dimecres, 16 de novembre del 2011

HUMMEL, Johann Nepomuk (1778-1837) - Te Deum

Max Emanuel Ainmiller - Das Ulmer Münster
Obra de Max Emanuel Ainmiller, pintor alemany





Johann Nepomuk Hummel (1778-1837) compositor austrohúngar de qui en parlàvem fa uns dies en relació amb un dels seus concerts per a fagot. Fill de Bratislava, va viure en el període més brillant de la música i on les idees afloraven amb força en els ambients acadèmics i musicals. Amic de Mozart, fins i tot va compartir sostre i vicissituds amb ell. Alumne privilegiat de M. Clementi i A. Salieri, va substituir a un envellit F.J. Haydn com a mestre de concerts del príncep Nicolas II d'Esterhazy per a qui va compondre aquest Te Deum que avui escoltarem. La música sacra de J.N. Hummel no és molt extensa, tanmateix és monumental i es correspon a un període, el que va de 1795 al 1809, únic i sense precedents d'extraordinària producció "en sèrie" de música religiosa que diversos compositors (Haydn, Beethoven o el mateix Hummel) van escriure pels Esterhazy. Benaurat i ben trobat sigui ja que poder tenir la sort d'escoltar obres d'aquesta majestuositat i exuberància no té preu. L'obra seleccionada d'aquest grandíssim compositor que tot just ara comencen a valorar com es mereix i l'hi correspon és, com comentava, un Te Deum, himne cristià tradicional del dia d'acció de gràcies i de connotacions festives. I festiu devia ser el dia que van decidir interpretar, gravar i compartir aquesta magnífica obra amb la resta de ciutadans mundans, animals o extraterrestres. I ja que la música no entén de fes, dogmes, política o agències de ràting... fruïm d'aquesta brillant i vital composició que ens recordarà un Te Deum anterior, el del gran F.J. Haydn.

Ens l'interpreta la New Zealand Symphony Orchestra sota la direcció de Uwe Grodd i amb el cor i solistes de la Tower Voices New Zealand.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

BIOGRAFIA: Johann Nepomuk Hummel (1778-1837)
AMAZON: HUMMEL: Missa Solemnis / Te Deum
IMSLP: Johann Nepomuk Hummel (1778-1837)
CPDL: Johann Nepomuk Hummel (1778-1837)
SPOTIFY: Various Artists – Hummel: Missa Solemnis / Te Deum



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Thank you so much! I LOVE your choice of music. It's just the same as mine!

    ResponElimina
  2. Thanks, Sasja! I really like the music between 1630 and 1870 more or less. Especially between the years 1750-1830! I appreciate your comments! Greetings!

    ResponElimina