dimarts, 18 de març del 2014

NETZER, Johann Josef (1808-1864) - Lieder

William Bouguereau - L'italienne au tambourin
Obra de William-Adolphe Bouguereau (1825-1905), pintor francès (1)



- Recordatori de Johann Josef Netzer -
En el dia de la celebració del seu 206è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

William Adolphe Bouguereau (La Rochelle, 30 de novembre de 1825 - La Rochelle, 19 d'agost de 1905) va ser un pintor francès. Va encarnar el model d'artista acadèmic tradicional, aliè a qualsevol aire de renovació i imbuït per l'ideal de bellesa clàssica, que va portar als seus llenços amb exquisida tècnica i minuciós acabat, amb equilibrades i evocadores composicions de temàtica idealitzada. Juntament amb Alexandre Cabanel va liderar l'art oficial, va gaudir d'un notable èxit i popularitat en la seva època i va realitzar nombrosos encàrrecs per al govern de torn. Fill d'un vinater, va estudiar pintura a l'École des Beaux Arts de Bordeus i més tard, i gràcies al seu oncle, a la de París, on va obtenir en dues ocasions (1848 i 1850), el Premi de Roma, consistent en un viatge a aquesta ciutat on va estudiar l'art clàssic i als mestres del renaixement italià. De tornada a París, va exposar en els salons més cotitzats de la ciutat, destacant en els gèneres del retrat i dels cicles decoratius. La seva segona medalla a l'Exposició Universal de París de l'any 1855, el va situar definitivament al capdavant del reconeixement públic. El 1857 l'emperador Napoleó III li va encarregar un retrat de si mateix i de l'emperadriu, així com la pintura històrica "Napoleó III Visitant els Inondés de Tarascon". El 1859 va ser nomenat Cavaller de la Legió d'Honor i el 1883 president de la Societat de Pintors, Escultors, Arquitectes, Gravadors i Dibuixants, càrrec que va mantenir fins a la seva mort. La seva fama va decaure a principis del segle XX per la seva oposició al moviment impressionista. El 1900 Degas i Monet es van referir a ell com "probablement el pintor més recordat del segle XIX a l'any 2000". La seva considerable obra, més de 700 quadres, era característicament acadèmica: tècnica depurada per als nombrosos esbossos previs, bon acabat (que cuidava amb cura), colorit variat i temàtica narrativa i sentimental des d'una perspectiva clàssica. Va ser popular a França i a la cort de Napoleó III, però va quedar en certa manera al marge a causa de la creixent estima pels nous estils com l'impressionisme, al qual curiosament havia vetat per al Saló de París ja que considerava que als quadres d'aquest estil els faltava un millor acabat. Això no va impedir que les seves teles fossin adquirides en gran nombre per col·leccionistes americans i anglesos. Els estudiosos de l'art actuals el consideren un pintor vuitcentista important. Molt treballador i metòdic, va ajudar a molts pintors joves a continuar amb la seva carrera artística.




Parlem de Música...

Johann Josef Netzer (Zams, 18 de març de 1808 - Graz, 28 de maig de 1864) va ser un compositor, professor, director d'orquestra i mestre de capella austríac. Netzer va néixer al Tirol, va ser alumne de Goller a Innsbruck i després de Johann Gansbacher i Simon Sechter a Viena, on es va convertir en un popular mestre de piano. Entre les seves obres en destaquen, especialment, les òperes Mara, Die Belangerung von Göteborg i Die Hochzeit selteue. Netzer va ser director de la Euterpe entre els anys 1844 i 1845, va ser director adjunt de música al Stadttheater de Leipzig i director al Teatre an der Wien, a Viena. A banda d'òperes, també va escriure una sèrie de lieders, simfonies, quartets de corda i concerts. Johann Josef Netzer va morir a Graz el maig de 1864.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johann Josef Netzer (1808-1864) - Altres: Johann Josef Netzer (1808-1864)



Parlem amb veu pròpia...

Poca serà la informació addicional que podré aportar en relació a la vida i obra de Johann Netzer, un austríac nascut a la geografia del Tirol i en la que, localment, va destacar com a compositor de música vocal i instrumental. D'aquesta, en el nostre temps, possiblement el gènere del lied és el que millor ha resistit al pas del temps. Dues bones edicions donen fe del seu art en aquest sentit i en les que es recuperen una important selecció de les seves cançons per a tenor o baríton amb piano o amb piano i trompa segons el cas. La sèrie de Lieder, alguns d'ells en duet per a tenor i baríton, escrits en alemany i en italià, i en què en destacaria la influència de l'alemany Schubert, és una de les primeres aproximacions a l'univers de l'austríac. Musicalment característiques del romanticisme alemany, la introducció de la trompa com a instrument d'acompanyament dibuixa un escenari prou interessant, especialment en algunes d'aquestes cançons, en què gràcies a la bondat interpretativa ens permet afirmar que Netzer és un autor enigmàtic, sí, però també és, ho hauria de ser, un autor a redescobrir!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Paul Schweinester (tenor); Andreas Mattersberger (baritone); Johannes Hinterholzer (horn); Annette Seiler (piano)
JPC: NETZER, J.: Lieder / Duets
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: