divendres, 24 de maig del 2013

ZACH, Jan (1699-1773) - Te Deum

Gregorio Preti - Tillskriven den helige hieronymus och den helige mauro
Obra de Gregorio Preti (1603-1672), pintor italià.


- En record del 240è aniversari del decés de Jan Zach -



Jan Zach (1699-1773) compositor i organista bohemi nascut a Čelákovice. Geogràficament propera a Praga, Zach va començar a treballar precisament a la capital bohèmia com a violinista. Allà, i sota supervisió a l'orgue del grandíssim mestre bohemi Bohuslav Matěj Černohorský, va començar a orientar la seva carrera vers aquest monumental i solemne instrument. A partir d'aquí, alternaria successius càrrecs d'organista en les més diverses esglésies de la regió. Música instrumental però especialment música litúrgica es convertiria en el pa de cada dia de la seva literatura. Sembla ser, tanmateix, que el seu caràcter excèntric i poc ortodox va ser una llosa constant al llarg de la seva vida fet pel qual sovint se'l va relacionar amb disputes de diversa índole. En aquest sentit, la seva vida va ser un anar i venir per Bohèmia, Alemanya i, fins i tot, Itàlia. Suspès d'un dels càrrecs de mestre de capella a Mainz, va haver de tirar del seu repertori per tal de guanyar-se la vida. Alhora, impartia classes, dedicava les seves composicions i venia exemplars de les seves partitures. Fou en un dels inquantificables viatges en què Zach, l'any 1773, va trobar la mort accidentalment. Avui, així mateix, commemorarem aquesta efemèride per tal de fixar-nos en el seu repertori el qual és voluminós en quantitat però poc substanciós en qualitat, si més no, pel que fa a les edicions que fins ara se n'han fet de les seves obres ja que els poquíssims exemples editats al seu honor malviuen fruit d'una interpretació sensiblement deficient. 


Emanuel Bowen - Bohemian Map 1743
Mapa de Bohèmia l'any 1743, obra d'Emanuel Bowen (1694-1767), cartògraf anglès.

Tot i això, i amb la determinació de recuperar el seu nom, haurem de fer cas omís a la ineptitud interpretativa per tal de recuperar els pocs exemples existents del seu llibre musical. D'entrada, i a mode introductori del Te Deum que dóna vida a l'entrada d'avui, una de les seves simfonies. Concretament, la Simfonia en La major número 3. Per a instruments de corda i baix continuo, és una amalgama de sonoritats italianes. Aquesta circumstància deriva del seu bon mestre Černohorský que va estudiar, viure i treballar a Itàlia durant uns bons anys. Correcte en la forma i en el discurs però inconsistent interpretativament fet que en dificulta la situació en context tan d'aquesta com de  la totalitat del seu treball simfònic. Preludi, com deia, del Te Deum per a cor, solistes i orquestra. Llàstima, novament, de la fluixa interpretació i d'una gravació enllaunada ja que de ben segur, si no fos així, la nostra percepció milloraria substancialment. Ara bé, que aquesta coincidència negativa a l'entorn del seu nom no desviï la nostra atenció per un personatge il·lustre del segle XVIII bohemi que va escriure gran quantitat de música. Concerts de tot tipus, sonates d'orgue i clavecí i gran quantitat de litúrgia vocal, entre ella, 33 misses de les quals, per ara, no se n'ha recuperat cap. Bé, no és del tot cert ja que en l'edició en què trobarem el Te Deum d'avui hi podrem escoltar, amb les restriccions que comentava, el seu Rèquiem Solemne en Do major. Partitures, complementades també, per una missa de Kozeluch. Per tant, autèntic drama el d'una edició brillant en repertori però incomprensiblement pobre d'execució. Esperem que la tercera sigui la bona, mentrestant, seguirem esperant!

La simfonia interpretada per la Camerata Rhenania sota direcció d'Hanspeter Gmür.

El Te Deum interpretat per el Choeur mixte et Orchestre de Chambre du FOK sota la direcció de Pavel Kühn (1938-2003).

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. What a great site. Thanks so much for the work. The links for the Zach Te deum expired. Would it be possible to re-up??

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina