dimarts, 18 de juny del 2013

PLEYEL, Ignace (1757-1831) - Serenade for Violin & Cello Op.27

Richard Wilson - Italian Landscape Morning
Obra de Richard Wilson (1714-1782), pintor anglès.


- En record del 256è aniversari del naixement d'Ignaz Pleyel -



Ignace Pleyel (1757-1831) compositor i pianista austríac nascut a Ruppersthal. Déu n'hi do el temps que ha passat des de l'última de les entrades en honor i en recordatori de l'austríac. Quasi un any, des d'aleshores ha plogut, nevat i comença a fer calor però bé avui tenim una bona i eloqüent excusa per a recuperar-lo amb la decència que se'ns dubte mereix. Curiosament, les dues referències anteriors en nom de l'il·lustre pupil de Joseph Haydn, fan referència al gènere simfònic concertant. Poca varietat en relació a un actor que bonament va ensumar i destil·lar tots els gèneres coneguts i per conèixer. Sonates per a piano, obra de cambra i concertant, simfònica, vocal secular i vocal sacra. Pleyel, a qui també molts de nosaltres relacionarem amb la construcció i deconstrucció de pianos, va ser un compositor eminentment fidel a l'estil del seu mestre de Rohrau. De fet, aquesta és possiblement una de les restriccions que l'ha "penalitzat", per dir-ho d'alguna manera, al llarg de la història de vida, tan la seva pròpia com la posterior, en el sentit que aquest emmirallament permanent amb la música extraordinària del seu Haydn estimat ha passat factura al conjunt del seu repertori. Per fortuna, tot i els esdeveniments en aquest sentit, el seu catàleg musical podríem dir que sobreviu a la potència del seu mentor i gaudeix d'una discografia consistent i abundant. I observant l'anterior entrada, m'hauré de fer una correcció a mi mateix quan afirmava que no va compondre obra religiosa. Afirmació, afortunadament, incorrecte ja que no només existeix registrada en els arxius pertinents sinó que fins i tot, ben amagada això sí, ha estat convenientment editada a petita escala. Tot i les temptacions, la música religiosa de Pleyel la deixarem per una propera edició i ens centrarem gustosament en la seva variant instrumental. Es tractarà de la preciosa Serenade Ben. 201a opus 27 per a violí, violoncel i orquestra. Durant la segona meitat del segle XVIII era relativament habitual escriure serenates per a diversos instruments. La de Pleyel, escrita el 1780 en una primera versió per a violí, viola, violoncel, contrabaix, oboè i dos trompes, és un d'aquests exemples tardans de serenata. Aquestes, en què l'etimologia de la paraula prové de serenitat, eren formes musicals divertides de fins a deu moviments sense una altra ambició que la d'entretenir. En aquest sentit, les més famoses són les que va compondre Mozart per a celebracions cortesanes o casaments. En el cas de Pleyel, la serenata es configura, en l'edició d'avui, com un doble concert de violí i violoncel de quatre moviments. Aquesta forma concertant fa que l'essència pròpiament de la serenata es dilueixi en favor d'un format més tradicional. No obstant, no desmereix l'empremta d'aquesta curiosa i desconeguda obra d'un Pleyel de qui avui en festegem l'aniversari. Per tant, celebrem aquest important esdeveniment d'un dels compositors, en òrbita dels clàssics de sempre, més influents del classicisme musical!

La serenata ens la interpreta la Erdody Chamber Orchestra, amb Vilmos Szabadi al violí, Péter Szabó al violoncel sota la direcció de Zsolt Szefcsik.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

CPDL: No disponible.
SPOTIFY: No disponible.

Pleyel: Complete String Concertos, Vol. 2: Violin Concerto in D major; Serenade

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. Hola Pau!
    Pleyel sempre un plaer per als sentits. Moltissimes gràcies per la música d'avui i de tots els dies. I felicitats per les 250.000 visites!!
    Una abraçada.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Frantisek!!

      De res! Adoro a Pleyel. Bé, de fet són tants els noms que adoro que no tindria ni temps ni esma per escriure'ls tots...

      Gràcies per tot!!
      Salut!
      Pau

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Hola
    Puedo abusar nuevamente?. Favor renovar el link.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina