dimarts, 12 de maig del 2015

BERLIN, Johan Daniel (1714-1787) - Symphonies

Jens Juel - Udsigt til Gamborg på Fyn
Obra de Jens Juel (1745-1802), pintor danès (1)



- Recordatori de Johan Daniel Berlin -
En el dia de la celebració del seu 301è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Jens Juel (Balslev, 12 de maig de 1745 - Copenhaguen, 27 de desembre de 1802) va ser un pintor danès, conegut sobretot pels seus retrats. Va néixer a la casa del seu oncle Johan Jørgensen, mestre d'escola a Balslev. Va mostrar interès per la pintura ben aviat i el van enviar com a aprenent amb el pintor Johann Michael Gehrman a Hamburg, on va treballar durant 5-6 anys, millorant de tal manera que es va crear una reputació com a retratista i paisatgista. Amb 20 anys va marxar a Copenhaguen, on va estudiar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de la ciutat. El 1767 va obtenir una medalla d'or menor i el 1771 la gran medalla d'or. El 1772 va viatjar per Europa. Primer va anar a Roma, on va passar quatre anys al costat d'altres artistes danesos, entre ells Abildgaard. Des de Roma es va traslladar a París i el 1777 a Ginebra, on va viure-hi dos anys a casa del seu amic Charles Bonnet i en companyia d'altres artistes danesos, incloent al gravador Johann Friderich Clemens. Allà es va fer un nom i va rebre nombrosos encàrrecs. El 1780 va tornar a Copenhaguen després d'una breu estada a Hamburg, on va conèixer al poeta F.G. Klopstock. De tornada a Copenhaguen, va treballar com a retratista per a la casa reial, la noblesa i les classes benestants. El 4 d'abril de 1782, va ser elegit per unanimitat membre de l'acadèmia per Mandelberg, Weidenhaupt i Abildgaard. Va ser director de l'acadèmia el 1795. Va morir a Copenhaguen el desembre de 1802.

Font: En català: No disponible En castellano: Jens Juel (1745-1802) In english: Jens Juel (1745-1802) - Altres: Jens Juel (1745-1802)



Parlem de Música...

Johan Daniel Berlin (Memel, 12 de maig de 1714 - Trondheim, 4 de novembre de 1787) va ser un organista i compositor alemany. Va estudiar orgue amb el seu pare Heinrich Berlin abans de viatjar el 1730 a Copenhagen on es va convertir en alumne d'Andreas Berg, el músic més famós de la capital danesa. El 1737 Berlin va rebre el nomenament de músic de la ciutat de Trondheim, un càrrec que va mantenir fins el 1767. A partir del 1740, va assolir el càrrec d'organista de la Catedral de Trondheim convertint-se en un dels músics més importants del segle XVIII a Noruega. Les seves labors van ser molt diverses; des de publicacions musicals teòriques, llibres d'astronomia, meteorologia i altres, passant per la construcció d'instruments o com a inspector de les obres hidràuliques de la ciutat i fins i tot va ser cartògraf i arquitecte. Va ser també un insaciable col·leccionista de música i literatura del país nòrdic. Va ser molt conegut per la seva publicació Musikalske elementer (Trondheim, 1744), una eina de treball que va ajudar en el desenvolupament de la música a Noruega. Va ser també un dels membres fundacionals de l'Associació Científica Noruega (1760). Va ser l'inventor, entre altres, d'un peculiar instrument per nom 'cembalo da gamba verticale'. El gener de 1787 va ser triat membre de la junta directiva de la Societat de Música de Trondheim. Com a compositor va escriure una trentena d'obres, principalment concerts i 3 simfonies. Va morir a Trondheim el novembre de 1787.

OBRA:

all MSS are in N-T
Edition: John Daniel Berlin: The Collected Works, ed. B. Korsten (Bergen, 1977)

Vocal religiosa:

2 cants, lost

Instrumental:

Orch:
3 syms.;
6 hpd concs., lost;
Vn Conc.;
Conc., cembalo da gamba verticale, lost;
Conc., b viol, lost

Other works:
6 Dants-Menuetter, vn, bc (Copenhagen, 1766);
Sonatina, hpd (Augsburg, 1751), ed. in Norsk musikksamling, i (Oslo, 1953);
8 minuets, hpd;
5 sonatas, 2 b viol, lost;

Literatura:

Musikalske elementer (Trondheim, 1744), ed. B. Korsten (Bergen, 1977)
Anleitung zur Tonometrie, oder Wie man durch Hülfe der logarithmischen Rechnung nach der geometrischen Progressionsrechnung die so gennante gleichschwebende musikalische Temperatur leicht und bald ausrechnen kann (Copenhagen and Leipzig, 1767); ed. B. Korsten (Bergen, 1976) 

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johan Daniel Berlin (1714-1787) - Altres: Johan Daniel Berlin (1714-1787)



Parlem amb veu pròpia...

És més que probable que Johan Daniel Berlin sigui oficialment el primer gran compositor àmpliament conegut i documentat de la història musical de Noruega. Berlin, nascut a Alemanya, va viatjar a Dinamarca abans d'establir-se, per sempre més, a Noruega on va assolir l'èxit, no només com a músic sinó també com a escriptor, inventor i treballador públic. Musicalment, va escriure una trentena de composicions de les quals actualment se'n preserven ben poques. De fet, una d'elles devia ser particularment curiosa tenint en compte que la va compondre pel seu invent 'cembalo da gamba verticale', una intent de clavecí amb viola de gamba la imatge resultant del qual no sóc capaç d'imaginar. El seu estil, curiosament més italià que germànic bascula, com podrem ràpidament comprovar en la Simfonia a 6 en Re major i en la Simfonia a 5 en Re major per a corneta i cordes que escoltarem, entre el barroc tardà i l'estil galant sent estèticament proper a Vivaldi. Resulta curiós observar com Berlin situa a una corneta com a instrument obbligato en la seva simfonia quan aquesta havia estat plenament substituïda per la trompa. Una anècdota d'un autor el cognom del qual ens resulta certament desconegut, tot i que tres dels seus fills van ser també compositors: Johan Andreas Berlin (1734-1772), Johan Daniel Berlin (1749-1791) i Johan Henrik Berlin (1741-1807). Precisament d'aquest darrer, podrem escoltar-ne una simfonia en aquesta majúscula edició, tant pel repertori recuperat com per la qualitat a l'hora d'interpretar-lo. No hi ha dubte que ens trobem davant d'un gran tresor!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

BERLIN, J.D. - Concertos, Sinfonias et al

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Bellas obras, gracias Pau. Pero tengo entendido (probé varias veces descomprimir) que el track 3 (Menuett allegro) está vacío, o sea fallado. Cordiales saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias por el aviso!

      He corregido el link. A mi me funciona bien... he editado el audio, creo que ahora irá bien.

      Saludos!
      Pau

      Elimina
  3. He descargado la pista 3 en amazon.com por $ 0.99.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Pau, ahora el enlace está 100% fuera de línea. Es para avisarte. Saludos y espero que puedas rehabilitarlo. Realmente, admirables obras (de las que sigo desconociendo la pista 3. Desde este país de Sudamérica, no es tan fácil acceder a estas grabaciones, si no es por el trabajo que hacen personas como tu).

    ResponElimina
  6. Gracias Pau por renovar el enlace. Saludos.

    ResponElimina