dimecres, 21 de setembre del 2011

MOZART, Wolfgang Amadeus (1756-1791) - Piano concerto No.2 K.107





Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Tornem a W.A. Mozart i al seu repertori per presentar un concert "trampa", i no en el sentit literal de la paraula ja que aquest concert no és pròpiament seu. W.A. Mozart al llarg de la seva curta però intensa vida va viatjar molt i va conèixer molts compositors. El seu caràcter independent, alegre i caòtic (tot i la desesperació del seu pare Leopold) va fer de W.A. Mozart un personatge admirat o odiat que no deixava a ningú indiferent ja fos pel seu geni o pel seu caràcter. En un d'aquests viatges, concretament el que va fer a Londres, i quan només tenia 8 anys, va conèixer un dels fills de J.S. Bach, concretament el més petit de tots, Johann Christian Bach (1735-1782). L'admiració va ser immediata i mútua. J.C. Bach admirava les dots que observava en aquell menut geni i Mozart la qualitat i l'estil galant del menor dels Bach. Potser com a homenatge al seu amic i admirat J.C. Bach, W.A. Mozart va realitzar unes transcripcions per a orquestra de tres sonates per a clavicèmbal que J.C. Bach havia escrit uns anys abans i les va convertí en tres concerts per a piano catalogats amb el número K.107. Són concerts en forma de sonata el primer moviment, el segon un andante i el tercer un rondó. Tanmateix, el concert que sentirem, el número 2, només té dos moviments: Allegro i  Allegretto amb 4 variacions. Cal tenir present que aquest concert és peculiar pel fet que la sonata és pròpiament de J.C. Bach i la orquestració és de W.A. Mozart. Aquest possible homenatge que W.A. Mozart va fer pel seu amic és comprensible. El petit dels Bach s'ha guanyat, per dret propi, la fama i l'admiració, tant en la seva època com en la nostra. Fou un compositor molt prolífic i va escriure tot tipus d'obres, des de música instrumental, operes, sonates, simfonies, fins a música religiosa de tots colors. Realment, és un dels més grans compositors del segle XVIII de qui un dia en parlarem, sens dubte!

Com hem dit, el concert es divideix en dos moviments i què podem dir, una genialitat més de W.A. Mozart, amb la complicitat i el permís de J.C. Bach:

1. Allegro - 4:20
2. Allegretto amb 4 variacions - 5:36

Ens l'interpreta la English Chamber Orchestra amb Murray Perahia al piano i té una durada total de 9:56 minuts.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27 de gener de 1756 − Viena, 5 de desembre de 1791)
SPOTIFY: Murray Perahia – Mozart: Three Concertos for Piano and Orchestra, K. 107 (after 3 Sonatas by J. C. Bach) & Schröter: Concerto for Piano and Orchestra in C Major, Op. 3, No. 3

Murray Perahia – Mozart: Three Concertos for Piano and Orchestra, K. 107

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Precios, i amb permis del fill del pare, molt mozartiá...

    ResponElimina
  2. Si realment és un concert curiós per tot el que l'envolta, ara bé, és Mozart... no cal dir gaire cosa més!

    ResponElimina