diumenge, 6 de novembre del 2011

WRANITZKY, Anton (1761-1820) - Missa in Es

L'anunciació, Obra d'autor anònim del segle XV.





Anton Wranitzky (1761-1820) compositor i violinista txec nascut a Neureisch. Germà petit de P. Wranitzky, coneixem molt poc de la seva vida. Si sabem que va estudiar filosofia (si abans existia interès per aquesta ciència molt devaluada actualment en un context de postmodernitat que tots coneixem) i música a la ciutat de Brno. També coneixem i no és poca cosa, que va estudiar a Viena amb tres grans mestres, el primer el gran W.A. Mozart, el segon F.J. Haydn i el tercer J.G. Albrechtsberger, per tant, suposem que alguna cosa devia aprendre convivint amb aquests "monstres" musicals. El cert que A. Wranitzky és un autèntic desconegut a les nostres terres, sens dubte, no en terres bohèmies on va viure gran part de la seva vida com a mestre de capella del Princep Lobkowitz (que tots coneixem ja que va ser un dels mecenes de Beethoven) a Praga, tot i que finalment es va establir a la Viena musical com a director d'orquestra d'un teatre vienès. No fou molt prolífic compositivament, si més no, que en tinguem constància. Entre simfonies, obres concertants i cambrístiques, sonates i obres sacres en contem una quarantena. I bé, com avui és diumenge, toca missa, ho sento pels aprensius a la devoció catòlica, romana i apostòlica, però la tradició "mana". Ara bé, si totes les misses d'església fossin cantades i orquestrades estic convençut que cada diumenge hi hauria cua per fer-se un bon lloc... Doncs bé, d'aquest compositor oblidat i fent un exhaustiva recerca prèvia, he recuperat la única missa que se l'hi coneix. És una missa breu, orquestrada per a cor, solistes i orquestra molt de l'estil de l'època. Interessant per a melòmans "malalts" com qui us la presenta!

1. Kyrie - 4:55
2. Gloria - 3:48
3. Credo - 4:47
4. Sanctus - 1:32
5. Benedictus - 6:53
6. Agnus dei - 5:08

Ens la interpreta la Prague Chamber Orchestra i el cor i solistes de Kühn Mixed Chor i té una durada total de 27:06 minuts.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. Thank you very much! Do you also have the Missa Solemnis?

    ResponElimina
  2. The Missa Solemnis of Tomasek?

    Yes I've it. Next week I'll upload! ;)

    ResponElimina
  3. No, from Wranitsky. It is on the same cd as the Missa in Es, or not?

    ResponElimina
  4. O, now I see there are 2 composers on this cd. It would be fantastic if you can upload next week, thank you.

    ResponElimina
  5. Yes Sasja, the composer is Vaclav Jan Tomasek! The bohemian art is beautiful but today is still too unknown... next sunday I'll upload!

    ResponElimina
  6. Señor, Paul Muad Dib, si se pudiera tener esto:

    http://www.prestoclassical.co.uk/r/Supraphon/SU41082


    desde ya muchas gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Señor Anónimo, lamentablemente no tengo esta edición.

      Saludos

      Elimina