dimarts, 19 de maig del 2015

HASSELMANS, Alphonse (1845-1912) - Harp Music

Ferdinand Hodler - Autumn evening (1892)
Obra de Ferdinand Hodler (1853-1918), pintor suís (1)



- Recordatori d'Alphonse Hasselmans -
En el dia de la commemoració del seu 103è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Ferdinand Hodler (Bern, 14 de març de 1853 - Ginebra, 19 de maig de 1918) va ser un pintor simbolista suís, l'obra del qual va influenciar el desenvolupament de l'expressionisme. Afectat per una tragèdia familiar des de ben petit, Hodler va perdre tota la seva família. Orfe, va viatjar a Ginebra on es va formar al Collège de Genève. Després d'un primer període de paisatges naturalistes poc inspirats, va optar per un estil de formes planes i repetitives, traç precís i dissenys rítmics, conegut amb el nom de paral·lelisme. Les seves obres van mostrar un marcat efecte de grandiositat. En els paisatges i murals de grans dimensions va expressar la seva preocupació de caràcter místic pel poder de la natura i la crisi de la humanitat. En el seu famós mural Nit (1890, Kunstmuseum, Berna), el sinistre personatge del Malson vola per sobre d'un grup de figures nues que dormen intranquil·les. Els seus paisatges alpins i els seus vívids retrats, com l'Autoretrat (1891, Museu d'Art i Història, Ginebra), de gran intensitat, mostren semblances amb el fauvisme. Va morir el maig de 1918 a Ginebra.




Parlem de Música...

Alphonse Hasselmans (Liège, 5 de març de 1845 - Paris, 19 de maig de 1912) va ser un arpista i compositor francès. Fill del violinista i arpista Josef H. Hasselmans (1814-1902), es va formar amb ell al Conservatori d'Estrasbourg. Després va viatjar a Sttutgart on va estudiar amb Gottlieb Krüger (1824-1885) i posteriorment a París amb Ange-Conrad Prumier. Des d'allà va tornar a Bèlgica on va assolir el càrrec d'arpista del Théâtre de la Monnaie. El 1877 va interpretar amb èxit i com a solista fins en vuit concerts a París fet que va motivar la seva contractació a l'orquestra del conservatori de la ciutat francesa i de les orquestres de l'Òpera i de l'Opéra-Comique. El 1884 va succeir al seu professor Prumier com a professor d'arpa al Conservatori de París. Va publicar el seu tractat ‘La harpe et sa technique’ on va deixar escrits els seus principis pel que fa a tècnica per a arpa. Alguns dels seus alumnes van ser Marcel Grandjany, Pierre Jamet i Carlos Salzado. Va morir a París el maig de 1912.

Font: En català: No disponible En castellano: Alphonse Hasselmans (1845-1912) In english: Alphonse Hasselmans (1845-1912) - Altres: Alphonse Hasselmans (1845-1912)



Parlem amb veu pròpia...

Alphonse Hasselmans és considerat com un compositor menor però en el seu temps va ser una de les personalitats més destacades pel que fa a la interpretació, divulgació i recuperació de l'arpa com a instrument del repertori. A més a més, se li atribueix l'establiment de l'escola francesa d'arpa i la renovació de l'interès pretèrit per aquest instrument així com la recuperació d'antigues partitures. De fet, el seu talent fou prematur, tot i que evidentment induït pel seu pare, i ràpidament va poder explotar i expandir les seves habilitats amb aquest instrument amb el qual va assolir la fama i l'èxit a París. Com a solista sovint interpretava les seves pròpies composicions en els concerts, moltes de les quals eren de notable dificultat. En total va compondre 54 obres per a arpa sense acompanyament. Peces populars com la Chanson de Mai, Op. 40,  Gitana Op. 21 o La Source Op. 44 que escoltarem en van formar part juntament amb altres que també escoltarem com Confidence, Op.24 i Priere en aquesta versió acompanyades amb violoncel. Cal destacar la seva important labor com a professor d'arpa al Conservatori de París, un càrrec que va exercir fins al final dels seus dies i que va plasmar en el seu assaig, La harpe et sa technique (1913), immediatament convertit en referent per tota la generació d'arpistes posteriors. Bellesa minimalista d'un autor a qui el temps, afortunadament, ha preservat de l'oblit!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Noe Nathorp (cello); Rachel Talitman (harp)
PRESTOCLASSICAL: HASSELMANS, A. - Harp Music
CPDL: No disponible

HASSELMANS, A. - Harp Music

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: