dilluns, 11 de maig del 2015

CAPOCCI, Filippo (1840-1911) - Sonate per Organo

Alfred Stevens - La Fillette aux canards (1881)
Obra d'Alfred Stevens (1823-1906), pintor belga (1)



- Recordatori de Filippo Capocci -
En el dia de la celebració del seu 175è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Alfred Stevens (Brussel·les, 11 de maig de 1823 - París, 29 d'agost de 1906) va ser un pintor belga. Es va formar inicialment amb François-Joseph Navez. El 1844 va viatjar a París on va viure-hi la resta de la seva vida. Allà va començar a pintar en un estil realista i va participar a l'Exposició Universal de 1855. A partir del 1860 va canviar la temàtica de les seves obres, caracteritzades antuvi per un reflex de la misèria social, i les va orientar vers interiors amb dones vestides a l'última moda. El 1867 va assolir un nou èxit a l'Exposició Universal de París sent condecorat amb la Legió d'Honor. Va treballar amb la cort imperial de Napoleó III i amb l'alta burgesia francesa. Va compartir amistat amb Edouard Manet i amb el pintor americà James McNeill Whistler. Els darrers anys va experimentar amb l'impressionisme i va exposar monogràficament a l'École des Beaux-Arts de París. El 1890 es va jubilar definitivament morint a París l'agost de 1906.

Font: En català: No disponible En castellano: Alfred Stevens (1823-1906) In english: Alfred Stevens (1823-1906) - Altres: Alfred Stevens (1823-1906)



Parlem de Música...

Filipp Capocci (Rome, 11 de maig de 1840 - Rome, 25 de juliol de 1911) va ser un organista i compositor italià. Va començar a estudiar orgue i harmonia als 9 anys amb el seu pare, Gaetano Capocci. El 1861 va obtenir un diploma com a pianista de l'Accademia di S Cecilia de Roma. Va ser nomenat organista a l'església de S Giovanni in Laterano el 1873 i va succeir el seu pare, el 1898, com a mestre de capella de la mateixa església. La visita d'Alexandre Guilmant a Roma el 1880 va determinar la posterior exploració de la tècnica de l'orgue assolint un gran èxit com a intèrpret gràcies a la precisió de la seva tècnica i dels seus registres. Va ser també professor a l'Accademia di S Cecilia i va ensenyar a la Reina Margherita. A banda de la seva labor docent i creativa, va ser un dels membres destacats pel que fa a recuperació de la música religiosa en base al decret ‘Motu proprio’ (1903) del Papa Pius X. Va compondre un oratori, S Atanasio (1863), i nombrosa obra d'orgue, entre ella, un recull de sis sonates. Va morir a Roma el juliol de 1911.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Filippo Capocci (1840-1911) - Altres: Filippo Capocci (1840-1911)



Parlem amb veu pròpia...

En aquest espai hem parlat sovint d'organistes italians tot i que sovint ho hem fet d'aquells vinculats estretament a l'òpera com els Morandi o Da Bergamo, entre altres. Capocci, qui va viure i treballar a Roma en la condició d'organista d'algunes esglésies així com en la categoria de mestre de capella, l'hem de situar a una escola d'orgue que tot i compartir geografia amb els autors abans citats, poca cosa hi té a veure. De fet, el mirall de Capocci fou l'escola romàntica francesa d'orgue, especialment en nom de Guilmant, amb qui va compartir una profunda amistat, i a Itàlia en nom de Bossi. Així serà en l'extensa col·lecció de sonates, de la que escoltarem la Seconda Sonata per organo con pedale obbligato de tres moviments, on l'exemple de rigor formal és la característica dominant. Orgue monumental que, avui sí, hem de situar clarament en un context romàntic en unes sonates on la creativitat és incessant, en absolut banal i procurant evitar les repeticions o reiteracions temàtiques. Els primers moviments es presenten en la forma bitemàtica reminiscent del classicisme que enllaça amb segons moviments en la forma típica ABA i amb finals variats, alguns d'ells en forma de fuga com en el cas de la sonata que escoltarem, i altres en forma de variacions o de temes diferenciats. Una de les particularitats és la cadència lenta prèvia al fortissimo final que tanca poderosament i solemnement totes i cadascuna de les sonates, una singularitat extensiva a tota la producció d'orgue de Capocci.

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Diego Cannizzaro (organ)
AMAZON: Capocci - Sonate per Organo
CPDL: No disponible

Capocci - Sonate per Organo

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: