caràcter exclusivament devocional, seguint el model de les icones, no pot qualificar-se d'arcaisme, ja que possiblement reflecteix la seva acomodació al gust bolonyès. Aquestes preferències tampoc poden ser enteses com un desenvolupament provincià, ja que el pintor va estar actiu sobretot a Roma. Més que un fenomen estilístic aïllat, la producció artística de Sassoferrato s'ha considerat una sofisticada variant de les tendències classicistes sempre presents en la pintura siscentista romana. Va morir a Roma l'agost de 1685.




Parlem de Música...

Giovanni Legrenzi (Clusone, 12 d'agost de 1626 - Venècia, 27 de maig de 1690) va ser un compositor italià i un dels compositors més destacats de l'època barroca, conegut a Europa per la seva perfecta tècnica contrapuntística, així com per les seves composicions en el terreny de la sonata, el concert i la fuga per a orgue. Fill del violinista i compositor Giovanni Maria Legrenzi, va estudiar a Venècia i a Bèrgam, ciutat on va ser nomenat organista de la Basílica de Santa Maria la Major (1654). Les sonates publicades el 1655 ofereixen per primera vegada un exemple de dos gèneres diferents de la sonata da chiesa i de la sonata dóna camera. Entre els anys 1657 i 1665 va ser mestre de capella de l'Acadèmia de l'Esperit Sant, on es van representar les seves primeres òperes, escrites en base a llibrets del marquès de Bentivoglio. Set anys després es va establir a Viena, on va seguir escrivint obres de teatre i on es van imprimir les seves peces instrumentals i vocals. En les obres teatrals va donar clares mostres del seu art instrumental i va preferir els temes heroic-còmics. Va unir en una mateixa partitura la tragèdia i el dramatisme amb la comèdia i la sàtira, utilitzant elements populars com danses i cançons. El 1681 va ser nomenat viceministre de a capella de la Basílica de Sant Marc i quatre anys després va ascendir a mestre de capella, dedicant-se des d'aleshores i principalment a la música religiosa. Va morir a Venècia el maig de 1690.

OBRA:

Vocal secular:

Operas:
drammi per musica in 3 acts, first performed in Venice, unless otherwise stated
Nino il giusto (prol., 3, ? I. Bentivoglio), Ferrara, S Stefano, 1662
L’Achille in Sciro (prol., 3, Bentivoglio, Ferrara, S Stefano, carn. 1663, arias GB-Och, I-Nc
Zenobia e Radamista (Bentivoglio), Ferrara, S Stefano, 1665; as Tiridate (rev. N. Minato), Venice, S Salvatore, carn. 1668, Nc
La divisione del mondo (G.C. Corradi), S Salvatore, carn. 1675, F-Pn
Eteocle e Polinice (T. Fattorini), S Salvatore, carn. 1675, Pn (facs. in DMV, vi, 1983), I-MOe, Nc
Adone in Cipro (after G.M. Giannini: Adone), S Salvatore, carn. 1676, arias MOe, Nc, Rc, Rvat, Vqs
Germanico sul Reno (introduzione, 3, Corradi), S Salvatore, carn. 1676, MOe
Totila (M. Noris), SS Giovanni e Paolo, carn. 1677, Vnm (facs. in IOB, ix, 1978)
Antioco il grande (G. Frisari), S Giovanni Grisostomo, carn. 1681, arias GB-Lbl, I-Bca, MOe, Nc, Rvat, Vlevi, Vqs
Creso (Corradi), S Giovanni Grisostomo, carn. 1681, arias GB-Lbl, Ob, I-Bca, Rvat, Vqs
Pausania (Frisari), S Salvatore, aut. 1681, arias B-Bc, D-Bsb, I-MOe, Rvat, Tn, Vqs
Lisimaco riamato da Alessandro (G. Sinibaldi, rev. A. Aureli), S Salvatore, carn. 1682, arias Tn, Vqs
Ottaviano Cesare Augusto (N. Beregan), Mantua, Ducale, May 1682
I due cesari (Corradi), S Salvatore, carn. 1683, arias B-Bc, I-Vqs
Giustino (Beregan), S Salvatore, 12 Feb 1683, Nc, Rc (ed. in Collezione settecentesca Bettarini, xii, Milan, 1980), Vnm
L’anarchia dell’imperio (T. Stanzani), S Salvatore, aut. 1683, arias GB-Lbl, I-MOe
Publio Elio Pertinace (P. d’Averara), S Salvatore, 22 Jan 1684, arias GB-Lbl, I-MOe
Ifianassa e Melampo (G.A. Moniglia), Pratolino, aut. 1685
oratorios
Oratorio del giuditio (Bentivoglio), Vienna, Capella dell’Imperatrice, 1665, lost
Gli sponsali d’Ester, Modena, Palazzo Ducale, 1676; Ferrara, Accademia della Morte, 1667, lost
Il Sedecia, Ferrara, Accademia della Morte, 1676, score I-Rvat
La vendita del core humano, Ferrara, Accademia della Morte, 1676; as Il prezzo del cuore humano, Vienna, Cappella dell’Imperatore, 1692, score Rvat, MOe
Il Sisara, Ferrara, Chiesa di S Filippo Neri, 1678, lost
Decollatione di S Giovanni, Ferrara, S Filippo Neri, 1678, lost
La morte del cor penitente, Vienna, Cappella dell’Imperatore, 1705, score A-Wn

Others:
Op.
12 Cantate e canzonette, 1v (Bologna, 1676); ed. in RRMBE, xiv–xv (1972)
13 Idee armoniche, 2–3vv (Venice, 1678)
14 Echi di riverenza di cantate e canzoni, libro secondo (Bologna, 1678)

Son tutto furore, S, bc, in 16703;
Amor ti punge il seno, I-Rvat;
Vuoi farmi piangere, Rvat;
Cintia dolente, Nc;
No, no, non ti dolor, in Arie e ariette, 1–2vv, bc, Nc;
Disperarsi, 2vv, bc, F-Pn;
Non può viver, aria, 1v, bc, Pn;
Volo vivere, A, bc, D-Bsb
Notte, madre d’orrori, serenade, S, bc, Bsb;
12 cants., 1v, bc, Bsb;
3 chamber cants., 1v, bc, Mbs;
Voti di musicale plauso, cant., 1662, MS in private collection of P. Camerini, Montruglio, nr Vicenza

Vocal religiosa:

Op.
1 Concerti musicali per uso di chiesa (Venice, 1654)
3 Harmonia d’affetti devoti, 2–4vv, libro primo (Venice, 1655)
5 [13] Salmi a 5 (Venice, 1657)
6 Sentimenti devoti, 2–3vv, libro secondo (Venice, 1660)
7 Compiete con le lettanie & antifone della BV a 5 (Venice, 1662)
9 Sacri e festivi concenti, messa e psalmi a due chori (Venice, 1667)
10 Acclamationi divote, 1v (Bologna, 1670)
11 [2nd edn of op.10] (Venice, 1680), lost, see Sartori (1966); MS copy, I-Vnm
15 Sacri musicali concerti, 2–3vv, libro terzo (Venice, 1689)
17 Motetti sacri, 1v, ed. G. Varischino (Venice, 1692)

Missa, 5vv, 1689, LT;
Missa, 4vv, insts, D-Bsb;
Ky, Gl, Cr, 1v, orch, GB-Ob

Compline, 5vv, D-Bsb;
Mag, 4vv, insts, Bsb;
Mag, 3vv, Bsb;
Laudate pueri, 5vv, insts, Bsb;
Intret in conspectu tuo, 6vv, bc, GB-Lbl[in Handel’s hand];
In nativitate Domini invitatorium, 8vv, insts, I-Vnm;
Nolite timere, Md;
Credidi propter, A, insts, D-Bsb;
Dies irae, prosa per mortuis, F-Pn;
30 other pss and motets, D-Bsb; 15 motets, F-Pn [copied by Brossard];
4 motets, GB-Ob (formerly T);
Spirate aurae serenae, S, 2 vn, org, in 16951

Instrumental:

Op.
2 [18] Sonate a 2–3, libro primo (Venice, 1655), incl. 1 sonata by G.M. Legrenzi, ed. S. Bonta (Cambridge, MA, 1984); 1 sonata ed. in HM, xxxi (1949)
4 [30] Sonate da chiesa e da camera … a 3, libro secondo (Venice, 1656); 6 ed. in Le pupitre, iv (Paris, 1968)
8 [16] Sonate a 2, 3, 5, & 6, libro terzo (Venice, 1663); 4 ed. in Le pupitre, iv (Paris, 1968)
10 [16] La cetra, sonate a 2–4, libro quarto (Venice, 1673) [recte op.11], ed. S. Bonta (Cambridge, MA, 1992), no.13 and 4 ed. in HM, lxxxiii and lxxxiv (1951)
16 Balletti e correnti a 5, 1ibro quinto, ed. G. Varischino (Venice, 1691)
18 Sonate, 2–7 insts con trombe e senza, overo flauti, ? ed. G. Varischino (Venice, ?1695), lost, see Sartori (1966)

Font: En català: Giovanni Legrenzi (1626-1690) En castellano: Giovanni Legrenzi (1626-1690) In english: Giovanni Legrenzi (1626-1690) - Altres: Giovanni Legrenzi (1626-1690)



Parlem amb veu pròpia... (vacances)

Legrenzi’s music represents the final stage in the formation of the late Baroque style. It is characterized by clarity of design achieved through the co-ordination of well-defined tonal drives and incisive themes employed in various repetitive schemes; a contrapuntal style in which line is subordinated to harmony and rhythm is metrically conceived; integration of the bass into the thematic process; and skilful employment of the new violin idiom without its more virtuoso special effects. Most of the means for creating the large-scale tonal forms of the late Baroque are present: the pervasive use of antecedent–consequent structures defined by half- and full closes; the co-ordination of thematic materials and textures to reinforce these structures; the resourceful use of sequences, deceptive cadences and internal repetitions to enhance tonal drive through the deferment of the full close; and adept modulations. Perhaps his most important contribution is found in his fugal writing (especially in the instrumental works), which displays a broad variety of approaches, ranging from that of the ricercare on several subjects, as developed by Frescobaldi and Giovanni Gabrieli, to the use of contrasting episodic materials (later so characteristic of Bach). Yet though most ingredients of the late Baroque style are present in his music, it lacks the breadth and expansiveness associated with this style; it is essentially shortwinded. His style, which remains virtually the same regardless of genre, displays little sign of development or change throughout his career, only of refinement.

In his sacred music, which shows the influence of Merula and Cazzati, he wrote in four of the stylistic categories cultivated by his predecessors: the concertato for few voices, which he used for motets and psalm settings for one to three voices, which often resemble his cantatas in their sectional form and use of recitative; the concertato for larger numbers of voices, which he employed in mass, vesper and compline settings, which call for solo voices, chorus and strings; massive Venetian polychoral works, used in his mass and psalm settings and a Dies irae; and several examples of the stile antico, including his five-part mass of 1689, which is, however, thoroughly infected with the new tonal procedures. One motet, Intret in conspectu tuo, exists only in a copy made by Handel, who drew on it for the section ‘To thy dark servant’ in the chorus ‘O first created beam’ in Samson.

Stephen Bonta (Giovanni Legrenzi, New Grove Dictionary of Music & Musicians)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Ensemble Olivier Opdebeeck; Cori Spezzati; Olivier Opdebeeck (direction)
AMAZON: Legrenzi - Vesperae Op.1

Legrenzi - Vesperae Op.1

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dijous, 28 de maig del 2015

PABST, Christian Georg Paul (1854-1897) - Opera and Ballet Paraphrases

Carl Larsson - Nameday at the storage house (1898)
Obra de Carl Larsson (1853-1919), pintor suec (1)



- Recordatori de Christian Georg Paul Pabst -
En el dia de la celebració del seu 161è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Carl Larsson (Estocolm, 28 de maig de 1853 - Falun, 22 de gener de 1919) va ser un pintor suec, i membre destacat pel que fa a pintura i disseny d'interiors. Va néixer al Gamla Stan d'Estocolm, en una família extremadament pobra. La seva infància no va ser feliç, tot i així, als 13 anys el seu professor de l'escola per a nens pobres on va estudiar el va animar a presentar una sol·licitud per accedir a la "principskola" de la Reial Acadèmia Sueca de les Arts, sol·licitud que va ser acceptada. Durant el primer any es va sentir inferior als seus companys per la seva procedència social, actuant de manera tímida. Quan als 16 anys va ser admès per a continuar els seus estudis en la mateixa acadèmia, va guanyar més confiança esdevenint una figura central en la vida estudiantil de l'acadèmia. Després d'uns quants anys treballant com a il·lustrador de llibres, revistes i diaris, Larsson va anar a viure a París, on hi va passar un quants anys treballant com a artista, sense gaire èxit. El 1882, quan vivia a Grez-sur-Loing, una colònia d'artistes escandinaus dels afores de París, va conèixer l'artista Karin Bergöö, que aviat va esdevenir la seva dona. Aquest fet va marcar un punt d'inflexió en la vida de l'artista. Va ser també a Grez on Larsson va pintar algunes de les seves obres més importants, aquest cop fent servir l'aquarel·la, un estil molt diferent a la tècnica que havia emprat en les seves pintures a l'oli. Larsson va morir a Falun el gener de 1919.

Font: En català: Carl Larsson (1853-1919) En castellano: Carl Larsson (1853-1919) In english: Carl Larsson (1853-1919) - Altres: Carl Larsson (1853-1919)



Parlem de Música...

Christian Georg Paul Pabst (Königsberg, 27 de maig de 1854 - Moscow, 9 de juny de 1897) va ser un pianista, professor i compositor alemany. Fill d'August Pabst (1811-1885), compositor d'òperes i director del Conservatori de Riga, es va formar amb ell al piano. Anys més tard va estudiar a Viena amb Anton Door i Franz Liszt. Poc després va viatjar a Rússia, geografia on va viure la resta de la seva vida, assolint un càrrec de professor en el Conservatori de Moscou. Entre els seus alumnes cal destacar a Igumnov, Aleksandr Gol'denveyzer, Gedike, Beckman-Shcherbina, Buyukli (1873-1920), Konyus i Medtner. Com a compositor va escriure principalment obres per a piano, entre elles un Trio i un Concert de Piano. Paul Pabst va morir a Moscou el juny de 1897. El seu germà Louis Pabst (1846-1903) va ser també compositor, fundador de l'Acadèmia de Música de Melbourne i professor de l'escola de la societat filharmònica de Moscou.

Font: En català: Christian Georg Paul Pabst (1854-1897) En castellano: No disponible In english: Christian Georg Paul Pabst (1854-1897) - Altres: Christian Georg Paul Pabst (1854-1897)



Parlem amb veu pròpia... (vacances)

Pabst is little known these days. The bias against paraphrase and transcription has taken its toll. Amongst the cognoscenti he is well remembered for one work – the Paraphrase de concert sur l’opéra "Eugene Onegin." However he wrote a reasonable amount of other music – including original compositions. There is known to be a piano concerto and a chamber trio. Paul Pabst died in Moscow on 9th June 1897. This present CD gives listeners an ideal opportunity to get to know some fine 'transcriptions' by an accomplished pianist and composer. All six paraphrases are minor masterpieces in their own right. Of course if the listener is looking for an original, deeply moving musical experiences s/he will not find it in the pages of these works. These are bravura pieces designed to reveal the highlights of the ballets and operas chosen by the composers. All these tunes would have been well known to the concert-goer or habitué of the salon. They would have been presented in a variety of guises by a number of composers. Some would have been good and some dreadful. What we have in these paraphrases is a fine pianism coupled with an ability to draw out the significance of the original music however do not look for the operatic story in music. There is no sequential narrative to these pieces. It is the tune and the elaboration of the tune that counts. This is a lovely CD. The playing is everything one would expect for this kind of music. All the artifices of nineteenth century pianism are well exploited. There is always a danger with this sort of music that the pianist does not take it seriously; that somehow it can be parodied instead of being played properly. Oleg Marshev plays these works with panache and a style that would have done the idols of the salons proud. There is much lovely music here. Of course the big tunes are well known - the waltzes from Eugene Onegin and Sleeping Beauty. But so many other favourite melodies are either played or hinted at. There is another pitfall that can trip up so many pianists. It is virtuosic music, and they go over the top with making sure that you know it is fiendishly difficult. Marshev has an ability to present the music as if it is 'easy' to play. Yet we hear every detail of this technically difficult and complex music. It is one of the unexplainable facets of good piano playing.

John France (Review)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

PABST, P. - Opera and Ballet Paraphrases

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

dimecres, 27 de maig del 2015

RAFF, Joseph Joachim (1822-1882) - Die Tageszeiten Op.209

Ferdinand Georg Waldmüller - Die Klostersuppe (1858)
Obra de Ferdinand Georg Waldmüller (1793-1865), pintor austríac (1)



- Recordatori de Joseph Joachim Raff -
En el dia de la celebració del seu 193è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Ferdinand Georg Waldmüller (Wien, 15 de gener de 1793 - Hinterbrühl, 23 d'agost de 1865) va ser un escriptor i pintor austríac i un representant destacat del moviment Biedermeier. Va estudiar durant poc temps a l'Acadèmia de Belles Arts de Viena per ràpidament independitzar-se tot pintant retrats. El 1811, va obtenir un càrrec de docent per als fills del comte Gyulay, a Croàcia. Tres anys més tard, va tornar a Viena i va treballar el seu estil copiant les obres de grans mestres. Aviat es va interessar per la naturalesa i va començar a pintar paisatges. És en aquesta temàtica on va assolir la seva major originalitat. El seu sentit del color i bon coneixement de la natura, el van ajudar a aconseguir algunes pintures molt notables. El 1823 va fer un retrat de Ludwig van Beethoven que va servir de base a Lazarus Sichling per a realitzar el gravat més conegut del músic. Va estar treballant durant un temps com a professor de l'Acadèmia de Belles Arts de Viena, però sovint va mostrar divergències amb l'elit de Viena a causa de les seves crítiques sobre el sistema acadèmic de l'Acadèmia, ja que el seu interès era la naturalesa. Va ser autor d'un gran nombre de retrats així com de paisatges i pintures de gènere. Va dedicar temps a la literatura d'art tot escrivint obres de perfil pedagògic en aquest sentit. Va morir a Hinterbrühl l'agost de 1865.

Font: En català: No disponible En castellano: Ferdinand Georg Waldmüller (1793-1865) In english: Ferdinand Georg Waldmüller (1793-1865) - Altres: Ferdinand Georg Waldmüller (1793-1865)



Parlem de Música...

Joseph Joachim Raff (Lachen, 27 de maig de 1822 - Frankfurt, 25 de juny de 1882) va ser un compositor i professor suís. El seu pare, professor i organista, va ser el primer mestre de Raff. Amb ell va aprendre violí, orgue i cant abans d'entrar al Gymnasium de Rottenburg. El 1840 va assolir el seu primer càrrec de professor de l'escola primària de Rapperswil. Allà va ser on va iniciar la seva carrera professional com a músic. Dotat pianista i organista, va començar a compondre obres de piano. El 1843 es va posar en contacte amb Mendelssohn qui a la vegada va promocionar les seves obres a l'editor Breitkopf & Härtel que va publicar els seus Opp. 2-6. Amb el suport de Franz Abt es va establir a Zurich on va donar classes de piano, va interpretar concerts i va copiar música per guanyar-se la vida. El 1845 va conèixer a Liszt qui li va donar classes i el va acompanyar a Köln, on Raff va treballar en una botiga de pianos fins el 1847. Aquell any va viatjar a Stuttgart on va conèixer i estudiar amb Bülow. En aquell període va iniciar la composició d'obres de gran format. El 1848 va viatjar a Hamburg on va treballar com a arranjador per l'editorial Schuberth.

A Hamburg va contactar de nou amb Liszt. Van viatjar plegats a Bad Eilsen i després a Weimar on Raff va treballar com a assistent del Kapellmeister de la cort. Va continuar treballant com a compositor amb l'assistència i supervisió de Liszt qui alhora va promocionar la interpretació pública de les obres de Raff. És d'aquesta manera que el 1851 es va estrenar l'òpera König Alfred, el Psalm cxxi (1855) i el conte de fades Dornröschen (1856). A Weimar va conèixer a Brahms, a Joseph Joachim i a la seva futura esposa Doris Genast (1826-1912), una actriu i filla del director del Teatre de Weimar. Durant l'estiu de 1865, Raff va decidir independitzar-se de Liszt i es va instal·lar a Wiesbaden, on va treballar com a professor de piano, cant i harmonia durant la resta de la seva vida. En aquella ciutat va ser on va compondre la majoria de les seves obres assolint l'èxit i el reconeixement oficial. El 1878 va assolir el càrrec de director del Conservatori Hoch de Frankfurt tot i que va seguir component fins el final dels seus dies. Va morir a Frankfurt la nit del 24 de juny de 1882.

OBRA:

Vocal secular:

Operas:
König Alfred (4, G. Logau), 1848–50, Weimar, Hof, 9 March 1851; rev. 1852, Weimar, 13 March 1853
Samson (musikalisches Trauerspiel, 5, J. Raff), 1853–7, unperf.
Die Parole (3, Raff, after von Saldern), 1868, unperf.; lib (Wiesbaden, 1873)
Dame Kobold (komische Oper, 3, P. Reber, after P. Calderón de la Barca), op.154, 1869, Weimar, Hof, 9 April 1870, vs (Berlin, 1871), ov., fs (Berlin, 1870), lib. (Wiesbaden, 1870)
Benedetto Marcello (lyrische Oper, 3, Raff), 1877–8, unperf.
Die Eifersüchtigen (komische Oper, 3, Raff), 1881–2, unperf.

Vocal ensemble with pf:
12 zweistimmige Gesänge (Hoffmann von Fallersleben and others), op.114, 1860–64 (1865);
6 Gesänge (Geibel), 3 female vv, op.184, 1870–73 (1873)

Songs with orch:
Traumkönig und sein Lieb (Geibel), op.66, 1854 (Mainz, 1875);
2 scenas (T. Schleiden), op.199, 1875 (1875): 1 Die Jägerbraut, 2 Die Hirtin

Songs with pf:
3 Lieder (Byron), op.16, 1844, lost;
3 Lieder (J. Scheffel), op.18, 1844, lost;
3 Lieder (J.G. Fischer), op.47, 1848 (1850);
2 Lieder (G. Logau), op.48, 1848 (1852);
3 Lieder (Fischer), op.49, 1848 (Magdeburg, 1852);
2 italienische Lieder (C.O. Sternau), op.50, 1849 (Magdeburg, 1852);
5 Lieder (Geibel), op.51, 1849–50 (1853);
3 Lieder (Sternau), op.52, 1850 (Berlin, 1853);
2 Lieder vom Rhein (Sternau), op.53, 1849 (Cologne, 1853)
Sangesfrühling (various poets), 30 songs, op.98, 1855–63 (1864);
Maria Stuart (M. Stuart), cycle, op.172, 1872 (1873);
8 Gesänge (T. Moore and others), op.173, 1868–70 (1872);
Blumensprache (G. Kastropp), 6 songs, op.191, 1874 (1874);
Blondel de Nesle (H. Raff), cycle, op.211, 1880 (1880);
Ständchen (Sternau), 1859 (Stuttgart, 1861);
Frühlingslied (E. Neubürger) (Mainz, 1879)

Choral unaccompanied:
97 10 Gesänge, male vv, 1853–63 (1865)
122 10 Gesänge, male vv, 1853–63 (1867)
4 Marianische Antiphonen, 5, 6, 8vv, 1868
195 10 Gesänge, male vv, 1860–70 (1876)
198 10 Gesänge, mixed vv, 1860–74 (1875)

Other:
all printed works published in full score
op.
Dornröschen (musical fairy tale, W. Genast), solo vv, chorus, orch, 1855
80 Wachet auf! (E. Geibel), solo vv, male vv, mixed vv, orch, 1858 (Mainz, 1862)
100 Deutschlands Auferstehung (M. von der Werra), male vv, orch, 1862–3 (1864)
171 2 Gesänge, chorus, orch, 1871 (1872): Im Kahn (A. Börner), Der Tanz (P. Flemming)
186a Morgenlied (J.G. Jacobi), chorus, orch/pf, 1873 (1874)
186bEiner Entschlafenen (Börner), S, chorus, orch/pf, 1873 (1874)
209 Die Tageszeiten (cant., H. Raff), chorus, pf, orch, 1877–8 (1880)
Die Sterne (H. Raff), chorus, orch, 1880; also arr. pf acc.
212 Welt-Ende, Gericht, Neue Welt (Revelation), orat, solo vv, chorus, orch, 1879–81 (1883)

Vocal religiosa:

Psalm cxxi, solo vv, chorus, orch, 1848;
Te Deum, chorus, orch, 1853;
De profundis (Ps cxxx), mixed vv, orch, 1867 (1868)
Kyrie and Gloria, 6vv, Pater noster, 8vv, Ave Maria, 8vv, all 1869

Instrumental:

Symphonies:
op.
Grosse Symphonie, e, 1854, lost
96 Sym. no.1 ‘An das Vaterland’, D, 1859–61 (1864)
140 Sym. no.2, C, 1866 (Mainz, 1869)
153 Sym. no.3 ‘Im Walde’, F, 1869 (1871)
167 Sym. no.4, g, 1871 (1872)
177 Sym. no.5 ‘Lenore’, E, 1872 (1873)
189 Sym. no.6, d, 1873 (Berlin, 1874)
201 Sym. no.7 ‘In den Alpen’, B , 1875 (1876)
205 Sym. no.8 ‘Frühlingsklänge’, A, 1876 (1877)
208 Sym. no.9 ‘Im Sommer’, e, 1878 (1879)
213 Sym. no.10 ‘Zur Herbstzeit’, f, 1879 (1882)
214 Sym. no.11 ‘Der Winter’, a, 1876 (1883)

Solo instrument and orchestra:
Pf:
Ode au printemps, G, op.76, 1857 (Mainz, 1862);
Conc., c, op.185, 1873 (1874);
Suite, E , op.200, 1875 (1876)
Vn:
La fée d’amour (Die Liebesfee), a, op.67, 1854 (Mainz, 1878);
Conc. no.1, b, op.161, 1870–71 (1871);
Suite, G, op.180, 1873 (1873);
Conc. no.2, a, op.206, 1877 (1878)
Vc:
Conc. [no.1], D, op.193, 1874 (1875);
Conc. no.2, G, 1876

Otter orchestral:
Incid music to Bernhard von Weimar (W. Genast), 1854, ov., rev. as Ein feste Burg ist unser Gott, op.127, 1865 (1866), 2 marches (Munich, 1885)
Suites:
no.1, C, op.101, 1863 (Mainz, 1865);
no.2 ‘in ungarischer Weise’, f, op.194, 1874 (Berlin, 1876);
Italienische Suite, 1871 (Berlin, 1884);
Thüringer Suite, 1877

Other works:
Fest-Ouvertüre, G, 1851–2, lost;
Jubel-Ouvertüre, C, op.103, 1864 (1865);
Fest-Ouvertüre, A, op.117, 1864 (1865);
Konzert-Ouvertüre, F, op.123, 1862 (1866);
Festmarsch, C, op.139, 1867 (Mainz, 1878);
ovs. to Shakespeare plays, 1879: The Tempest, Macbeth, Romeo and Juliet, Othello;
Elegie, 1880 [orig. 3rd movt of Sym. no.10];
Grosse Fuge, 1882, inc.

Chamber:
Pf, str:
Pf Qnt, a, op.107, 1862 (1864);
2 pf qts, G, c, op.202, 1876 (1876, 1877);
Pf Trio, g, 1849, lost;
4 pf trios, c, op.102, 1861 (1864), G, op.112, 1863 (1865), a, op.155, 1870 (Berlin, 1872), D, op.158, 1870 (1871);
5 vn sonatas, e, op.73, 1853–4 (1859), A, op.78, 1858 (1861), D, op.128, 1865 (1867), g, op.129, 1866 (1867), c, op.145, 1868 (1869), all ed. F. David (1876);
Aus der Schweiz, vn, pf, op.57, 1848 (Hanover, 1853);
2 Fantasiestücke, vn, pf, op.58, 1850, 1852 (Magdeburg, 1854);
3 duos, on themes from Wagner’s ops, vn, pf, op.63, 1853 (Aachen, 1856);
6 morceaux, vn, pf, op.85, 1859 (1862);
Volker, cyclic tone poem, vn, pf, op.203, 1876 (1877);
Suite, A, vn, pf, op.210, 1879 (1880);
Duo, vn, pf, 1882;
Vc Sonata, D, op.183, 1873 (1873);
Duo, vc/vn, pf, A, op.59, 1848 (Hanover, 1855);
2 Fantasiestücke, vc, pf, op.86, 1854 (1862);
Duo, vn, pf, 1882
Str:
Octet, C, op.176, 1872 (1873);
Sextet, g, op.178, 1872 (1873);
Qt, C, 1849–50, lost;
5 qts, d, op.77, 1855 (1860), A, op.90, 1857 (1862), e, op.136, 1866 (1868), a, op.137, 1867 (1869), G, op.138, 1867 (1869);
3 qts, op.192, 1874 (1876):
Suite in älterer Form, Die schöne Müllerin, Suite in Kanonenform

Other works:
Fest-Ouvertüre, B  ww, op.124, 1865, arr. pf 4 hands (Bremen, 1865);
Sinfonietta, F, 2 fl, 2 ob, 2 cl, 2 bn, 2 hn, op.188, 1873 (1874);
2 Romanzen, hn/vc, pf, op.182, 1873 (1873)

Piano solo:
Sérénade, op.1, 1842 (Offenbach, 1843);
3 pièces caractéristiques, op.2, 1842 (1844), rev. as 3 morceaux, 1876 (1877);
Scherzo, op.3, 1842 (1844);
Fantaisie brillante, on themes from Donizetti’s Maria di Rudenz, op.4, 1842 (1844), rev. as Fantaisie, 1881 (1881);
4 galops brillants, op.5, 1843 (1844), rev. as 4 galop-caprices, 1878 (1878);
Fantaisie et variations brillantes, op.6, 1843 (1844), rev. as Variations, 1878 (1878);
Rondo brillant, on Io son ricco e tu sei bella from Donizetti’s L’elisir d’amore, op.7, 1843 (1844);
12 romances en forme d’études, op.8, 1843 (1845)
Impromptu brillant, op.9, 1843 (1845), rev. as Introduction et rondeau, 1875 (1876);
Grand capriccio, op.10, 1843 (1845);
Air suisse, op.11, 1844 (1845);
Fantaisie gracieuse, op.12, 1844 (1846), rev. as Fantaisie, 1881 (1881);
Sonate avec fugue, op.14, 1844 (1845), rev. as Grande sonate, 1881 (1882);
6 poèmes, op.15, 1845 (Mainz, 1846);
Album lyrique, op.17, 1845 (Hamburg, 1846), rev. 1849 (1874–7);
2 Paraphrasen on Liszt lieder, op.18, 1845 (Cologne, 1846): Du bist wie eine Blume, Mild wie ein Lufthauch;
Fantaisie dramatique, on themes from H. Esser’s Les deux princes, op.19, 1845 (Brunswick, 1847)
2 morceaux de salon, op.20, 1845 (Brunswick, 1847);
Loreley, op.21, 1846 (Vienna, 1846);
2 rhapsodies élégiaques, op.22, 1846 (Vienna, 1846);
3 pièces caractéristiques, op.23, 1845 (1845);
Valse mélancolique, op.24, 1846 (Vienna, 1846);
Romance-étude, op.25, 1846 (Vienna, 1846);
Den Manen Scarlattis, op.26, 1846 (Vienna, 1846);
Angelens letzter Tag im Kloster, op.27, 1845–6 (1846);
Tarantelle, op.31, 1846 (Vienna, 1847);
Am Rhein, op.32, 1846 (Vienna, 1847);
6 Lieder, op.34, 1847 (Stuttgart, 1847)
Capriccietto, on themes from Weber’s Der Freischütz, op.35, 1847 (Stuttgart, 1848);
Fantaisie militaire, on themes from Meyerbeer’s Les Huguenots, op.36, 1847 (Stuttgart, 1848);
Fantasie, on themes from Bellini’s La sonnambula, op.37, 1847 (Stuttgart, 1848);
Grande mazurka, op.38, 1847 (1847);
Notturno, after Liszt, op.39, 1847 (1847);
Capriccietto à la bohémienne, op.40, 1847 (1848);
Romanze, op.41, 1847 (1853);
Le prétendant, after Kücken, op.42, 1847 (1847);
Divertimento, on themes from Halévy’s La Juive, op.43, 1848 (Stuttgart, 1848)
Fantaisie, on themes from Rossini’s Il barbiere di Siviglia, op.44, 1848 (Stuttgart, 1848); Reminiscenzen aus Mozarts Don Juan, op.45, 1848 (Stuttgart, 1848);
The Last Rose of Summer, op.46, 1849 (Hamburg, 1849);
Tanz-Capricen, op.54, 1852 (Berlin, 1853);
Frühlingsboten, 12 pieces, op.55, 1850–52 (Magdeburg, 1853);
3 Salonstücke, op.56, 1849 (Hanover, 1854);
Schweizerweisen, 9 pieces, op.60, 1851 (1855)
[4 pieces], op.61: 1 Caprice, on themes from Wagner’s Lohengrin, 1853 (1855), 2 Reminiscenzen, on themes from Wagner’s Der fliegende Holländer, 1853 (1855), 3 Fantasie, on themes from Wagner’s Tannhäuser, 1853 (1859), 4 Capriccio in Rondo form, on themes from Schumann’s Genoveva, 1855 (1863);
3 Salon-Etüden aus Wagners Opern, op.62, 1853 (Berlin, 1855);
Capriccio, op.64, 1855 (1857); [2 pieces], op.65, 1855 (1865):
1 Fantasie, on themes from Berlioz’s Benvenuto Cellini, 2 Caprice, on themes from Raff’s König Alfred
5 Transkriptionen, op.68, 1857 (1857) [on works by Beethoven, Gluck, Mozart, Schumann and Spohr];
Suite, a, op.69, 1857 (Erfurt, 1857);
Trovatore et Traviata, 2 salon paraphrases after Verdi, op.70, 1857 (1857);
Suite, C, op.71, 1857 (Weimar, 1858);
Suite, e, op.72, 1857 (Weimar, 1858);
3 Klavier-Soli, op.74, 1852 (1859);
Suite de morceaux pour petites mains, 12 pieces, op.75, 1858–9 (1859–60);
Cachoucha-caprice, op.79, 1858 (1861);
[2 pieces from Verdi’s Les vêpres siciliennes], op.81, 1858 (1861): 1 Sicilienne, 2 Tarantelle; Mazurka-caprice, op.83, 1858 (Mainz, 1861)
Chant de l’Ondin, op.84, 1858 (1861);
Introduction et allegro scherzoso, op.87, 1858 (1862);
Am Giessbach, op.88, 1858 (1862);
Villanella, op.89, 1859 (1862);
Suite, D, op.91, 1859 (1862);
Capriccio, op.92, 1860 (1862);
Dans la nacelle, op.93, 1860 (1862);
Impromptu-valse, op.94, 1860 (1862);
La polka de la Reine, op.95, 1861 (1863);
3 sonatilles, a, G, C, op.99, 1861 (1864–5);
Le galop, op.104, 1861 (1864);
5 églogues, op.105, 1861 (1865);
Fantaisie-polonaise, op.106, 1861 (1865);
Saltarello, op.108, 1863 (1865);
Rêverie-nocturne, op.109, 1863 (1865)
La gitana, op.110, 1863 (1865);
2 Capricen, op.111, 1856 (1857);
Ungarische Rhapsodie, op.113, 1863 (1865);
2 morceaux lyriques, op.115, 1864 (1865);
Valse-caprice, op.116, 1864 (1865);
Valse favorite, op.118, 1864 (1865);
Fantasie, op.119, 1864 (1865);
Spanische Rhapsodie, op.120, 1864 (1865);
Illustrations de L’Africaine de Meyerbeer, op.121, 1864 (Berlin, 1866);
[3 pieces], op.125, 1865 (1865): 1 Gavotte, 2 Berceuse, 3 L’espiègle;
3 Klavierstücke, op.126, 1865 (Bremen, 1866);
2 études mélodiques, op.130, 1866 (1867)
Styrienne, op.131, 1866 (1866);
Marche brillante, op.132, 1866 (1866);
Elegie, op.133, 1866 (1867);
Vom Rhein, 6 pieces, op.134, 1866 (1867);
Blätter und Blüten, 12 pieces, op.135, 1866 (1867);
Fantaisie, op.142, 1867 (1869);
Barcarolle, op.143, 1867 (1869);
Tarantelle, op.144, 1867 (1869);
Capriccio, op.146, 1868 (1869);
2 méditations, op.147, 1868 (1869);
Scherzo, op.148, 1868 (1869);
2 élégies, op.149, 1868 (1871);
Allegro agitato, op.151, 1868 (1871);
2 romances, op.152, 1868 (1871);
Valse brillante, op.156, 1870 (1871)
[2 pieces], op.157, 1870 (1871): 1 Cavatine, 2 La fileuse;
Suite, g, op.162, 1870 (Berlin, 1871);
Suite, G, op.163, 1871 (1871);
[3 pieces], op.164, 1871 (Berlin, 1872): 1 Sicilienne, 2 Romance, 3 Tarantelle;
La cicerenella, op.165, 1871 (1872);
[2 pieces], op.166, 1871 (1872): 1 Idylle, 2 Valse champêtre;
Fantasie-Sonate, op.168, 1871 (1872);
[2 pieces], op.169, 1871 (1872): 1 Romance, 2 Valse brillante;
La polka glissante, op.170, 1871 (1872);
Orientales, 8 pieces, op.175, 1872 (1873);
Variationen über ein Originalthema, op.179, 1873 (Berlin, 1873)
Totentanz, op.181, 1873 (1873);
Erinnerung an Venedig, 6 pieces, op.187, 1873 (1874);
Feux follets, op.190, 1874 (1874);
[4 pieces], op.196, 1875 (1875): 1 Im Schilf, 2 Berceuse, 3 Novelette, 4 Impromptu;
Capriccio, op.197, 1875 (1875);
Suite, B , op.204, 1876 (Berlin, 1877);
Von der schwäbischen Alb, 2 character-pieces, op.215, 1881 (1882);
Aus der Adventzeit, 8 pieces, op.216, 1879 (Berlin, 1885);
Valse-rondino, on themes from S. Salomon’s Das Diamantkreuz, 1849 (1850);
Abendlied von Schumann, 1865 (1866);
Valse-impromptu à la tyrolienne, 1868 (Mainz, 1869)
30 fortschreitende Etüden, 1868–72 (Hanover, 1883);
Improvisation, on L. Damrosch’s lied Der Lindenzweig, 1870 (Breslau, 1871);
Berceuse d’après une pensée de Gounod, 1872 (1872);
Valse de Juliette de Gounod, 1872 (1873);
4 Capriccios über walachische und serbische Weisen, 1875 (1876)

Lost works:
3 fantaisies de soir, 1841;
Schicksale, 1841;
Fantasie, op.15, 1844;
3 Characterstücke, op.17, 1844;
Jarner Fantasie, op.19, 1844;
Jaléo and Xeres, Sp. dances, op.20, 1844;
Jagd-Fantasie, op.21, 1845;
In den Bergen, op.22, 1845;
Impromptu, op.16, 1845;
8 Lieder von Mendelssohn, op.19, 1845;
2 airs fameux, from Meyerbeer’s Robert le diable, op.28, 1846;
Liebesfrühling, op.29, 1846;
2 mazurkas, op.30, 1846;
Albumstück, op.33, 1846;
Alla tarantella, 1846;
Scherzo fantastique, 1846;
Sérénade, 1847;
Sicilienne, 1847;
Fantasie, on themes from Kücken’s Der Prätendent, 1847;
Grosse Fantasie, on themes from Salomon’s Das Diamantkreuz, 1849

Other works:
Pf 4 hands:
Valse-rondino, on themes from Meyerbeer’s Les Huguenots, op.13, 1844 (1845);
12 morceaux, suite, op.82, 1858–9 (1861–5);
Humoreske in Walzerform, op.159, 1870 (Berlin, 1871);
Reisebilder, 10 pieces, op.160, 1870 (1871);
Aus dem Tanzsalon, op.174, 1872 (1872);
arrs. of orch and chbr works

Other kbd:
Chaconne, a, 2 pf, op.150, 1868 (1869);
Fantasie, g, 2 pf, op.207, 1877 (1878);
Introduktion und Fuge, e, org, 1866 (1867)

Edns/arrs.:
J.S. Bach: vn sonata movts, arr. pf, 1865 (1867–9), 6 vc suites, arr. pf, 1868 (1869–71), Chaconne, d, arr. orch, 1873 (1874), orch suites nos.1–3, arr. pf, 1874 (1875), Eng. Suite no.3, arr. orch, 1874;
Beethoven: 2 vn romances, arr. pf, 1849 (1849);
Handel: 2 marches from orats Saul and Jephtha, arr. pf, 1859 (1879);
B. Marcello: 3 vc sonatas, orig. bc arr. pf, 1875;
Wagner: Die Meistersinger, excerpts, arr. pf, 1867, as Reminiscenzen (Mainz, 1868)

Literatura;

Die Stellung der Deutschen in der Geschichte der Musik: kunsthistorische Skizze’, Weimarisches Jb für deutsche Sprache, Literatur und Kunst, i (1854), 171–214
Die Wagnerfrage kritisch beleuchtet, i: Wagners letzte künstlerische Kundgebung im ‘Lohengrin’ (Brunswick, 1854)
Essays in Caecilia, Jb für deutsche Sprache, Leipziger illustrierte Zeitung, NZM, Signale für die musikalische Welt 

Font: En català: Joseph Joachim Raff (1822-1882) En castellano: Joseph Joachim Raff (1822-1882) In english: Joseph Joachim Raff (1822-1882) - Altres: Joseph Joachim Raff (1822-1882)



Parlem amb veu pròpia... (vacances)

The major work on the CD is Die Tageszeiten, which Raff called a ‘Concertante’, but which is actually a forty one-minute hybrid work, combining the concepts of symphony (it is in four movements), concerto (here, for piano) and oratorio (the choir commenting on the shifting aspects of day and night). Its forebears are such works as Beethoven’s Choral Fantasy and Haydn’s The Seasons. The text which Raff set in this work is by his 17 year-old daughter, Helene: it is a 4-part sequence of well-written, but essentially naïve stanzas which describe bucolic scenes during day and night and the impressions made by them. On their own, their value as poetry is slight; when set to music, however, the result is a delightful innocence and freshness which are superbly conveyed in this premiere recording. The first movement, which describes an idyllic daytime country scene, opens with a lengthy piano solo, brilliantly brought off by Tra Nguyen, and continues with a happy dialogue between the soloist and the orchestra – here the alert-sounding Symphony Orchestra of Norrlands Opera, Sweden, conducted with real understanding of Raff’s delicate idiom by Andrea Quinn. All is kept wonderfully buoyant and bright. When the Sångkraft Chamber Choir enters, one might at first find their contribution somewhat lightweight, but as the music progresses, one appreciates their compact, but gleaming tone and their part in keeping everything to scale. This is Raff, after all, not Brahms! 

The second movement Andante, on the subject of evening, begins with the beautifully hushed tones of strings and choir, but soon goes on to explore a wider range of emotions than we have encountered to this point. Particularly attractive is the rippling accompaniment of the piano in the closing moments of the movement, so sensitively played by Tra Nguyen. The overall effect is of ethereal other-worldliness interrupted by occasional darker thoughts which are then soon dispelled. With the third movement, we are in different psychological territory. Suddenly, a creepy-sounding Allegro steals up on us as the text deals with the capacity of the night to counter and cool various troublesome human emotional states. The movement ends with the piano rippling its way into a final quiet comment by the choir. The finale, also Allegro, begins with the dismissal of the night as a new day dawns. And so we return to the carefree mood of the opening movement, but now there is a greater sense of the integration of the three protagonists – piano, orchestra and choir – and overall a more heightened sense of rejoicing. What a life-affirming work this is! And how sensitively it is performed here by all concerned! Miss Nguyen and Miss Quinn have put us all in their debt. A contrasting pair of short works for choir and orchestra follows. The first, Morgenlied, a setting of a poem by Johann Georg Jacobi, describes a new day in warm, majestic tones – and again, the performance preserves a due sense of Raffian intimacy while expanding magnificently at the climaxes. Wonderful. 

The second piece, Einer Entschlafenen, (text by Arnold Börner) is quite different: this is a peace-filled send-off sung to the soul of a woman who has just passed away, the music eventually rising to glorious heights before the quiet ending. The final work on the CD is the five-movement cantata for choir and orchestra, Die Sterne, which is essentially a free treatment of ideas associated with the subject of stars. The text is again by Helene Raff, written under the pseudonym of Helge Heldt. This is another beautiful work, with a great variety of moods explored both within the movements and when comparing one movement with another. It holds the attention throughout and continually delights the ear. A good idea of the range of moods depicted can be gained from the third movement which seems to oscillate between straightforward diatonic material and more slithery chromaticism. However, by far the most gorgeous music is contained in the fourth movement which begins with an absolutely inspired melody for French horn, accompanied at first by strings, but with the later addition of clarinets. One is tempted to argue that the CD is worth its purchase price for this movement alone! The fifth and final movement brings the work to another joyous, this time almost hymn-like conclusion. The recording quality throughout the CD is finely tuned to Raff’s writing: the acoustic is sufficient to enable the big climaxes to expand while at the same time permitting no undue inflation of the music.

Alan Howe (CD Reviews: Works for Choir, Piano & Orchestra)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

RAFF, J. - Works for Choir, Piano & Orchestra

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!