dimarts, 25 de març del 2014

CROSBY, Fanny (1820-1915) - The Hymn Writers

Frank Bramley - For of Such is the Kingdom of Heaven (1891)
Obra de Frank Bramley (1857-1915), pintor anglès (1)



- Recordatori de Fanny Crosby -
En el dia de la celebració del seu 194è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Frank Bramley RA (Sibsey, 6 de maig de 1857 - Chalford, 9 d'agost de 1915) va ser un pintor post-impressionista anglès influenciat per l'estil de l'Escola de Newlyn. Va estudiar a l'Escola d'Art de Lincoln durant els anys 1873-1878. A partir del 1879 fins el 1882 va estudiar amb Charles Verat a la Reial Acadèmia de Belles Arts. El 1882 es va traslladar a Itàlia on va viure a Venècia abans de tornar a Anglaterra el 1884. El 1891 es va casar amb l'artista britànica Katherine Graham. Va romandre a Anglaterra fins el dia de la seva mort, l'any 1915. Bramley va formar part de la colònia d'artistes de la Newlyn School. Juntament amb Walter Langley i Stanhope Forbes se'l considerava una de les principals figures de l'escola. A diferència d'altres membres, Bramley es va especialitzar en interiors, tot i que també va realitzar pintures d'exteriors, treballant en el camp de la llum natural i artificial en tonalitats apagades i sovint "mancades d'esperança". Va guanyar la medalla d'or en el Saló de París i el 1911 es va convertir en membre de la Reial Acadèmia d'Art de Londres

Font: En català: No disponible En castellano: Frank Bramley (1857-1915) In english: Frank Bramley (1857-1915) - Altres: Frank Bramley (1857-1915)



Parlem de Música...

Fanny Crosby (Brewster, 24 de març de 1820 - Bridgeport, 12 de febrer de 1915) va ser una escriptora, poeta i compositora d'himnes nord-americana. Fruit d'una negligència mèdica es va quedar cega quan només tenia sis setmanes. Aquesta circumstància va determinar la seva vida i la posterior devoció religiosa. Va estudiar a la Institució per a Cecs de Nova York on va conèixer a Alexander Van Alstyne, un mestre de l'escola amb qui es va casar el 1858. A partir del 1864 va començar a escriure himnes convertint-se, el 1900, en la persona més prolífica de la històrica en aquest gènere. Més de 9000 himnes, la quasi totalitat d'ells litúrgics metodistes i evangèlics, la van convertir en la "reina de les compositores de gospel". Actualment, molts d'aquests himnes s'han convertit en imprescindibles de les congregacions evangèliques dels EUA. A banda dels himnes, va escriure més de 1000 cançons seculars, 4 llibres de poesia i dos autobiografies. La seva fama i renom la van convertir en un referent absolut, especialment, durant la última etapa dels seus 95 anys de vida.

Font: En català: No disponible En castellano: Fanny Crosby (1820-1915) In english: Fanny Crosby (1820-1915) - Altres: Fanny Crosby (1820-1915)



Parlem amb veu pròpia...

La increïble història de Fanny Crosby possiblement seria l'etiqueta més apropiada a l'entrada d'avui. Autora d'un total de més de 10000 obres, entre himnes, cançons i poemes, Crosby és considerada l'artista que més versos ha escrit de tota la història. Si tenim en compte la ceguesa, induïda per una negligència mèdica quan Crosby només tenia setmanes de vida, la magnitud del fenomen es multiplica hiperbòlicament. La memòria excepcional de Crosby, capaç d'aprendre's la Bíblia i altres textos sagrats en la seva totalitat i fins al detall més ínfim, va ajudar en la descomunal tasca de la seva vida, la composició d'himnes evangèlics i metodistes convertint-se, per sempre més, en la reina de la composició de gospel. El seu nom diàriament reviu en centenars de congregacions religioses del món sencer convertint cada una d'aquestes interpretacions en un pòstum i sistemàtic homenatge a la seva persona. En record seu, en el dia de celebració del seu aniversari, m'agradaria recuperar-la amb l'essència més genuïna del seu repertori, els himnes. Probablement, molts d'ells us resultaran familiars sense prèviament tenir idea de qui era la propietat intel·lectual dels mateixos. Personalment, moltes d'aquestes obres corals em van resultar agradablement properes sense tenir idea ni coneixement de Fanny Crosby. Himnes com Praise Him Praise Him, To God Be the Glory, Pass Me Not o Jesus, Keep Me Near the Cross seran alguns dels himnes que, entre altres, escoltarem. Cor, alguna aproximació solista i orgue són els instruments que aquesta edició selecciona per a interpretar-los tot i que en el seu cas podrem trobar múltiples edicions, molt diferents entre elles, que recuperen amb decència, imaginació i dignitat a una de les personalitats més compromeses amb l'església a la qual va servir al llarg de tota la seva vida, amb la major de les fervors i amb la més intensa de les devocions. El seu llegat, amb independència de la nostra fe, no dubto que romandrà per sempre més amb nosaltres!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Scottish Festival Singers
AMAZON: The Hymn Writers: Fanny Crosby

The Hymn Writers: Fanny Crosby

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: