diumenge, 29 de juny del 2014

RYELANDT, Joseph Victor Marie (1870-1965) - "Credo" Symphony No. 4

Abbott Handerson Thayer - A Virgin
Obra d'Abbott Handerson Thayer (1849-1921), pintor nord-americà (1)



- Recordatori de Joseph Ryelandt -
En el dia de la commemoració del seu 49è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Abbott Handerson Thayer (Boston, 12 d'agost de 1849 - 29 maig 1921) va ser un naturalista, professor i artista nord-americà. Com a pintor de retrats, figures, animals i paisatges, va gaudir en vida de cert èxit, com demostra el fet que les seves pintures estiguessin en les col·leccions d'art més importants d'Estats Units. També influiria en l'art nord-americà amb la seva tasca docent, que desenvoluparia al seu estudi de New Hampshire. Durant l'últim terç de la seva vida, va treballar amb el seu fill, Gerald Handerson Thayer, en la redacció de Concealing Coloration in the Animal Kingdom: An Exposition of the Laws of Disguise Through. Color and Pattern, un vast llibre sobre la coloració protectora a la naturalesa, que va ser publicat per primera vegada el 1909 per Macmillan, i de nou el 1918. Tindria àmplia repercussió en el camp del camuflatge militar durant la Primera Guerra Mundial. És difícil classificar a Thayer en la seva contextualització com a artista. Sovint, se'l descrivia, en relats en primera persona, com a un personatge excèntric i voluble amb una barreja contradictòria i singular de la tradició acadèmica, l'espontaneïtat i la improvisació en els seus mètodes artístics. Per exemple, se'l coneix, principalment, com a pintor de "figures ideals," en les quals sovint interpretava a dones com a encarnacions de la virtut, adornades amb túniques blanques i caracteritzades amb ales angelicals. Alhora, usava mètodes que eren, sorprenentment, poc ortodoxos, com ara la barreja a propòsit de la brutícia de la pintura, o (en un cas almenys) l'ús d'una escombra en lloc d'un raspall per a disminuir la sensació de rigidesa..

Font: En català: No disponible En castellano: Abbott Handerson Thayer (1849-1921) In english: Abbott Handerson Thayer (1849-1921) - Altres: Abbott Handerson Thayer (1849-1921)



Parlem de Música...

Joseph Victor Marie Ryelandt (Bruges, 7 d'abril de 1870 - Bruges, 29 de juny de 1965) va ser un compositor belga. Va estudiar música des de ben petit de forma privada. Va estudiar Dret a la Katholieke Universiteit de Leuven tot i que va abandonar l'universitat el 1891 per a dedicar-se a la composició amb Edgar Tinel. En general, la seva vida és poc coneguda. Va ser director del Conservatori de Bruges entre els anys 1924 i 1945, tot i que amb una pausa obligada degut a la Segona Guerra Mundial, i va ensenyar contrapunt al Conservatori de Gant entre els anys 1929 i 1939. El seu període creatiu més important va ser entre els anys 1892 i 1944. Els últims 20 anys de la seva vida es va dedicar a la traducció de poesia. El seu estil musical va ser romàntic tardà especialment entusiasmat per Brahms. Va ser prolífic en composició amb diverses simfonies, música religiosa, obres de cambra, sonates per a piano, cançons i fins i tot una òpera, Sainte Cécile (1902). Va morir oblidat i amb la majoria de les seves obres sense publicar el juny de 1965.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Joseph Victor Marie Ryelandt (1870-1965) - Altres: Joseph Victor Marie Ryelandt (1870-1965)



Parlem amb veu pròpia...

Joseph Victor Marie Ryelandt va ser un compositor belga que va viure, quasi bé sense moure's, a Bruges. Allà, va desenvolupar la seva silenciosa carrera, sense estridències. Perquè Ryelandt va ser en essència un compositor profundament religiós i compromès amb el seu art amb total independència de l'èxit o el fracàs. El seu estil, antagònic a la modernitat emergent i a la progressiva posada en escena de la atonalitat, el van relegar a la marginalitat. De fet, tot i compondre nombrosa obra instrumental, entre ella diverses simfonies, únicament la seva obra religiosa, en nom dels oratoris i misses que va escriure, van traspassar alguna frontera internacional. L'exemple el tenim en la monumental i religiosa simfonia que avui presentarem. En efecte, la Simfonia No. 4 en Mi bemoll menor opus 55, de 1912, no es va representar per primera vegada en públic fins l'any 1960 i en celebració del 90è aniversari del seu autor. Una simfonia que ens trasllada a la plenitud del romanticisme tardà, aquell que tant admirava Ryelandt. Brahms, especialment, però també Fauré o Wagner i fins i tot Händel (! en algunes parts del Et resurrexit del Credo final) estan presents en aquest desconegut treball. L'etiqueta "Credo" Symphony és una forma pròpia de batejar aquesta simfonia ja que el seu moviment final entona, en cant coral, el Credo de l'ordinari de la missa. L'estil, en certa forma eclèctic però sempre en tonalitats fidels al romanticisme, és reverencial, simbolista, eteri i en el seu últim i extens moviment final contundentment solemne. El treball, en el seu conjunt, és certament impressionant i el descobriment sorprenent. Tot i això, Ryelandt, tot i la seva extensa producció, no va ser en absolut un autor ambiciós. Ans el contrari, en una breu anotació en el seu diari personal, Notices sud mes oeuvres: Ryelandt escriu: "Si Déu vol que el meu treball sigui reconegut, algun dia ho serà. Si no, què hi farem? La tasca de l'artista és crear, això és tot". El proper any commemorarem el 50è aniversari de la seva mort, potser serà l'hora de reconèixer el seu treball com Déu mana!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Mirelle Capelle (mezzo-soprano); Gent Novecento Choir; Harelbecke Musica Flandrorum; Fabrice Bollon
AMAZON: Ryelandt: Symphonie No. 4 en mi B Mineur - Idylle Mystique

Ryelandt: Symphonie No. 4 en mi B Mineur - Idylle Mystique

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola que tal, podries renovar el link quan puguis? Moltes gràcies ;)

    ResponElimina
  3. Hi! Links are expired... any chance of a re-up? Cheers!

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina