dilluns, 2 de juny del 2014

HOMILIUS, Gottfried August (1714-1785) - Pièces pour orgue

Jan Lievens - Lezende oude vrouw
Obra de Jan Lievens (1607-1674), pintor holandès (1)

- Recordatori de Gottfried August Homilius -
En el dia de la commemoració del seu 229è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Jan Lievens (Leiden, 24 d'octubre de 1607 - Àmsterdam, 4 de juny de 1674) va ser un pintor holandès. Durant la seva joventut va estudiar amb Pieter Lastman. Després de diversos anys com aprenent, va començar la seva carrera com artista independent als 12 anys. Va col·laborar i va compartir un estudi amb Rembrandt durant la dècada del 1620. La seva obra era de grans dimensions, major que la de Rembrandt, tot i que el seu estil i qualitat és considerat de menor nivell. Va viure a Anvers i a Anglaterra, on va estar-hi entre els anys 1632 i 1644. Durant la seva estada en terres angleses va fer un retrat de Thomas Howard i va sentir especial interès per l'obra d'Anthony van Dyck. Els seus últims anys va patir dificultats financeres importants pel que a la seva mort la seva família va evitar reclamar qualsevol herència per temor als nombrosos deutes. Va morir a Àmsterdam el juny de 1674.

Font: En català: Jan Lievens (1607-1674) En castellano: Jan Lievens (1607-1674) In english: Jan Lievens (1607-1674) - Altres: Jan Lievens (1607-1674)



Parlem de Música...

Gottfried August Homilius (Rosenthal, 2 de febrer de 1714 - Dresden, 2 de juny de 1785) va ser un compositor i organista alemany, considerat el màxim exponent de l'estil empfindsamer. Fill d'un pastor, va néixer a Rosenthal (Saxònia). El maig de 1735 es va matricular com a estudiant de dret a la Universitat de Leipzig. De la mateixa manera, probablement va ser en aquest moment que Homilius va ser alumne de Johann Sebastian Bach, certificat pel compositor i musicòleg alemany Johann Adam Hiller. A més de Bach, Homilius també va tenir contacte amb Johann Schneider, un alumne de Bach i organista de la Nicolaikirche, a qui va substituir en el càrrec d'organista. Després de promocionar, sense èxit, per la candidatura d'organista a Bautzen, Homilius va ser nomenat organista de l'Església de la Nostra Senyora de Dresden el 1742. El 1755 va succeir a Theodor Homilius Christlieb Reinhold com Kreuzkantor i director musical de les tres esglésies principals de Dresden, càrrec que va ocupar fins a la seva mort el 2 de juny del 1785. El repertori d'Homilius és molt extens. D'acord amb les últimes estimacions, més de 60 motets, 180 cantates d'església, una de Pasqua i un Oratori de Nadal, així com almenys 9 obres per la Passió, quatre seccions no acompanyades del Magnificat, dos grans col·leccions de corals, diversos Gesänge für Maurer, molts preludis corals per a orgue, entre altres obres menors. En el seu moment les composicions d'Homilius eren molt populars i van ser extraordinàriament difoses arreu d'Europa. Durant la seva vida, i en paraules del crític i compositor alemany Johann Friedrich Reichardt, "Homilius és, ara, el millor compositor d'església". Pocs anys després de la mort d'Homilius, el lexicògraf Ernst Ludwig Gerber va arribar a la conclusió que l'alemany "havia estat indiscutiblement el més gran compositor d'església" (1790).

Font: En català: Gottfried August Homilius (1714-1785) En castellano: No disponible In english: Gottfried August Homilius (1714-1785) - Altres: Gottfried August Homilius (1714-1785)



Parlem amb veu pròpia...

En el marc de la celebració del 300 aniversari de naixement d'Homilius, aquest any som i serem testimonis d'algunes novetats discogràfiques, de moment principalment per part del segell Carus, i de nombrosos concerts a Alemanya. En el nostre país, com sempre, Homilius seguirà (no)sent ningú. No obstant, el cert és que Homilius va ser una de les figures musicals més importants del segle XVIII alemany, especialment pel que fa a la composició de música protestant. Si bé el seu repertori va ser principalment vocal i religiós, avui, en commemoració del seu aniversari de decés, recuperarem una de les poquíssimes edicions existents de la seva música per a orgue. La seva literatura en aquest sentit és abundant i d'elevada qualitat. Com a organista, va tenir en Pachelbel i el seu mestre Bach com a grans referents. La combinació de la tradició així com el bon gust pel Empfindsamkeit són alguns dels elements característics de la seva obra organística. En forma de corals, Homilius presenta obres en cànon, fuga o trio i sovint amb un contrapunt molt depurat. La interpretació, en aquest cas, és virtuosa i el so d'elevada qualitat. Pels curiosos innats així com per tots els enamorats de la música d'orgue de Bach i contemporanis diversos, aquest material resultarà inesperadament familiar i gustosament agradable! 

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Homilius : Pièces pour orgue

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: