dissabte, 23 de maig del 2015

LIE, Sigurd (1871-1904) - Symfoni i a-moll

Peder Mørk Mønsted - Sunlit Winter Landscape (1919)
Obra de Peder Mørk Mønsted (1859-1941), pintor danès (1)



- Recordatori de Sigurd Lie -
En el dia de la celebració del seu 144è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Peder Mørk Mønsted (Grenaa, 10 de desembre de 1859 - Fredensborg, 20 de juny de 1941) va ser un pintor danès. Es va formar a Copenhagen on va estudiar entre els anys 1875 i 1879 a la Reial Acadèmia de Belles Arts de la ciutat. Els seus professors van ser, entre altres, Andries Fritz i Julius Exner. Ràpidament es va especialitzar en la pintura realista realitzant nombrosos viatges per Europa, on va treballar a l'estudi de William Bouguereau a París, pel Nord d'Àfrica i el Pròxim Orient. El seu art mostra una visió poètica i romàntica de la naturalesa, plasmada en els seus llenços amb un detall i un realisme pròxim a una increïble perfecció i amb una suprema habilitat tècnica la qual s'acosta a la precisió fotogràfica. Va morir a Fredensborg el juny de 1941.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Peder Mørk Mønsted (1859-1941) - Altres: Peder Mørk Mønsted (1859-1941)



Parlem de Música...

Sigurd Lie (Drammen, 23 de maig de 1871 - Vestre Aker, 30 de setembre de 1904) va ser un compositor noruec. Es va formar inicialment amb August Rojahn, l'organista de la Catedral de Kristiansand. Més tard va estudiar violí amb Gudbrand Bøhn i composició amb Iver Holter al Conservatori Lindeman d'Oslo on va actuar com a violinista a una orquestra teatral. El 1891 va viatjar a Leipzig on durant un parell d'any va estudiar composició amb Reinecke i Rust i violí amb Arno Hilfs al conservatori de la ciutat. Allà va publicar, el 1892, la seva primera obra, Sis cançons sobre un text de Vilhelm Krag. El 1894 va viatjar a Berlin on va estudiar composició amb Heinrich Urban. El 1895 va assolir el càrrec de director de la societat musical Harmonien de Bergen. Els anys 1898-99 va assolir el càrrec de director de l'orquestra del Teatre Fahlstrøm a Oslo on va interpretar algunes de les seves obres. Entre els anys 1900 i 1902 va alternar períodes a Berlin, on seguia estudiant, i a Bergen en la seva condició de director. Precisament allà va estrenar i dirigir els tres primers moviments de la seva Simfonia en La menor (1901). A partir d'aleshores, la seva salut es va deteriorar amb rapidesa. Va procurar acabar la seva simfonia però va requerir l'assistència del seu amic i antic professor Iver Holter, qui per la seva part la va interpretar ja complerta el febrer de 1903. Si bé la salut de Lie va millor entre el 1903 i la primavera de 1904, va morir sobtadament després d'un concert el setembre de 1904 a Vestre Aker.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Sigurd Lie (1871-1904)



Parlem amb veu pròpia...

He de reconèixer, a parts iguals, ignorància i perplexitat a l'entorn d'aquest oblidat, si més no a casa nostra, compositor noruec. Aparegut fa pocs dies i del no res a la meva discoteca, no tenia ni idea de la seva existència abans de topar-me, casualment, amb aquesta edició que avui presentarem. Sigurd Lie va ser un compositor considerat al seu temps com la gran promesa musical del post-romanticisme nòrdic. Malauradament per ell i per totes les persones que hi confiaven, Lie va tenir poc temps per demostrar el seu talent ja que l'univers, o millor dit la seva salut delicada, el va evaporar abans d'assolir la maduresa i l'èxit. No obstant, abans del seu silenci, va deixar un llegat prou considerable format per diverses cançons, sonates, peces de piano, un concert de violí, obra orquestral i una simfonia la qual va poder finalitzar gràcies a l'ajuda del seu antic mestre i bon amic Iver Holter. Lie va viure tota la seva vida a Noruega, amb l'excepció del seu període alemany, i es va fer prematurament famós gràcies a una cançó per nom Sne (neu). L'aigua en estat sòlid és habitual a Noruega i l'homenatge vocal que en va fer potser va ser la causa del seu sobtat èxit. En primera persona he de dir que tampoc coneixia aquesta cançó (ho dic en passat perquè qui ho vulgui la pot escoltar aquí). En qualsevol cas, la Simfonia en La menor que Lie va començar a escriure el 1898 i que no va poder finalitzar fins el 1903, és una obra emmarcada en el romanticisme de finals del segle XIX. Cap novetat en aquest sentit, inspiració alemanya per la seva part comprensible ja que la va començar a escriure en plena estada a Berlin, i que pren com a models a Brahms, Schumann i Grieg tot i que també hi escoltarem el ressò de la Simfonia No.1 de Christian Sinding que Sigurd Lie coneixia de primera mà ja que havia assistit a la seva estrena, potser en la condició de violinista, el 1890. Inesperada sorpresa de la mà d'un compositor nòrdic que si la fortuna l'hagués acompanyat potser estaríem parlant d'un dels grans mestres romàntics del seu país. En el nostre univers, la seva simfonia és un dels millors arguments de la seva genialitat. En altres universos, potser el seu nom viu en la glòria o en la misèria... mentrestant, nosaltres els terrícoles d'aquest instant de l'espai-temps, en fruirem!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Kristiansand Symfoniorkester; Terje Boye Hansen (conductor)
AMAZON: LIE, S. - Symfoni i a-moll
CPDL: No disponible

LIE - Symfoni i a-moll et al.

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Gràcies per totes les coses belles que publiques. Aquesta vegada es trata d'un compositor nascut un 23 de maig, exactament com jo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu i moltes felicitats (perdona la resposta tardana)!!!

      Salut!
      Pau

      Elimina
  3. Thanks Pau for this whole musical week of discovery and especially for the Lie works! Incredibly nice!!
    Jan

    ResponElimina