divendres, 23 de setembre del 2011

BACH, Carl Philipp Emanuel (1714-1788) - Magnificat (1749)

Carl Philipp Emmanuel Bach





Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) fill del gran mestre J.S. Bach, nascut a Weimar, Alemanya, intèrpret de clavicèmbal i compositor considerat precursor del Classicisme. C.P.E. Bach fou un compositor peculiar, molt creatiu i poc ortodox amb les corrents de la seva època i sovint barrejava, a la seva manera, l'estil Barroc i el Clàssic. Al servei de Frederic II de Prússia (Frederic el Gran) durant més de 30 anys va tenir llibertat compositiva per la qual cosa es va convertir en una compositor molt prolífic (més de 1000 obres, es diu aviat!). I contràriament al que passa actualment, Frederic el Gran fou un rei il·lustrat, reformista, compositor i escriptor i de qui un dia en parlarem en detall. La fama de C.P.E. Bach fou tant gran al segle XVIII que quan es referien a Bach es referien a ell i no al seu pare. Els grans mestres del Classicisme, Mozart, Haydn, Beethoveen, consideraven a C.P.E. Bach com el "pare", com el gran mestre. Pot semblar xocant per a nosaltres ja que, actualment, C.P.E. Bach és àmpliament admirat i escoltat però no al nivell de J.S. Bach. Això es deu a què fins ben entrat al segle XIX no es va començar a descobrir el tresor compositiu i la magnitud de l'obra del seu pare, el gran mestre J.S Bach. Però bé anem al tema d'avui. Vull recuperar un Magnificat, un himne cristià atribuït a Maria que es canta o es recita en els oficis litúrgics. C.P.E. Bach el va escriure quan tenia 35 anys (l'any 1749) i està escrit en la tonalitat de Re amb ús de trompetes naturals per a expressar alegria i joia. L'obra és un compendi ja que, per una banda, vol ser un homenatge al seu pare en el seu últim any de vida i per una altra representa, en molts moments, un canvi de model compositiu cap una clara tendència a l'estil Clàssic Vienès. 

És el magnificat sencer el qual es divideix de la següent manera:

1. Cor: Magnificat - 2:51
2. Soprano: Quia respexit - 6:16
3. Tenor: Quia fecit - 4:04
4. Cor: Et misericordia eius - 7:47
5. Baix: Fecit potentiam - 3:45
6. Duo: Deposuit potentes - 5:46
7. Contralt: Suscepit Israel - 5:30
8. Cor: Gloria - 1:45
9. Cor: Sicut erat - 5:28

És llarg però crec que val la pena, de gran bellesa lírica, instrumental i és una genialitat de gènere inclassificable (Clàssic? Barroc?) el que sí tenim clar que és una obra brillant i preciosista!

Ens la interpreta la Kammerorchester Carl Phillip Emanuel Bach amb el cor i solistes de la Rundfunkchor Berlin sota la batuta de Hartmut Haenchen i té una durada total de 42:59 minuts.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Carl Philipp Emanuel Bach (Weimar, 8 de març de 1714 - Hamburg, 14 de desembre de 1788)
SPOTIFY: Hartmut Haenchen – Carl Philipp Emanuel Bach: Magnificat

Carl Philipp Emanuel Bach: Magnificat

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: