dilluns, 12 de setembre del 2011

CZERNY, Carl (1791-1857) - Piano Concerto Op.153 (c.1827)






Carl Czerny (1791-1857), pianista i compositor austríac nascut a Viena, va dedicar gran part de la seva vida a la docència del piano com a reputat professor. Entre d'altres, va tenir alumnes com Franz Liszt. Per la seva banda, Czerny va tenir uns mestres de piano que molts desitjarien. Ni més ni menys que L. van Beethoven, A. Salieri o J.N. Hummel... Realment, es diu aviat. Per tant, ens trobem davant d'un compositor de transició entre el classicisme tardà i els primers compassos del romanticisme, fet que quedarà demostrat en l'audició de les seves obres, que tot sigui dit, són molt poc representades actualment. En honor a aquest compositor oblidat, escoltarem un gran concert per a piano a quatre mans i orquestra. Aquesta és una obra on podrem trobar elements musicals propis del classicisme més mozartià i a la vegada detalls netament romàntics en l'estil i la composició pianística. Per tant, és un gran concert molt a l'estil de Beethoven tot i que no amb les grans innovacions que aquest presenta en els seus concerts o simfonies. Tot i així, podem dir que és un concert molt efectista i d'una gran expressivitat! I si, ho heu llegit bé, piano a quatre mans, és a dir, dos intèrprets en un sol piano.

Escoltarem el concert sencer en les seves tres parts indicades de la manera següent: Allegro con brio, Adagio espressivo i Rondo alla Polacca.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Carl Czerny (Viena, 21 de febrer de 1791 - Viena, 15 de juliol de 1857)
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Frankfurt Brandenburg State Orchestra – Carl Czerny.: Piano Concerto, Op. 153 / Symphony No. 2

Carl Czerny.: Piano Concerto, Op. 153 / Symphony No. 2

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. podríes fer-ho descarregable

    ResponElimina
  2. Hola Anònim. La idea del blog no és fer-ho descarregable (hi ha molts blogs des d'on t'ho pots descarregar) ja que el que pretenc és donar a conèixer obres i gaudir-les amb l'audició online, tant a través del mateix blog o a través d'SPOTIFY (en ambdós casos de forma gratuïta).
    Ara bé, si alguna de les obres t'agrada, només m'has de donar el teu email i encantat te l'enviaré. Gràcies, salutacions!

    ResponElimina
  3. Anònim t'ha demanat que ho fessis desacarregable perquè es molt maco :-) . M'estic posant al dia poc a poc, i aquest concert m'ha agradat molt, especialment els dos primers moviments.

    ResponElimina