dimarts, 22 de novembre del 2011

BEETHOVEN, Ludwig van (1770-1827) - Klavierkonzerte No.1 (1800)

Carl Blechen - Waldweg bei Spandau (c.1835)
Camí forestal a la vora de Spandau, obra de Carl Blechen, pintor alemany (1)





Ludwig van Beethoven (1770-1827) compositor, pianista i director d'orquestra alemany nascut a Bonn. Biogràficament, molt (o massa) podem dir d'aquest gran geni de la música que va transformar i va fer evolucionar definitivament el classicisme cap a una nova era. Els seus primers anys de vida foren un compendi d'explotació infantil per part d'un pare borratxo i barruer (en relació amb la música i la obsessió del seu pare per tal que fos com Mozart) i l'amor i afecte de la seva mare la qual va ser la única referència sentimental i familiar del seu entorn. Potser aquest fet el va marcar definitivament en el devenir de la seva música on, i tot i que no ho sabrem mai, la seva expressivitat musical és evident i revolucionària. En els seus múltiples viatges a Viena, capital musical per excel·lència, va conèixer a un Mozart absent i capcot per la mort del seu pare. No només això, sinó que al cap de poc temps la mare de Beethoven moria un dia de juliol de 1787 per la qual cosa el vincle emocional i afectiu d'un jove Beethoven de només 17 anys es perdia per sempre. Determinant o no en la seva música, es va veure obligat a cuidar dels seus germans degut a la inexistent figura paterna que malauradament el va acompanyar al llarg de la seva vida. És en aquest període de vida, en relació contínua amb els grans mestres del classicisme com F.J. Haydn, J.G. Albrechstberger o A. Salieri, que va compondre aquest concert de piano que recupero avui. No m'estendré més enllà en la seva biografia ja que el seu estil musical el podríem dividir en tres grans èpoques ben diferenciades. I la relacionada amb aquest concert es circumscriu en el temps i espai de la Viena de finals del XVIII on l'estil musical dominant és el clàssic de Haydn, Mozart i el mateix Beethoven. I per què Beethoven un dimarts 22 de novembre, doncs per dedicar-li a la memòria del meu germà Bernat que en un dia com avui compliria 32 anys. Gran amant i admirador de Beethoven és per ell aquest concert que de ben segur traspassarà totes les dimensions que ens separen, ens ajudarà a recordar-te que mai et podrem oblidar i ens recordarà que el teu esperit, ànim i amor estaran sempre amb nosaltres. Poques paraules poden expressar el que sentim, potser aquest concert ens ajudarà a comunicar-nos amb tu ja que nosaltres no ho podem fer, que ho faci la música i que allà on siguis t'acompanyi sempre.

Ens l'interpreta l'Ensemble Cristofori sota la direcció al pianoforte d'Arthur Schoonderwoerd en aquesta extraordinària versió amb instruments històrics i originals del segle XVIII.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

SPOTIFY: Cristofori – Beethoven: Concerti 1 & 2 Pour Le Pianoforte Avec Accompagnement D'orchestre



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. tu blog es extraordinario, lleno de sorpresas y versiones pocos conocidas.
    soy un fan de beethoven y ésta es mi versión favorita (que ya conocía)
    aplaudo y celebro tu buen gusto
    cordiales saludos desde estambul
    ricardo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Ricardo,

      Ésta también es mi versión favorita. Sin duda las versiones editadas por el sello alpha son de las más brillantes.
      Y qué te puedo decir, la obsesión que tengo por la música me hace insaciable, actúa en mi ser como una droga e intento pasarme todas las horas que puedo (muchas menos de las que me gustaría) buscando tesoros y más tesoros en el descomunal océano de Internet!

      Saludos desde Barcelona!
      Pau

      Elimina
  2. sola TRES Fraces...."SIN COMENTARIOS" , "SIN PALABRAS"



    "Y GRACIAS POR COMPARTIR"

    ResponElimina